Neolitik Dönem’den Bizans’a Yumuktepe: Mersin kültürel bağın anahtarıMersin’de bulunan Yumuktepe Ören Yeri, Neolitik Dönem’den Bizans Dönemi’ne kadar uzanan yerleşmelerden izler taşımasının yanı sıra coğrafi konumu sayesinde Anadolu ve Suriye arasındaki kültürel bağın anahtarı olmasıyla da önemlidir.
Yumuktepe'de 8 bin 600 yıllık ok ucu bulundu9 bin yıldır kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılma özelliğiyle dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Mersin’deki Yumuktepe Höyüğü’nde bu yılki kazılar başladı. Kazıların ilk günlerinde en eski çanak, çömleklerden biri ortaya çıkarken, 8 bin 600 yıllık bir ok ucu da bulundu.Milattan önce 7 binli yıllarda Neolitik Çağ’ın bir kalesi olarak ilk yerleşimin kurulduğu Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü’nde kazı ekibi çalışmalarına başladı. İtalya Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva’nın, ekibiyle birlikte 26 yıldır her yaz aralıksız sürdürdüğü, üst üste kurulmuş medeniyetlerin en tepesinden başlayıp aşağıya doğru inerek sürdürülen çalışmalarda, bu yıl ilk etapta 10’u akademisyen, 15’i işçi 25 kişi görev alıyor. Ekim ayının sonuna kadar devam edecek kazılarda, bu yılda önemli buluntular ortaya çıkarılması bekleniyor. Neolitik Çağ’dan başlamak üzere Kalkolitik, Orta Kalkolitik, Geç Kalkolitik, Tunç Çağı ve devamında Orta Çağ’a kadar uzanan, M.Ö. 7 binli yıllardan 14'üncü yüzyıla kadar geçen dönemde kesintisiz yerleşim yeri olma özelliğiyle her tabakada ayrı kalıntıların bulunduğu Yumuktepe kazıları, şu anda 3 ayrı ekibin 3 ayrı tabakada yürüttüğü çalışmalarla devam ediyor. Yumuktepe çok uzun süre ve kesintisiz seri yerleşim bulunuyor.
9 bin yıllık Yumuktepe’de kazılar sona erdiMersin’de geçmişi 9 bin yıla dayanan Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazıların bu yılki bölümü sona erdi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Isabella Caneva, bu yılki kazılarda çok güzel sonuçlar elde ettiklerini belirterek, “Dünyadaki ilk site diyebileceğimiz M.Ö. 5 bin yılına tarihli stadelin devamını bulduk. Bunu kimse beklemiyordu” dedi. M.Ö. 7 binli yıllarda Neolitik Çağ’da yerleşim yeri olan Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü’nde kazı ekibi bu yılki çalışmalarını tamamladı. İtalya Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva başkanlığında, höyükte 5 ayrı noktada kazı yapan 30 kişilik ekip, kazı alanını önümüzdeki yıla kadar koruma altına almak için çalışma yapıyor. Prof. Caneva, Neolitik Çağ’dan itibaren 9 bin yıldır kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılma özelliğiyle dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan höyükte bu yıl gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında İHA muhabirine açıklama yaptı.“Bu yıl bizim için çok önemli bir sezon oldu” Prof. Caneva, her tabakada ayrı kalıntıların yer aldığı, bu yıl ilk kez siyah, üzeri beyaz boyayla süslenmiş özel bir seramik kap ile 7 bin yıllık bir küp mezarda çocuk iskeleti ve bin 500 yıllık iki mezarda iki iskelet buldukları Yumuktepe’de, 63 gün boyunca kazı yaptıklarını belirtti. Bugün sona eren kazılardan bu yıl çok memnun olduklarını dile getiren Caneva, kazı boyunca sadece bir kez yağmur yağmasının çalışmalarını kolaylaştırdığını söyledi. Caneva, “Bu yıl sonuç çok güzel. Her dönemde güzel sonuçlar elde etti. Neolitik Çağ dahil her çağda çoğu mimari yapılar ve bu yapıların içinde de çok güzel kaplar, seramikler, çok enteresan kalıntılar bulduk. Bu kalıntılar üzerinde çalışacağız. Bu yıl, bizim için çok önemli bir sezon oldu” diye konuştu.“Dünyadaki ilk site diyebileceğimiz M.Ö. 5 bin yılına tarihli stadelin devamını bulduk. Bunu kimse beklemiyordu” Bu yıl özellikle Kalkolitik, İlk Tunç ve Geç Tunç ile en aşağıdaki Neolitik tabakalar üzerinde y
Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazılarda tarih gün yüzüne çıkıyorMersin’de geçmişi 9 bin yıla dayanan Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazılarda tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Isabella Caneva, bu yılki kazılarda ilk kez siyah, üzeri beyaz boyayla süslenmiş özel bir seramik kap ile 7 bin yıllık bir küp mezarda çocuk iskeleti ve bin 500 yıllık iki mezarda iki iskelet bulduklarını söyledi. Milattan önce 7 binli yıllarda Neolitik Çağ’da yerleşim yeri olan Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü’nde kazı ekibi yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Bu yılki kazılarda da sürpriz buluntularla karşılaşan ekip, höyükte 5 ayrı noktada kazı yapıyor. Neolitik Çağ’dan itibaren 9 bin yıldır kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılma özelliğiyle dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan höyükte, 12’si İtalyan olmak üzere 30 kişilik ekiple yürütülen çalışmalar, iki hafta daha devam edecek.Kazı Başkanı İtalya Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva, yaklaşık iki aydır devam eden bu yılki kazılarda şu ana kadar yaptıkları çalışmaları İHA muhabirine anlattı. Prof. Caneva, M.Ö. 7000’li yıllardan 14'üncü yüzyıla kadar geçen dönemde kesintisiz yerleşim yeri olma özelliğiyle her tabakada ayrı kalıntıların bulunduğu Yumuktepe’de bu yıl çok aşağı tabakalara indiklerini söyledi. M.Ö. 3000-2800 yılları arasını kapsayan İlk Tunç Çağı’na ait tabakada yan yana evler çıktığını belirten Caneva, “Burası o dönemde çok küçük bir kaleydi. Sur duvarı ve içinde birkaç ev vardı. Şimdi bu evleri kazıyoruz. Evlerin içinde eşyalar çıkıyor. Mesela şimdi çanak, çömlek, her gün kullanılan aletler çıkarıyoruz” dedi.7 bin yıllık küp mezarda çocuk iskeleti bulundu Geçen günlerde İlk Tunç Çağı tabakasında, M.Ö. 1500’lü yılları kapsayan Geç Tunç Çağı’na ait iki mezar ve bu mezarlarda iki iskelet buldukları bilgisini veren Caneva, “Geç Tunç Çağı’ndan mezarlar bunlar. Bu tabakada bulundu ama yukarıdan geliyor, çünkü çukur aşağıya iniyor. O da enteresan bir şey. Geç Tunç zama
9 bin yıllık Yumuktepe’de kazılar başladı9 bin yıldır kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılma özelliğiyle dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Mersin’deki Yumuktepe Höyüğü’nde bu yılki kazılar başladı.