Gündem Zülfiye’nin hayatı belgesel oluyor

Zülfiye’nin hayatı belgesel oluyor

22.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk ve tek kadın jokeyi olan Zülfiye Bulut’un film gibi hayatı belgesel oluyor. At sırtındayken bir anda kendisini temizlik işçiliğinde bulan Bulut’u, hayat mücadelesinde yarışlara olan sevgisi ayakta tuttu.

Zülfiye’nin hayatı belgesel oluyor

Yarışlarda yer aldığı atına yapılan testte doping çıkmasının ardından meslekten 1 yıl ihraç edilen ve jokeyliği bırakmak zorunda kalan Bulut, hastanede temizlik işçisi olarak çalıştığı dönemde bile kendisini hep at üzerinde yarışta hissettiğini söylüyor. Cezasının bitiminin ardından yarışlara dönen Bulut, Ankara’da 17 Ekim’de düzenlenecek yarışa, Almanya’da at çiftliğinde hazırlanıyor. Kariyerinde 244 koşuda sekiz birinciliği bulunan Bulut, film gibi hayatını Milliyet’e anlattı:

Haberin Devamı

‘Utanç vericiydi’

“Benim antrenörlük belgem olduğu için at sahipleriyle yarış başına imza atıyordum. Çoğu at sahibi, atlarını belgesi olmayan birine teslim eder. O kişi atların her şeyi ile ilgilenir. Yemi, otu ile ilgilenir, her gün düzenli olarak ilaçlarını, serumlarını yapar. Ben ahırdaki işlere karışmam. Ata ne ilaç yapıldığını bilmiyorum ve maalesef bir atta yasaklı madde bulundu. Ben de imza attığım için 1 yıllık cezayı aldım. Hayatımın en utanç verici olaylarından biriydi.

İhraç edildikten sonra ilk önce bir markette çalışmaya başladım. Daha sonrasında önce bir fabrikada işçi sonra ise bir hastanenin ruh ve sinir hastalıkları bölümünde temizlik işçisi olarak çalıştım. İlk dönemlerde çok zorlanmıştım. Jokeylikten ihraç edildiğim dönemde atlardan uzak kalmanın psikolojisiyle 53 kilodan 63 kiloya kadar çıktım.

Haberin Devamı

‘Çok tepki aldım’

Almanya’da şu anda dört kadın arkadaşımla birlikte Bremen’in yakınında bulunan bir çiftlikte yaşıyoruz. Türkiye’de de 8 Mayıs’ta cezamı bitirdikten sonra jokey vizemi aldım ve 1 Temmuz’da koşulara katıldım. Cezam biter bitmez Türkiye’ye dönmeyi düşünüyordum. Burada hem seyislik hem de antrenörlük yapıyorum. Şimdi 17 Ekim’de Ankara’da yarış var. Yarışı kazanmayı çok istiyorum. Türkiye’den çok tepkiler alıyorum. ‘Jokey, seyislik mi?’ yapar diyorlar.

‘Şoför Nebahat hikâyesi’

Bulut’un hayatını filme çekecek olan yönetmen Sidar İnan Erçelik, “Zülfiye Hanım çoğu kişinin çoktan bırakıp gideceği yerde vazgeçmeyip devam eden biri. Sinemamızda, ‘şoför Nebehat’ hikayesi vardır. Zülfiye Hanım yarış camiasının ilk ve tek pembe kask takan jokeyi. 60 dakikalık bir belgesel film tasarlıyorum” dedi.

Zülfiye’nin hayatı belgesel oluyor