İlk kez içine girildi: Tam 700 yıllık, muhteşem bir işçilik
İlk kez içine girildi: Tam 700 yıllık, muhteşem bir işçilik Adıyaman’ın Besni ilçesi''nde bulunan ve Romalıların, tarafından bin 700 yıl önce nehirden akan su ile arazilerini sulamak için dağı delerek 150 metre uzunluğunda su tüneli açtığı ortaya çıktı. Daha önce köylüler tarafından varlığı bilenen ancak yetkililer tarafından ilk kez tespit edilen su tünelinin içine girildi.
13.09.2023 Gündem
Son dakika... Tesadüfen buldular! Cesaretlerini toplayıp içeri girince...
Son dakika... Tesadüfen buldular! Cesaretlerini toplayıp içeri girince... Hatay'da Roma İmparatorluğu döneminde Harbiye bölgesinden Antakya’ya su taşımak için inşa edildiği tahmin edilen tünel, doğa yürüyüşçülerinin ve medeniyet kaşiflerinin uğrak mekanı oldu. Doğa yürüyüşçüsü Kemal Korkmaz tesadüf eseri tüneli gördüklerini, birkaç denemeden sonra cesaretlerini toplayıp içeri girdiklerini söyledi.
31.05.2021 Gündem
Son dakika haberler: Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi törende açıkladı! 10 bin kişilik istihdam
Son dakika haberler: Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi törende açıkladı! 10 bin kişilik istihdam Gelen son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni’ne canlı bağlantı ile katıldı. Erdoğan, 'Tarım arazilerinin sulamaya açılmasıyla yıllık 156 milyon gelir artışı ve 10 bin kişilik istihdam sağlanacaktır. Tarım sektörü çağ atlayacak, KKTC'nin kalkınma hamlesi farklı bir ivme kazanacaktır. Gayemiz KKTC'nin gelişip güçlenmesi ve daha müreffeh bir geleceğe sahip olmasıdır' dedi.
22.05.2021 Siyaset
Kırklareli'de yer altında tarihi su tünelleri bulundu
Kırklareli'de yer altında tarihi su tünelleri bulundu Kırklareli'nde tarlasını süren bir çiftçi tesadüfen yaklaşık 10 metre derinliğinde su kuyusu buldu. Kuyuda Galeri Mağara Araştırma Grubu üyeleri inceleme yaparak, toprak altında su tünellerinin olduğunu tespit etti. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün ilk incelemesinde yer altındaki su tünellerinin Balkan Savaşları'nda kullanıldığı değerlendirilirken, inceleme çalışmaları sürüyor. Kırklareli'nin Dereköy yolu üzerinde tarlasını traktörle süren bir çiftçi, aracının bir taşa çarpması üzerine inip, baktığında taşın altında derin bir kuyu olduğunu gördü. Çiftçi, durumu tanıdığı Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem'e bildirdi. Çiğdem, başka bir çalışma için İstanbul'dan kente gelen Galeri Mağara Araştırma Grubu üyeler ile durumu paylaştı. Grup üyelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Hakan Eğilmez ile inşaat mühendisi Metin Albukrek, özel kıyafetlerle girdikleri kuyuda yaklaşık 1 saat süren incelemelerde bulundu. Ekipten Hakan Eğilmez, kuyunun derinliğinin yaklaşık 6-7 metre olduğunu belirterek, şöyle dedi Galeri Mağara Araştırma ekibi olarak aldığımız ihbar üzerine gelip burada inceleme yaptık. Burası muhtemelen tarihi bir yer, bir kaç kola ayrılıyor. Bilimsel araştırma yapılması gerekiyor. Su akan tüneller olduğu yönünde, koruganlarla daha sonraki dönemlerde entegre kullanımı var. İçeride pek fazla ilerleyemedik, taş duvarlar zayıf çökme riski vardı. Daha detaylı çalışmalar daha sonraki evrelerde olabilir. Müzeye burasıyla ilgili bilgi vereceğiz dedi. Grup üyelerinden Metin Albukrek ise kuyunun korunma altına alınması gerektiğini belirterek, Burasının tarihi ile ilgili araştırma yapılması gerekiyor. Harç numune alınıp incelenmesi gerekiyor laboratuvarda. Kültür Bakanlığı ile ortak çalışma yapılması gerekiyor. Buranın bir an önce korum altına alınması gerekir. İçeride duvar ve su var dedi. BALKAN SAVAŞLARI'NDAN KALMA OLABİLİR Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem ile Kent K
11.09.2019 Haberler

Benzer Haber Etiketleri