Gündem Yeteneğiniz şansınız olsun

Yeteneğiniz şansınız olsun

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özel yetenek sınavlarına YGS’de 150 puan alanlar başvurabiliyor. Ancak puanı yüksek olanlar bir adım önde. Bazı üniversitelerde baraj puanı 200’den başlıyor. Birçok üniversitede sınavlara başvurular devam ediyor

Yeteneğiniz  şansınız olsun

Resim, heykel, müzik, sahne sanatları, spor, moda ve tekstil tasarımı gibi farklı alanlarda yeteneği olan adaylar, şanslarını özel yetenek sınavlarında arıyor. Başvurular üniversitelere yapılıyor; sınav ve değerlendirmeler ise üniversitelere göre değişiklik gösteriyor.

Haberin Devamı

2017 ÖSYS Kılavuzu’nda özel yetenek sınavı gerektiren programlar, Tablo 5’te yer alıyor. Bu programlara başvurabilmek için YGS puanlarının herhangi birinden en az 150 puan almış olmak gerekiyor. Ancak bazı üniversiteler, 180 ve üzerinde puan koşuluyla başvuruları kabul ediyor. Merkezi yerleştirmeyle bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanan adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversitelere başvurabilecekler. Sınavlara ön kayıtların devam ettiği üniversitelerden bazıları şöyle:

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi: Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Resim Bölümü’ne 40, Heykel’e 10, Seramik ve Cam Tasarımı’na 15, Grafik Tasarım’a 30, Tekstil ve Moda Tasarımı’na 20, Geleneksel Türk Sanatları’na 35, Sahne Dekorları ve Kostümü’ne 10 Fotoğraf’a 20, Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu’na 10 öğrenci kabul ediyor. Ön kayıtlar 24-28 Temmuz’da alınıyor. Resim ve Heykel bölümleri için düzenlenen sınavlara YGS’de 185, diğer bölümlere 225 ve üzeri puan alanlar girebiliyor. Sınavlar, 8-25 Ağustos’ta iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi: Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki Fotoğraf, Geleneksel Türk Sanatları, Grafik, Heykel, Müzik, Resim, Seramik ve Cam, Tekstil bölümlerine özel yetenek sınavıyla 195 öğrenci alınacak. Ön kayıtlar 7-9 Ağustos’ta kabul ediliyor.

Ankara Üniversitesi: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği bölümlerine özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversitede ön kayıtlar 30 Temmuz’a kadar devam ediyor.

Akdeniz Üniversitesi: Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Fotoğraf, Grafik, Heykel, Müzik, Resim, Seramik, Geleneksel Türk Sanatları, Moda ve Tekstil Tasarım bölümlerine 185 öğrenci alınacak. Ön kayıtlar 8-10 Ağustos’ta kabul ediliyor.

Sakarya Üniversitesi: Resim, Geleneksel Türk Sanatları, Seramik ve Cam bölümlerine 85 öğrenci alınacak. Sınava başvuracak adaylarda YGS’de en az 180 puan almaları şartı aranıyor. Ön kayıtlar 1-18 Ağustos’ta yapılacak.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi: Resim, Tekstil Tasarım, Seramik ve Cam Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları bölümüne öğrenci alacak. Ön kayıtlar, 7-18 Ağustos’ta yapılacak.

Haberin Devamı

İstanbul Bilgi Üniversitesi: Müzik bölümü için ön kayıtları 31 Temmuz 2017 tarihine kadar kabul eden üniversitede 1 Ağustos’ta yazılı sınav, 3-4 Ağustos tarihleri arasında ise mülakatlar yapılacak. Sınava girmek için iki referans mektubu ve portfolyo isteniyor.

Doğuş Üniversitesi: Grafik, Moda Tasarım ve Oyunculuk bölümlerine öğrenci kabul eden üniversite, kayıtları online olarak www.dogus.edu.tr’den alıyor. Özel yetenek sınavları hafta içi 10.00 ile 16.00 saatleri arasında yapılıyor.

Maltepe Üniversitesi: Çizgi Film ve Animasyon, Grafik Tasarımı ile Sahne Sanatları Bölümü- Oyunculuk için sınav düzenleniyor. Çizgi Film ve Animasyon, Grafik Tasarımı bölümlerinin yetenek sınavları, tasarım ile sözlü görüşme ve dosya sunumu olmak üzere 2 aşamadan oluşuyor. Ön kayıtlar, 23 Temmuz’a kadar devam ediyor.

Öğrenciler nasıl seçilecek?

Yetenek gerektiren pek çok alanda öğrenciler üniversitelere özel yetenek sınavıyla kabul ediliyor. Üniversiteler sitelerinden hangi bölümlere kaç öğrenci alınacağını, ön kayıtları ve sınav tarihlerini açıklıyor. Bazı üniversiteler iki aşamalı sınav yapıyor. Tüm sınavları geçerek başarılı olan adaylar asil ve yedek listede yer alıyor.

