Gündem Ya gündüz olsaydı

Ya gündüz olsaydı

16.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avcılar’da metrobüs köprünün yıkımı sırasında meydana gelen çöküntüde bir işçi öldü, 3 kişi yaralandı. Kazanın sabah 05.30 sıralarında meydana gelmesi olası bir faciayı önledi...

Ya gündüz olsaydı

E-5 Karayolu üzerinde yapımı devam eden Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattının Avcılar’daki bağlantı yolu köprüsünün söküm işlemlerinin yapıldığı sırada sökülen beton bloklar, işçilerin üzerine düştü. Beton blokların altında kalan Yakup Kavak olay yerinde hayatını kaybetti. İşçilerden Hasan Güney (41) ve Adem Yıldırım (42) ile olay yerinden geçen Nurten Menekşeler adlı vatandaş yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılırken, vinç yardımıyla beton blokların altından çıkarılan Kavak’ın cesedi incelemenin ardından morga götürüldü.
Kaza sebebiyle uzun araç kuyrukları oluşan E-5 karayolunda, metrobüs seferleri durdu. Yolcular Avcılar’dan Şükrübey istasyonuna kadar yürüyüp bu durakta metrobüse binmek zorunda kaldı. Bu iki nokta arasındaki yürüyüş sırasında görevlilerle vatandaşlar arasında tartışmalar yaşandı. Görevliler güvenlik nedeniyle bu yolda yürünmemesi gerektiğini söylerken vatandaşların sert tepkisiyle karşılaştı.

Doç. Dr. Kaptan: İhmalin sonucu
Milliyet ekibi Aydın Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan ile birlikte olay yerine gitti. Yapılan işlemi değerlendiren Kaptan, “Vinç köprünün bir kısmını alırken diğer yandan işçiler orta bölümü kesiyor. Vinç parça alırken işçinin orada olması son derece tehlikeli bir durum. Fakat ne vinci kullanan orada işçi olduğunu biliyor ne de işçi vincin o anda parça aldığını çünkü iletişimsizlik var. Çünkü olay yerinde yeterince yetkili yok. Pazar günü inşaat mühendisleri olmaz ve ya pazar günü bu tadilat yapılmayacak ya da bir inşaat mühendisi başa konulacak. Başta bir kişi olmadan sistemsiz bir çalışmanın can kaybıyla sonuçlanması çok normal” dedi. Gerekli tedbirler alınmadığı için can kaybı yaşandığını belirten Kaptan, “Bu durumun tek sebebi ihmalkarlık. Güvenlik önlemleri alınmadan onarım olamaz. Bu önlemleri almayan kişilere gerekli ceza verilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Topbaş metrobüsle gelerek inceleme yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kazanın ardından Sefaköy’den içinde yolcuların bulunduğu bir metrobüse binerek olay yerine geldi. İnceleme yapan Topbaş, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Topbaş, “Büyükşehirde yapılan birçok işler içerisinde zaman zaman bu tür kazalar oluşuyor. Sabah saat 05.30 sıralarında burada daha önce viyadük olarak yaptığımız metrobüslerin geçişine mal olacak pistleri kaldırma sırasında yapılan çalışmada maalesef bir kaza ortaya çıktı. Vincin komuta ve sistemindeki veya operatöründeki hatalar üst üste, 3 tane çalışan arkadaşımız burada düşen parçanın tesiri altında kalıyor” dedi.
Yapılan işin mühendislik olduğunun altını çizen Topbaş, “Bu kadar ağır parçaları vinçlerle kaldırırken çok teknik çalışmak gerekir. Tedbirlerin alındığından bahsediliyor. Ama bir yerdeki dikkatsizlik hayata mal oluyor” dedi. Topbaş “İhmal var mı?“ sorusuna da “Bu daha sonra incelenecektir. Mühendislikte temel ilke riskleri sıfırlamaktır. Bütün ihtimalleri dikkate alırsınız. Daire başkanımız, yüklenici firma ile görüşmeler yaptıklarını ve onlara anlattıklarını söyledi. Ama sonuçta burada bir ölüm hadisesi var” diye konuştu.