Kariyer Nobel ödülü alan en genç kişi: Malala Yousafzai

Nobel ödülü alan en genç kişi: Malala Yousafzai

20.03.2018 - 11:07 | Son Güncellenme:

1997 doğumlu Malala Yousafzai, Pakistanlı insan hakları aktivistidir. Pakistan'ın Svat Vadisi'nde yaşayan ve daha çocuk yaşlarından itibaren Pakistan'daki kız çocuklarının eğitim hakkı için yürüttüğü kampanyalarla adından söz ettiren Yousafzai, 2014 yılında Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

Nobel ödülü alan en genç kişi: Malala Yousafzai

Henüz 12 yaşındayken ülkesinde değişen rejimle beraber kız çocuklarının okuma haklarının elinden alınması sonucu Malala, buna sessiz kalmak yerine önce tanıdıklarından başlayarak tüm çevresiyle bu konuda konuşarak onları harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Tüm bu çabası gittikçe yayılıyordu ve küçük bir çocuk olarak Pakistan'daki kız çocuklarının sesi olmaya devam ediyordu. BBC'nin Malala'ya köşe yazarlığı teklif etmesi ve "Pakistanlı Kızın Günlüğü" adlı köşede yazdığı yazıların BBC Urdu'da yayınlanmasıyla sesini tüm dünyaya duyurmaya başladı.

2012 yılında Taliban'ın başında olduğu Pakistan rejimi, onun kendileri ve şeriat için tehdit olduğunu öne sürerek içinde olduğu okul otobüsünün önünü kesip Malala'yı başından ve boynundan silahla vurdu. Bu öldürme amaçlı saldırıdan sağ kurtulan ve Pakistan'da başlayan tedavisine İngiltere'de devam eden Yousafzai, iyileştikten sonra da çalışmalarına devam etti.

Nobel ödülü alan en genç kişi: Malala Yousafzai

Malala Nobel'i aldıktan hemen sonra (Solda) ve İstanbul/Kadıköy'de yapılan bir duvar çizimi (Sağda)

Haberin Devamı

İyileşir iyileşmez BM tarafından konuşma yapması için çağrılan genç kız, artık 16 yaşındaydı. Malala, "Bir kitap bir kalem ve bir öğretmen dünyayı değiştirebilir. Taliban beni susturmaya çalıştı. Ancak sesim artık daha yüksek çıkıyor. Başaramadılar" dedi.

İlk defa 2013 yılında aday gösterildiği fakat kazanamadığı Nobel Barış Ödülünü, 2014 yılında 17 yaşındayken aldı ve Nobel'i alan en genç kişi oldu. Bu unvanı hala elinde bulunduran Yousafzai, eğitimine İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde devam ediyor. 2017 yılında başladığı Lady Margaret Hall, Oxford'un ünlü bölümlerinden. "Ben, Malala" isimli bir kitap yazan ve hakkında "Bana Malala Derler" isminde bir belgesel filmi çekilen Malala, Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'nü ve AB İnsan Hakları Ödülü'nün de sahibi.

Nobel ödülü alan en genç kişi: Malala Yousafzai

Bir gün Pakistan'a döneceğini ve ülke yönetiminde söz sahibi olmak istediğini söyleyen Malala, tüm kız çocuklarının eğitim hakkı kazandığı güne kadar çalışmalarına devam edeceğini söylemişti. O tarihten beri ilk defa Pakistan'a geçtiğimiz günlerde giden Malala, Pakistan ziyaretini sonlandırdı.

Eğitimini ve çalışmalarını tamamlamak için İngiltere'ye dönen Malala, Pakistan televizyonuna yaptığı açıklamada çalışmalarını tamamladıktan sonra kalıcı olarak Pakistan'a dönmek istediğini açıkladı.