Geçtiğimiz yıllarda özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden birkaç bölüm artık LYS ile öğrenci alacak. Bunlar arasında iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, iç mimarlık ve çevre tasarımı, spor yöneticiliği gibi bölümler yer alıyor.

Haberin Devamı

REKTÖRLERDEN ÖNERİLER

SORULAR:

1- Adayların tercih yaparken öncelikleri neler olmalı?

2-Sizce, yakın geleceğin en önemli üç mesleği hangisi? Bu meslekler için adaylar hangi bölümleri tercih etmeli?

‘Akademik kadrosuna dikkat’

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin:


1- Doğru ve mutlu bir kariyer için üç ana unsurun kesişmesi gerekir: 1-Adayın hedefleri, 2-Adayın sahip olduğu varlıklar, 3-Dünyanın gittiği yön ve hayatın gerçekleri. İyi bir üniversite, öğrencisinin mutlu bir kariyer elde etmesi için, eğitim-öğretim süresince öğrencisinin sahip olması gereken 2. madde kapsamında yer alan özellikle 21. Yüzyıl yetkinliklerini kazandırmaya çalışır. Aday bu bağlamda tercih yaparken;

Üniversitenin vizyonunu belirleyen rektörünün uluslararası vizyonuna; vakıf üniversitelerinde rektörün yanında üniversitenin kurucusuna ve arkasındaki güce; akademik kadronun kalitesine, üniversitenin bulunduğu şehir ve şehir içindeki ulaşım ve çevre açısından konumuna; eğitim dilinin İngilizce, hatta ikinci dil olanaklarının olup olmadığına; üniversitenin uluslararası işbirliklerine, yurt içi ve yurt dışı staj olanaklarına; öğrenci ve spor kulüplerine bütçe ayırıp ayırmadığına; eğitim-öğretim sisteminin Y ve Z kuşağı gençler için yenilikçi olup olmadığına dikkat etmeli.

2- Geleceğin mesleği diye bir şey yoktur, geleceğin öncelikli çalışma alanları vardır. Bence ilk 3 çalışma alanı, nesnelerin interneti, gelişmiş robotlar, enerji kaynakları. Tabii ki bunlara, otonom araçlar, bulut teknolojisi, akıllı şehirlerin oluşumu, ileri malzeme teknolojileri, üç boyutlu yazıcılar, genom bilimi gibi konular eklenebilir. Öğrenciler, tercihlerinde ana disiplinlerdeki bölümlerin dışına çıkmamalı; geleceğin mesleği diye çok spesifik bir alanda lisans derecesi yaparsa kendisini çok sınırlamış olur.

Haberin Devamı

‘İş imkânları sorgulanmalı’

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan:

1- Adaylar özgeçmişlerini değil, özgeleceklerini şekillendirecek tercihi yapmak durumundalar. Öncelikle kendilerini sakin bir kafayla dinlemeli ve “Ben bugüne kadar ne yaptım nasıl birsiyim, gelecekte ne olmalıyım?” sorularını cevaplamalıdır. Başta ailesinin ve en yakın öğretmenlerinin fikirlerine başvurmalıdır. Bu aşamayı geçince geriye daha kolay kısmı kalacaktır. “Nerede okuyayım?” sorusu zor gibi görünen aslında çok da kolay ama sonuçları önemli bir sorudur. Her şeyden önemlisi hayatının en güzel yıllarını yaşayacağı üniversite ortamının iyi seçilmesi gerekiyor. Üniversite sadece geleceğe hazırlama anlamında değil, yaşanılan yer olarak da iyi değerlendirilmeli. Sağlık ve sosyal açıdan, kültürel ve sportif faaliyetler bakımından güzel bir yaşam imkânı bulunmalı. Adaylar tercihlerini yaparken, yabancı dil durumunu özellikle dikkate almalı. Başvuruyu düşündüğü alanda öncü akademisyenlerin olup olmadığını kontrol etmeli. Lisans eğitimini takiben iş imkânlarını ve lisansüstü imkânlarını önceden sorgulamalı. Başvurduğu alan konusunda mümkünse en az bir akademisyenle görüşmeli.

2- Her öğrenci için farklı alanlar mümkündür. Mühendislik, tıp, hukuk, temel bilimler ve diğer tüm dallarda daha detay branşlarda önemli meslekler olacak, yenileri de ortaya çıkacaktır. Piri Reis Üniversitesi olarak öne çıktığını düşündüğümüz en önemli dal denizcilik alanlarında uzmanlaşmadır. Örneğin, “Deniz Ulaştırma Mühendisliği” ve “Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği”nde Türkiye bir marka olma yolunda hızla ilerliyor.