Kariyer Biyomühendislik Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

Biyomühendislik Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 13:26 | Son Güncellenme:

Son dönemlerin en ilgi çeken bölümleri içerisinde biyomühendislik bölümü geliyor. Özellikle teknolojinin ve bilimin gelişmesi ile beraber, pek çok açıdan bazı bölümler önemli noktaya ulaşmış durumda. Bu bölümlerden biri de biyomühendislik bölümüdür. Peki, biyomühendislik bölümü nedir, dersleri nelerdir? Mezunu ne iş yapar? İşte bu bölüm hakkında merak ettikleriniz.

Biyomühendislik Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir Mezunu Ne İş Yapar

Adından da anlaşılacağı gibi biyoloji ile ilgili olan biyomühendislik bölümü, aynı zamanda mühendislik üzerinden pek çok ders alır ve teknoloji tasarımlara sahiptir. Günümüzde pek çok öğrenci bu bölümü okumak amaçlı internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Biyomühendislik Bölümü Nedir?

Biyomedikal teknolojiler ile beraber biyolojik tasarımlar üzerinden, analiz prensiplerini ele almak suretiyle uygulama gerçekleştiren bölüme mühendislik bölümü denmektedir. Özellikle çalışma alanı açısından birçok farklı konuyu ele alan geniş çaplı bir bölümdür.

Kimyasal üretmek amaçlı tasarımı gerçekleştirilen bakteriler, tıbbi görüntüleme teknolojileri, doku mühendisliği ya da hastalık teşhis cihazları gibi birçok konu bölüm içerisinde yer almaktadır. Pek çok alanda iş olanağı da bulunan bu bölüm, günümüzün en önemli meslekleri içerisinde yer alıyor.

Biyomühendislik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Öğrencilerin en çok merak ettiği konular içerisinde biyomühendislik bölümünün hangi dersleri kapsadığıdır. Özellikle adından da anlaşılacağı üzere hem biyolojik alanı hem de mühendislik kısmını taşıyan önemli bölümler içerisinde geliyor.

Haberin Devamı

 - Genel kimya

 - Biyokimya

 - Stoikiometri

 - Fizikokimya

 - Moleküler biyoloji

 - Akışkanlar mekaniği

 - Immünoloji

 - Biyopress mühendisliği

 - Mikrobiyoloji

 - Hayvan doku türleri

 - Simülasyon ile proses analizleri

 - Biyomühendislik tasarımı

4 yıllık lisans olması ile beraber 8 dönem içerisinde daha birçok farklı ders yer almaktadır. Bu dersleri başarıyla tamamlayan ve mezun olanlar, ‘Biyomühendislik lisans diploması’ elde ederler. Bu bölümden mezun olup eğitimi tamamlayan kişiler ise, ‘Biyomühendis’ unvanını almaya hak kazanırlar.

Biyomühendislik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Özellikle almış oldukları eğitim kapsamında biyomühendislik bölümü mezunları oldukça geniş bir iş koluna sahip olarak çalışma imkanı elde ederler.

  - İlaç sektörü

 - Gıda sektörü

 - Biyomedikal

 - Biyokimyasal alanlar

 - Madencilik

 - Bitki ve hayvan türleri alanında çalışmalar

 - Geri dönüşüm sektörü

 - Arıtma

Bu ve benzeri daha birçok farklı alanda iş imkanı bulunmaktadır. Kendilerine geniş bir sektör yaratma olanağı sağlayan mühendislik mezunları, pek çok sektör açısından ihtiyaç duyan önemli bölümler arasında geliyor.

Biyomühendislik Bölümü İş Olanakları Nelerdir? 

Yukarıda verilen alanlardan başlamak suretiyle birçok farklı iş kolunda biyomühendislik mezunları önemli görevler üstlenmektedir.

Haberin Devamı

 - Biyolojik ve sitolojik testler

 - Genel analiz gerçekleştirmek

 - Biyolojik üretim ile beraber bu konudaki teknolojiler ve süreçleri

 - Malzeme tasarımı ile beraber geliştirilmesi, test üzerinden üretimi

 - Reaktörler

 - Uygun ayırma ve saflaştırma üzerinden çalışma alanları

Bu şekilde daha birçok farklı iş olanakları ile beraber birbirinden değişik sektörler üzerinden çalışma potansiyeli bulunmaktadır. Üstelik hem kamu sektöründe hem de özel sektörde çalışma imkanı sayesinde her alanda oldukça geniş bir yelpaze sunuyor. Bu yönüyle geleceğin ve günümüzün en önemli meslekleri içerisinde yer almaktadır. Bu yüzden son dönemlerde pek çok öğrencinin ilgisini çeken ve geniş iş olanakları ile cazip gelen bölümler arasında geldiğini söylemek mümkün.

Yazarlar