Baba mesleğini sürdüren 2 kız kardeş, çeltikte yüksek verim ve kalite bekliyor
Baba mesleğini sürdüren 2 kız kardeş, çeltikte yüksek verim ve kalite bekliyor Türkiye'nin çeltik ambarı Edirne'de babadan kalma çiftçiliği sürdüren iki kız kardeş, Mayıs ayında başlayan beyaz altın mesaisinde, ilaçlamasından gübrelemeye, tarlalardaki suyun kontrol edilmesinden yabancı otla mücadeleye kadar birçok aşamada gösterdiği mücadele sayesinde yüksek verim bekliyor.
1.09.2022 Ekonomi
Erzurum’un son Saraçı'sı baba mesleğini sürdürmeye çalışıyor
Erzurum’un son Saraçı'sı baba mesleğini sürdürmeye çalışıyor Osmanlı döneminde önde gelen ve günümüzde yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden saraçlık son demlerini yaşıyor. Erzurum’un son saraç ustası olarak bilinen Abdülhamit Akbulut, 37 yılını verdiği dede ve baba mesleğini sürdürmeye gayret ediyor. Ulaşımın binek hayvanlarla sağlandığı yıllarda gözde mesleklerden sayılan saraçlık günümüzde adeta yok olmaya yüz tutuyor. Bir diğer yandan gelişen teknolojinin hızına direnemeyen eyer ve semercilik olarak da bilinen meslek, ustalarını birer birer yitirdi. Erzurum’da mesleğin son erbabı olarak bilinen 57 yaşındaki Abdülhamit Akbulut dededen ve babadan gelen mesleğini devam ettirmeye çalışıyor. Sipariş üzerine eyer üretimi ve tamiratı yapan Akbulut, bir eyer için bir gün boyunca emek veriyor. Mesleğinde yetişen çırak olmadığı için dükkanında işini tek başına yapan saraç, mesleğinin tarihe karışmasından endişe duyuyor. Yıllar öncesinde babasıyla birlikte çalışırken kendi tabiriyle kolay para kazanma hevesiyle kuyumculuğa ve oto elektrikçiliğine yönelen ve bu serüvenini 11 yılın sonunda noktalayan Akbulut, “Ben 1968’de yani 8 yaşındayken babamın yanında bu mesleğe başladım. Bir süre çalıştıktan sonra amcam beni ‘Bu meslek yarın bir gün bitecek, çökecek sen gel oto elektrikçisi ol teknolojiye yönel’ dedi. Beni oto elektrikçisine çırak verdi. Gittim 5 yıl orada çalıştım daha sonra ayrıldım. Bir süre sonra da kuyumculuğu önerdiler. Biraz daha temiz iş diye karar verdim çalışmaya başladım. 8 sene sonunda kalfalık dönemine geçince kuyumculuğu da bıraktım” diye konuştu. Babasının vasiyetini dinledi Meslek ve hayat hikayesini anlatan Abdülhamit Akbulut, duygu dolu anlar yaşadı. 11 yıl sonunda tekrar babasının yanına döndüğünü belirten Akbulut, “Babamın yanına döndüğümde babam bana vasiyet etti ki; ‘Oğlum sen gittin tekrar döndün geldin. Diğer o yaptığın işler insanı aç bırakır ama meslek aç bırakmaz insanı.'
11.09.2019 Yaşam
Avukatlık yerine baba mesleğini tercih etti, fabrikatör oldu…
Avukatlık yerine baba mesleğini tercih etti, fabrikatör oldu… Hukuk fakültesini bitirip avukat olmaya hak kazanmasına rağmen baba mesleğini tercih eden Mehmet Kutlu, şimdi Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkeye gözlük çerçevesi ve camı ihraç ediyor. İş adamı Kutlu, babasının küçük dükkanında öğrendiği mesleği, ailesinin desteğiyle yılda 430 bin adet üretim yapan fabrikaya çevirdi.
11.09.2019 Haberler

Benzer Haber Etiketleri