Kariyer Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

05.11.2020 - 03:41 | Son Güncellenme:

Özel eğitim öğretmenliği son yıllarda gözde mesleklerden biri oldu. Peki, özel eğitim öğretmeni nasıl olunur, taban puanları nedir, ne iş yaparlar gibi pek çok sorunun cevabını sizin için bir araya getirdik.

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir Mezunu Ne İş Yapar

Özel eğitim öğretmenleri, çeşitli engelleri ve öğrenme güçlükleri olan öğrencilerin eğitimine yardımcı olurlar.

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Özel eğitim öğretmenleri, özel eğitim programları geliştirir ve sunar. Çeşitli eğitim ortamlarında çalışabilirler, genellikle öğrencilerinin yaşamlarında çok büyük etkilerdir. Özel eğitim öğretmenleri, yalnızca öğrencilerle değil, aynı zamanda ebeveynlerle, diğer öğretmenler destek personeli, sağlık ve esenlik uzmanları ve konuşma patologları ve psikologlar gibi uzmanlarla düzenli olarak iletişim kurdukları için mükemmel iletişimci olmak durumundadırlar.

Öğrenme yeteneğine sahip olmadıklarına inanmayan öğrencilere kendilerini yanlış kanıtlamaları ve mümkün olduğunu düşündüklerinden çok daha fazlasını başarmalarına yardımcı olabilirler.
Özel bir eğitim sınıfında, kararlarınızda kendinize güvenmeniz ve kendinizden şüphe etmeye yer bırakmamanız gerekir, aksi takdirde kontrolü kaybetmek çok kolay olabilir.

Özel eğitim öğretmenler öğrencinin ihtiyaçlarını önceden sezebilecek düzeyde olabilmeli ve öğrenciye her zaman şefkatle yaklaşmalıdır. İş olanakları fazla olan bölümün zorlukları da fazladır.

Özel Eğitim Öğretmenliği Dersleri Nelerdir?

Özel eğitim öğretmenliği üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren bölümleridir. 4 yıllık süreç içerisinde Zihin yetersizliği ve otizm spektrum, işitme ve görme yetersizliği, çocuk gelişimi, öğretim ilke ve yöntemleri, Türk eğitim sistemi, Özel öğretimde okuma ve yazma becerileri, özel eğitimde fiziksel beceriler, özel eğitimde aile gibi dersler verilir.

Tüm derslerden başarılı olanlar bu alanda hizmet etme yeterliliğini kazanır. Dileyenler not ortalamasına da bağlı olarak Erasmus gibi yurt dışı değişim programları ile farklı ülkelerde belli bir süreliğine eğitim alabilir. Bölüme yerleşebilmek için YKS sınavında en az 300.000 sıralamasını tutturmak gerekir. Eğitim fakültelerinde olduğu gibi özel eğitim öğretmenliği bölümünde de sıralama şartı var.

Özel Eğitim Öğretmenliği Mezunları Ne İş Yapar?

Özel eğitim öğretmeni hem eğitimci hem de özel ihtiyaçları olan öğrenciler için savunucu olarak hizmet vermektedir. Programı; planlama, öğretim, öğrencileri değerlendirme ve kişiselleştirilmiş eğitim programlarını yönetme olarak bölümlere ayrılabilmektedir. Özel eğitim öğretmenleri Çeşitli öğrenme güçlükleri olan öğrencilerin gelişebileceği öğrenme ortamları yaratırlar. Her öğrencinin ek öğrenme ihtiyaçlarını tanıma becerisine sahip olmaları gerekir.

İş zahmetlidir ve öğretmenin birçok sorumluluğu yerine getirmesini gerektirir. Doğası gereği iyimser ve öğrencilerin bireysel potansiyelini geliştirme konusunda tutkuluysanız, özel bir eğitim öğretmeni olmayı düşünebilirsiniz. Hafif disleksik, ciddi engelli veya zihinsel engelli öğrencilere eğitim veriyor olsanız da, sınıfı öğrenmeye elverişli fiziksel ve akademik bir yapıya kavuşturmanız gerekir.

Öğrenci ilerlemesini izleme ve raporlama, öğrencileri barındırmak isteyen genel eğitim öğretmenlerine rehberlik etme, değerlendirmeleri yönetme, günlük sınıf yönetimi, planlama ve talimat verme, davranış yönetimi planları geliştirme ve daha fazlası özel eğitim öğretmenlerinin iş tanımında vardır.

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Özel eğitim öğreten bir kariyerde, öğrenme engelli öğrencilerle bire bir çalışabilir veya zihinsel engelli veya gelişimsel olarak gecikmiş öğrencilerden oluşan bir sınıfta ders verebilirsiniz. Bireysel olarak da çalışabileceğiniz gibi özellikle kamu kurumları bünyesinde ya da özel eğitim veren rehabilitasyon merkezlerinde de çalışabilirsiniz.