Gündem VURAL'ın son partisi TSK'ya teslim edildi!

VURAL'ın son partisi TSK'ya teslim edildi!

01.05.2022 - 13:11 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, günümüz muharebe sahasının en modern ve etkin elektronik harp sistemlerinden olan VURAL'ın son partisinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "VURAL tam kapasite ile ordumuzun hizmetinde. Milli yazılım ve donanıma sahip, radar elektronik taarruz yetenekleri ile donattığımız, günümüz muharebe sahasının en modern ve etkin elektronik harp sistemlerinden olan VURAL’ın son partisini TSK'ya teslim ettik" dedi.

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; Başkanlık ile ASELSAN arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde geliştirilen ve TSK'nın gücüne katkı sağlayacak VURAL Radar Elektronik Harp Sistemi, yapılan son teslimatlarla tam kapasite ile hizmete girmiş oldu. ​VURAL Sistemi, muhasım radar ve radar güdümlü tehdit sistemlerin tespiti ve bu sistemlere ait teknik parametrelerin çıkarılmasına yönelik radar elektronik destek yetenekleri ve hedef sistemlerin dost unsurları tespit ve güdüm yeteneklerinin engellenmesi, zayıflatılması veya yanlış bilgi iletimi yaparak, dost birliklere taktik sahada avantaj sağlanmasına yönelik radar elektronik taarruz yetenekleri ile donatıldı.

Haberin Devamı

"TÜRİYE GÜÇLÜ BİR SİSTEM KAZANMIŞ OLDU"

milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e VURAL ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz dikkat çeken bilgiler de verdi.

VURALın son partisi TSKya teslim edildi

"VURAL, REDET-II’ye verilen yeni ad. Aselsan’ın Radar Elektronik Destek/Elektronik Taarruz (REDET) sistemi 2000'lerin başlarında geliştirilmeye başlandı." diyen Oğuz şunları söyledi; Türkiye'nin bu tipteki ilk çalışmalarından biri diyebiliriz. Dolayısıyla tarihsel olarak önemli bir yeri var. Sistem sürekli geliştirilmeye devam etti ve REDET-II ortaya çıktı. Çünkü hem dünyadaki tehditler hem de Türkiye’nin ihtiyaçları arttı. REDET-II kapsamında daha önce elektronik destek (ED) araçları teslim edilmişti. Bunlar da onların elektronik taarruz (ET) araçları. Bu teslimler ile sistemlerin eksik parçaları da gelmiş oluyor. Böylece sistemler tamamlandı ve Türkiye güçlü bir sistem kazanmış oldu.

Haberin Devamı

VURAL VE KORAL
Bir VURAL sistemi, 1 adet ED ve 1 adet ET aracından oluşuyor. Bir KORAL sistemi ise 1 adet ED ve farklı frekanslara taarruz edebilen farklı 4 adet ET aracından oluşuyor. VURAL ve KORAL prensip olarak benzer görevler yapıyor olsa da VURAL, KORAL’a kıyasla kabaca hem güç ve performans olarak hem de frekans açısından daha kısıtlı görevler icra ediyor.

REDET olmasaydı onun daha performanslısı olan KORAL olmazdı. KORAL olmasaydı da şu anda geliştirilmekte olan HAVA SOJ sistemi olmazdı. Diğer yandan VURAL Kara Kuvvetleri Komutanlığının, KORAL ve HAVA SOJ ise Hava Kuvvetleri Komutanlığının projeleri.

VURALın son partisi TSKya teslim edildi

SURİYE'DEKİ OPERASYONLARDA VURAL VE KORAL ETKİSİ

Suriye'de yapılan operasyonlarda VURAL da KORAL da kullanıldı. İkisinin de başarılı olduğuna dair doğrudan açıklamalar yapılmasa da etkileri açısından kullanıldığını takip edebildik ve başarılı olduğuna dair emareler de tespit ettik.

VURALın son partisi TSKya teslim edildi

"TÜRKİYE EN ÜST LİGİN KAPISI ZORLAYAN ÜLKE OLDU"

Türkiye yakın zamanda arka arkaya envantere aldığı çok sayıda elektronik harp (EH) sistemi sayesinde; muhtemelen dünyada EH konusunda büyük bir yelpazede en hızlı şekilde aktif kullanıma geçen, caydırıcılık sağlayan, küresel bazda da en üst ligin kapısını zorlayan ülke oldu. EH konusunda objektif bir değerlendirme mümkün değil. Çünkü dünyada ya hiç konuşulmuyor ya da bilerek hatalı bilgilendirmeler yapılabiliyor. Ama benim dünya uygulamalarından takip edebildiğim kadarıyla oluşan sübjektif değerlendirmelerime göre en üst ligde ABD, Rusya ve Çin yer alıyor. Bir alt ligle bu en üst ligin arasında yer alan çizginin üzerinde Çin yer alıyor, Türkiye dahil çok az sayıda ülke de o çizginin hemen gerisinde en üst ligi zorluyor.