Gündem Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? Üniversite tercihi nasıl yapılır?

Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? Üniversite tercihi nasıl yapılır?

22.07.2019 - 09:55 | Son Güncellenme:

15-16 Haziran 2019 Tarihlerinde uygulanan Üniversite sınavı (YKS) üç ayrı oturumda tamamlandı. TYT-AYT ve YDT oturumlarından oluşan YKS sonrasında üniversite adayları, sınav başarılarını öğrendi. Peki üniversite tercih süreci ne zaman başlayacak? 2019 Üniversite tercihi nasıl yapılacak?

Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak Üniversite tercihi nasıl yapılır

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen YKS sınavının Yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzu yayımlandı. Üniversite adayları ise ÖSYM'nin sitesine akın etmeye başladı. İşte üniversite hayali kuran adayların üniversite tercihler hakkında bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

2019-YKS tercih işlemleri, 23 Temmuz 2019 tarihinde başlayacak, 29 Temmuz 2019 tarihinde saat 23:59'da sona erecek.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir.

Haberin Devamı

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

a) TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları,
b) Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2019-YKS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINA YERLEŞTİRİLEN ADAYLARIN OBP'LERİNİN ÇARPILACAĞI KATSAYILAR

2019-YKS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olan adayların, 2020-YKS'ye girdikleri takdirde, OBP'lerinin çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşürülecektir.

MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE KOŞULLARI NELERDİR?

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları Tablo 3 ve Tablo 4'te verilmiştir. Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4'ten sonra yer almaktadır.

Haberin Devamı

KILAVUZ İÇİN TIKLAYINIZ