Gündem Uzmanlardan 'bayram' uyarısı: Çocukları zorlamayın

Uzmanlardan 'bayram' uyarısı: Çocukları zorlamayın

09.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çocuklar için bayram coşkusu, bayram gelmeden başlıyor. Sabahın erken saatinde kalkıp alınan bayramlıkları giymenin sevinci birçok kişinin unutulmaz anıları arasında yer alıyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Çocukları zorlamayın

Gülden Çoktan / İSTANBUL - Çocukların akıllarında bayramların güzel bir anı olarak kalması için uzmanlar, iletişime de dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, şu önerileri yaptı:

Haberin Devamı

DERSLERİNİ SORMAYIN

“Çocukları gördüğümüzde karnen nasıldı, takdir mi aldın teşekkür mü, derslerin nasıl gidiyor, anneni mi daha çok seviyorsun babanı mı, ya da çok kilo almışsın, çok zayıflamışsın gibi onları iyi hissettirmeyecek cümlelerden uzak durulmalı. Birazcık daha sosyal iletişimde çocukların, bize adım atmasını beklememiz gerekiyor. Özellikle ergenlik sürecindeki çocuklarımız için zorla hadi kalk selam ver ya da el öp tarzında davranışlarda bulunmamız çocuklar için gerçekten diğer bayramlarda da büyükleriyle bir araya gelmekten çekinmelerine, gitmek istememelerine neden olabiliyor.

Çocuklar çok uzun zamandır görmediği kişilere karşı iletişim başlatırken oldukça zorlanabilirler. Onların da katılabilecekleri, paylaşım içinde olabilecekleri sohbet konularından bahsedilmesi daha iyi olacaktır.”

Haberin Devamı

RAHAT HİSSETMELİ

Bayramda çocuklar ve ergenler için dikkat edilmesi gereken durumlara da işaret eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü de “Eğer çocuğunuz insanlarla iç içe olmaktan hoşlanmıyorsa onlara sakin ve güvenli bir ortam sağlamalı. Akrabaları veya arkadaşları ile kıyaslamamak, eleştirmemek ve uzun nasihatler vermemek lazım. Önemli olan, çocukların kendilerini rahat hissettikleri şekilde sosyal etkileşimler deneyimlemelerine olanak tanımaktır” dedi.