Gündem Yuvalama nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir? Kolay yuvalama tarifi...

Yuvalama nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir? Kolay yuvalama tarifi...

06.08.2021 - 21:00 | Son Güncellenme:

Yuvalama yemeği veya yuvalama çorbası olarak mutfaklardaki yerini alan lezzetli tarif, Gaziantep yöresine aittir. Küçük köftelerden elde edilen yemek, sofraların vazgeçilmez unsuru. Peki, yuvalama nasıl yapılır?

Yuvalama nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir Kolay yuvalama tarifi...

MasterChef Türkiye'nin mutfağını renklendiren yuvalama, Gaziantep yöresinin olmazsa olmaz tatlarından biridir. Kıyma, pirinç, nohut ve yoğurt yemeğin öne çıkan malzemeleri. İşte, yuvalama yemeğinin yapılışı ve malzemeleri...

Haberin Devamı

YUVALAMA NASIL YAPILIR?

Malzemeleri

Köfteler için;

200 gr az yağlı kıyma
1 su bardağı kırık pirinç
1 su bardağı un
2 çorba kaşığı irmik

Çorbası için;

500 gr incik
1 su bardağı nohut
1 adet kuru soğan
1,5 litre su
Tane karabiber
Tuz

Yoğurt sos için;

300 gr süzme yoğurt(kese yoğurdu)
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
4 bardak su
Tereyağ ve kuru nane (arzuya göre pul biber)

Yapılışı

Zaman varsa bir gece önceden haşlatılmış nohut ve soğanlar karabiber ve tuz eklenerek tencerede yaklaşık 15 dakika haşlatılır. 

Etler ise soğuduktan sonra kemiklerinden ayrılır ve küçük parçalar halinde doğranır. 

Küçük köfteler için pirin sıcak suda ıslatılır 30 dakika kadar. İrmik ve un bir kaba alınır. Ancak irmiğe çok az su ekleyerek şişmesi sağlanabilir.

Haberin Devamı

Kıyma ve pirinçler robottan geçirilir ve un ile irmikle karıştırılır. Ardından özleşene kadar yoğurulur. Yine yeterli vakit varsa dolapta yarım saat dinlendirmek kolay yuvarlak haline gelmesine yardımcı olur. 

Yağ yardımıyla harç nohut büyüklüğünde toplar haline getirilir. 

Çorbası için et suyu süzülerek tencereye alınır, suyun kaynamasıyla köfteler ilave edilir ve 2-3 dakika kadar haşlatılır. Köfteler haşlandığı sırada yoğurt sosu için süzme yoğurt suyla ezilir. 

Yumurta ve un eklenerek iyice karıştırılır. Yoğurdun çorbaya tam anlamıyla olması için 2 kepçe kadar haşlama et suyu yoğurt sosa ilave edilir. Ardından yoğurt sos yavaşça ve karıştırılarak çorbaya eklenir. 

En son ise haşlanmış nohut ve pişmiş etler yemeğe katılır. Hafif kızdırılan tereyağ ve nane karışımı da eklenerek kısa süre kaynatılır. Son olarak da çorba ocaktan alınır. Tercihe göre yağ ve nane karışımı servis esnasında tabağın üzerine eklenebilir.