Gündem Yargıtay savcısından Can Atalay mütalaası

Yargıtay savcısından Can Atalay mütalaası

08.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, TİP Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararının ardından Yargıtay 3. Dairesi’ne mütalaasını sundu.

Yargıtay savcısından Can Atalay mütalaası

Mütalaada, Atalay hakkındaki soruşturma ve ko-vuşturmayatvekil seçilmeden önce başlandığı kaydedilerek, “mahkumiyetine esas sevk ve uygulama maddelerinin TCK’nın 312. maddesi kapsamında kalan suça ilişkin olduğu anlaşıldığından, seçimden önce bu madde kapsamında suç işleyen milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır. Hükümlünün mahkumiyetine suç ve eylemleri, devlet güvenliğine karşı işlenen suçlar ve maddeler kapsamına girmeyeceğini düşünmek mümkün değildir. Takdir Yüksek Daire’nindir” denildi. Atalay’ın avukatı Deniz Özen, sosyal medyadan mütalaaya tepki gösterdi: “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin vereceği karar, iki sorunun cevabı olacak: Bu ülkede AYM var mıdır, yok mudur? AYM kararlarının herkes açısından bağlayıcı olduğunu öngören Anayasa’nın 153. maddesi yürürlükte midir, değil midir?” ● ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Yargının kararını hep birlikte bekleyeceğiz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da katıldığı ‘Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulması İşlemleri Değerlendirme Çalıştayı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tutuklu milletvekili Can Atalay’ın tahliyesi konusunda takdirin Yargıtay’da olduğu yönündeki mütalaa sorulan Tunç, “Yargının önünde olan bir konu. Yargının kararını hep birlikte bekleyeceğiz. Eleştiriler olur. Özellikle Can Atalay ile ilgili olarak verilen ihlal kararı ilk derece mahkemesine gönderildi. İlk derece mahkemesi de kendi yargılama süreci içerisinde konunun Yargıtay’da olduğunu gerekçe göstererek, Yargıtay’ın bir değerlendirme yapması gerekçesi ile dosyayı Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne gönderdi. Şimdi Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin kararını bekleyeceğiz” cevabını verdi.