Gündem ZAHA'ya Pasifik ülkelerinden yoğun ilgi! Hem denizde hem karada etkili

ZAHA'ya Pasifik ülkelerinden yoğun ilgi! Hem denizde hem karada etkili

16.12.2021 - 06:46 | Son Güncellenme:

2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterine girmesi planlanan Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Mayın ve balistik testlerinin tamamlandığını duyuran Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Pasifik Okyanusu ülkelerinin yoğun ilgisini çeken ZAHA ile ilgili Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz milliyet.com.tr'ye önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sercan DİNÇ / milliyet.com.tr
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) kendine verilecek görevleri yerine getirmek için hazırlandığını belirterek mayın ve balistik testlerini tamamladığını söyledi. Demir, Twitter'daki hesabından yaptığı paylaşımda, "Dosta güven düşmana korku salan ZAHA kendine verilecek görevleri yerine getirmek için hazırlanıyor. Mayın ve balistik testlerini tamamladı. Güvenilirlik ve İdame Edilebilirlik Testine, kara ve deniz sürüşleri ile devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

FNSS firması tarafından geliştirilen ZAHA'lar, amfibi harekatta hem birliklerin kıyıya güvenli çıkarılmasını sağlıyor hem de karaya çıktıktan sonra zırhlı personel taşıyıcı olarak görev yapıyor. Bu araçlar, harekatın amfibi hücum safhasında havuzlu çıkarma gemilerinden denize iniyor ve yüksek süratle gemi-kıyı intikalini yaparak, birliklerin koruma altında, en kısa zamanda karaya çıkmasını sağlıyor.

ZAHAya Pasifik ülkelerinden yoğun ilgi Hem denizde hem karada etkili

"DÜNYADA ÇOK FAZLA YAPILAN TASARIM YOK"

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, ZAHA ile ilgili milliyet.com.tr'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Oğuz şu ifadelere yer verdi; Zırhlı amfibi hücum araçları TCG Anadolu'da konuşlandırılmak üzere sipariş verildi ama dünyada mevcut olan sistemlerin aynısı istenmedi. Yeniden milli tasarımlı sıfır tasarım yapılması istendi. Bu yüzden önemli. Çünkü dünyada çok fazla yapılan tasarım yok bu konuda.

Haberin Devamı

Batı'da onlarca yıl eskiden kullanılan tasarımlar hala kullanılıyor. FNSS, Türkiye'de son zamanlarda ortaya çıkan teknolojik yenilikleri de yapacak şekilde yeniden sıfır tasarım yaptı bu noktada. Bu önemli bir noktaydı. Dolayısıyla bunun üzerinden gitti. Şu anda da testleri yoğun bir şekilde devam ediyor.

SUDAN ÇIKIP HİÇ ARAÇ DEĞİŞTİRMEDEN KARADA DEVAM EDEBİLECEK!

2022 yılında 27 adet TCG Anadolu'da konuşlandırılacak Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA)'nın teslimini bekliyoruz. Bunlar 24 personele kadar taşıyabiliyor. 2.5 metrelik dalgalarla baş edebiliyor. TCG Anadolu'da yüklenecek amfibi deniz piyadeleri suda çıkıp hiç araç değiştirmeden karada da devam edebilecekler. Bunun üzerinde silah kulesi de yer alacak.

ZAHAya Pasifik ülkelerinden yoğun ilgi Hem denizde hem karada etkili

PASİFİK OKYANUSU'NA KIYISI OLAN BÖLGELERDE YOĞUN İLGİ VAR

Bunların hepsine baktığınız zaman dünyada da çok fazla yeniden tasarlanan sistemler değil bunlar. O açıdan da dünya piyasasında da önemli bir yenilik oldu. Bunun da tabi karşılığı geldi. Daha önceden FNSS firma yetkililerinin söylemlerine göre Asya Pasifik bölgesinden de 3 bölgenin ilgisini çekmiş. Asya Pasifik bölgesi de adacıklarıyla meşhur. O tip bölgelerde yani amfibik harekatların yoğun olacağı Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan bölgelerde yoğun bir şekilde ilgi çekiyor.

Haberin Devamı

İHRACAT POTANSİYELİ DE OLACAK

Hem yeni ihtiyaçları sağlayabilecek olması hem uygun fiyatı hem de FNSS'in bölgedeki ülkelerde yoğun bir şekilde servis ağı var (Malezya ve Endonezya'da). Türk Ordusu envantere almaya başladıktan sonra gelecekte ihracat potansiyeli de olacaktır.

ZAHAya Pasifik ülkelerinden yoğun ilgi Hem denizde hem karada etkili

BÖYLESİ İLK KEZ ENVANTERE GİRECEK!

TCG Anadolu operasyon, harekat veya tatbikat yapacağı zaman ZAHA'lar oraya yüklenecektir. Onun haricinde karadaki konuşlandırma bölgesinde yer alacaklardır. Bu tip şeyler amfibi piyadelerimiz için gerekliydi. Bu amfibi piyadelerimize büyük bir hareketlilik kazandıracaktır. Hem denizde hem karada gidebilen amfibik araçları olduğu için ve yüksek sayıda da personel taşıyabildiği için 3 tipte toplam 27 adet sipariş verildi. Gerekli olan tüm tiplerde hem deniz hem karada harekat gücünü destekleyip büyük bir güç çarpanı oluşturacaktır amfibi piyadeler için. İlk defa bu tip ileri teknolojili bir şey envanterimize girmiş olacak. Bizde de amfibi piyadelerimiz büyük bir güç büyük bir kabiliyet kazanmış olacaktır.

Haberin Devamı

ZIRHLI AMFİBİ HÜCUM ARACININ ÖZELLİKLERİ

Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât konsepti ve görev ihtiyaçları göz önüne alınarak FNSS tarafından tasarlanmıştır.

ZAHA, bir amfibi çıkarma operasyonu esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı şekilde alma kabiliyetine sahip olan bir araçtır. Harekâtın çıkarma safhasında, kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize inebilmekte ve aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlamaktadır.

ZAHAya Pasifik ülkelerinden yoğun ilgi Hem denizde hem karada etkili

Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot azami sürat ile yüksek hareket kabiliyeti kazandırmaktadır. Karada maksimum 70 km/s hıza ulaşan, %60 dik eğim tırmanabilen, %40 yan eğimde tutunabilen ZAHA, 90 cm dik engelleri ve 2 m hendekleri de kolaylıkla geçebilmektedir.

ZAHA, 12.7 mm MT ve 40 mm Otomatik Bomba Atar barındıran uzaktan komutalı kulesi ile yüksek ateş gücüne sahiptir.

Haberin Devamı

Personel Taşıyıcı, Komuta Aracı, Kurtarma Aracı ve Mayın Geçit Açma Aracı olmak üzere dört değişik konfigürasyona sahiptir.