Kariyer Metalürji Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur? Metalürji Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

Metalürji Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur? Metalürji Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 12:57 | Son Güncellenme:

Birçok farklı sektörde çalışma imkanı bulabilen metalürji mühendisliği, Günümüzün en yetkin meslekleri içerisinde yer almaktadır. Pek çok kişinin de internetten bilgi almak için araştırdığı meslekler içerisinde geliyor. Peki, metalürji mühendisi nedir, nasıl Olunur? Metalürji mühendisliği mezunu ne iş yapar? İşte, bu meslek hakkında merak ettikleriniz.

Metalürji Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur Metalürji Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar

Günümüzde geçerli meslekleri ele almak ve yapmak hem kariyer hem de para kazanma açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu konuda ise metalürji mühendisliği önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Böyle bir mesleği yapabilmek için ise belli başlı unsurları gerçekleştirmek gerekmektedir.

Metalürji Mühendisi Nedir?

Metal parçaların tasarım ve üretimi ile beraber sorunların çözümüne yardımcı olan mesleğe metalürji mühendisliği denmektedir. Aynı zamanda metalin özelliklerini inceler ve buna bağlı olarak ilgili sektörde çalışmalar gerçekleştirir.

Aynı zamanda madencilik endüstrisi için de önemli görevleri bulunmaktadır. Zira madenlerde bulunan malzemelerin işlenmesi ile beraber, pek çok metalin dönüşümü ile beraber daha yararlı bir hale gelmesine olanak tanımaktadır. Bunlar içerisinde altın, gümüş, bakır ve alüminyum ile demir gibi birçok yeraltı madeni bulunmaktadır. Mesleki açıdan uçaklar için üretim, otomotiv ya da inşaat mühendisliği ile savunma sanayii gibi birçok alanda görev yapma imkanı elde edebilmektedirler.

Metalürji Mühendisi Ne İş Yapar?

Metalürji mühendisliği birçok farklı alanda görev üstlenmektedir. Her alan için farklı görevleri bulunur ve bu görevler dahilinde, tasarım ve üretim aşamasında çalışmalar sürdürür. Özellikle daha çok metal üzerine hizmet verir ve metallerin özelliğini incelemek suretiyle işlenmesi noktasında görev yapar. Aynı zamanda birçok yer altı madenin işlenmesi ile beraber üretime katkı noktasında çalışmalar sürdürür. Bu yönüyle birçok değişik cihaz ve araç için madenlerin kullanımı konusunda da sektör açısından hizmet vermektedir.

Metalürji Mühendisi Nasıl Olunur?

Meteoroloji mühendisi olabilmek için 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Bu eğitimi veren bölüm ise Metalurji ve Malzeme mühendisliği bölümüdür. Lisans derecesi üzerinden mezun olmak ile beraber birçok farklı alanda iş bulma imkanı yer alıyor. Türkiye'nin değişik şehirlerindeki üniversitelerde bu bölüm yer almaktadır.

İlgili taban puanını üniversite sınavı ile geçmek ve 4 yıllık lisans mezunu olmak yeterlidir. Daha sonra diploma üzerinden farklı sektörlerden başvuru yapmak ve bu mesleği icra etmek mümkündür.

Metalürji Mühendisliği Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Değişik sektörlerde hizmet verdiği için metalürji mühendisinin birçok farklı görev ve sorumluluğu bulunur.

- Üretim ve tasarım aşamasındaki tüm işlemlerde bulunmak.
- Günlük üretim yönetimini ele almak.
- Metallerin ve alaşımların üretim ile tasarım üzerinden uygulama işlemlerini yönetmek.
- Koordine bir şekilde üretim yöneticileri ile bağlantı kurmak, tesisin teknik güvenirliliği ile verimliliği konusunda çalışmalar gerçekleştirmek.
- Maden çıkarma işlemlerini koordine edebilmek için maden mühendisleri ile birlikte çalışmak.
- Birçok farklı problem için akılcı çözüm yöntemleri üretmek.
- Test ve onarım süreçlerinde bulunmak.
- Üretim problemlerini araştırmak ve analiz etmek ve bunlar hakkında çözüm yöntemleri bulmak.
- Yeni giriş yapan personelin eğitimi hakkında destek vermek.

Bu şekilde birçok farklı görevi ile beraber görev yapılan sektöre bağlı olarak sorumluluklar ön plana çıkmaktadır.