Kariyer Tarım Dışı Yanında Uzun Dönem İşsizliğe Dikkat

Tarım Dışı Yanında Uzun Dönem İşsizliğe Dikkat

02.05.2014 - 15:57 | Son Güncellenme:

Bugün ABD’de kritik Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanıyor.

Tarım Dışı Yanında Uzun Dönem İşsizliğe Dikkat

Piyasalar, FED’in yorumlarının önderliğinde, Kasım ve Aralık verilerinin zayıflığının ABD’yi etkisi altına alan soğuk hava ve kar fırtınalarından kaynaklandığına ikna olmuşlar gibi. En son gelen veri, kritik 200 bin kişilik bandın hafif altında 192 bin kişi gelse de, ABD’nin ekonomik toparlanması konusunda fena bir rakam değildi. Bugün açıklanacak Nisan ayı verisinde ise piyasalar artık 200 bin kişinin üzerine çıkabileceğimize inanmış gibi görünüyor.

76 Ekonomistin Beklenti Ortalaması 218 Bin Kişi

Tarım Dışı beklentilerine bakıldığında, 94 ekonomist ve analistin yorumunun alındığını ve bunların içerisinde 76 ekonomistin beklentisinin 218 bin kişide orta noktayı bulduğunu görüyoruz. Beklentinin üst bandı 292 bin kişi, alt bandı ise 155 bin kişi. 4 aylık hareketli ortalamaya bakıldığında karşımıza çıkan rakam 154 bin kişi. Diğer bir deyişle, en düşük beklenti, ortalama gidişatın üstünde görünüyor. +- 1 standart deviasyon aralığı ise 198 – 232 bin kişi arasında. Bu da, beklentilerin 200 bin ve üzerine odaklandığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Tarım Dışı Yanında Uzun Dönem İşsizliğe Dikkat

Tarım Dışı Yanında Uzun Dönem İşsizliğe Dikkat

Rakam Dışında Uzun Süreli İşsiz Sayısı da Önemli


FED’in çiçeği burnunda başkanı Janet Yellen’in ve daha önce de eski başkan Bernanke’nin bir süredir dile getirdiği ABD’nin uzun süreli işsiz sayısı da dikkat edilmesi gereken konulardan birisi. BLS verilerine bakıldığında, ABD’deki işsizlik rakamı Kasım sonrası yüzde 7,2'den yüzde 6,7'ye ciddi düşüş göstermiş olsa da 27 hafta yani 6 ayın üzerinde süredir işsiz olanların oranı aynı dönemde yüzde 36'dan ancak 2 puan inerek yüzde 35,8'e gelmiş durumda. Yellen’in odaklandığı bu rakamdaki düşüşlerde bir ivme görünmeden FED’in faiz artırmaya ve ekonomiye verdiği desteği kesmeye pek niyeti yok.

Tarım Dışı Yanında Uzun Dönem İşsizliğe Dikkat

Yellen’in dikkat ettiği bir diğer nokta ise iş sahibi olanların ücretlerindeki artışın yeterince ivme kazanmıyor olması. İşsizlik oranı Kasım’dan bu yana iyileşme göstererek yüzde 7,2'den 6,7'ye düşerken, ücretlerdeki artışta büyük bir değişiklik yok. Kısacası, iş sahibi olanlar maaşlarında zam göremiyorlar ve bu da iş durumlarının kritikliğini yansıtmakta.

Haberin Devamı

Tarım Dışı Yanında Uzun Dönem İşsizliğe Dikkat

Durumu kısaca özetlemek gerekirse, Tarım Dışı ve istihdam verilerinde dikkat edilecek hususlar şöyle sıralanabilir:

1. İstikrarlı yükseliş var mı?
- 4 aylık basit hareketli ortalama 154K’da.
- Üst bant 274K, alt bant 84K.
-Beklenti 218K. -1 std dev: 196K, +1 std dev: 236K.
2. Açıklanan verideki detaylar nedir?
- Temp employment etkisi ne kadar? Yüksek gelen rakam, tarım dışının yüksek gelmesine ama sonrakilerde daralmaya neden olabilir
- Retail artmış mı? Ne kadar artmış
- Manufacturing artmış mı? Ne kadar artmış?
3. Household surveyde işsizlikteki artış/azalış ne durumda?
- İşsizlerin %37’si gibi bir kısmı 6 ay ve üzeri süredir işsiz. Yellen buna önem veriyor.
4. NFP ile birlikte açıklanan saatlik kazançlardaki artış ne durumda?
- İşi olanların daha fazla kazanç alamaması yine Yellen’in dikkat ettiği noktalardan.