Kıbrıs Savunma bütçesi 36 milyon TL

Savunma bütçesi 36 milyon TL

17.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

220 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri kapsamında Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen 36 milyon TL’lik Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Bütçesi oybirliği ile kabul edildi

Savunma bütçesi 36 milyon TL

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

220 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri kapsamında dün ilk olarak 36 milyon TL’lik Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Bütçesi ele alındı.

Bütçeyle ilgili ilk sözü TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit aldı. Meclis’te hükümeti oluşturan iki partinin dışında dört parti daha olduğuna dikkat çekti.

Özyiğit, Geçitkale Havaalanı’nın İHA ve SİHA’lara açılmasıyla ilgili “Belki bir olağanüstü durum var ama bu kararı almadan önce hükümeti oluşturan partiler dışındaki parti başkanlarını da davet edip en azından bilgi verebilirdiniz” diye konuştu.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın yeri ve öneminin tartışılmaz olduğunu söyleyen Özyiğit, Sivil Savunmanın doğal afetler sırasında yaptığı görevlere işaret ederek, kendilerine teşekkür etti.

Haberin Devamı

Özyiğit, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığının başında bir Kıbrıslı Türk olması gerektiğini de kaydetti.

UBP Milletvekili Zorlu Töre de, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığının çok önemli bir görev yerine getirdiğini anlattı.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanının Türkiye tarafından görevlendirilmesinde herhangi bir sakınca olmadığını dile getiren Töre, hem savaşta hem barışta bu kurumun KTBK, GKK, Polis Teşkilatıyla ortak çalışma yaptığını söyledi.

Geçitkale Havaalanı’nın İHA ve SİHA’lara açılmasını olumlu bir karar olarak değerlendiren Töre, Kıbrıslı Rumların ciddi şekilde silahlanmaya gittiğini söyledi, Doğu Akdeniz’de daha ciddi çalışmalar ortaya koymanın barışı korumak açısından önemli olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda Sivil Savunma Teşkilatı ve Kamu Hizmeti Komisyonu bütçelerinin ardından 335 milyon 682 bin 500 TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşüldü.

Bütçeyle ilgili ilk sözü YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı aldı. Arıklı ilk olarak Türkiye ile imzalanan ara protokolün gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini sordu.

Arıklı, önceki bakan döneminde yaptığı konuşmadan başlıklar okudu, o zaman sorduklarını şimdiki bakana da soracağını belirtti.

Tarım politikalarının sektörü daha kötü hale soktuğunu söyleyen Arıklı, tarım arazilerinin önemli kısmının kullanımda olmadığını anlattı.

Haberin Devamı

Türkiye’den gelen suyun Mesarya’ya ulaştırılması için gereken adımların atılması gerektiğini belirten Erhan Arıklı, Türkiye ile imzalanan su protokolünün gereklerinin halen yerine getirilmediğini savundu.

Arıklı, bu nedenle Türkiye-KKTC arasındaki diğer ilişkilerin de zedelendiğini söyledi ve su konusunda gerekli adımların atılmasını istedi.

Arıklı, Hal Yasası’nın bir an önce hayata geçirilmesini de talep etti.

Et fiyatlarının çok yüksek olduğunu dile getiren Arıklı, kaçakçılığın üstesinden gelinmesi, öte yandan ithalata zaman zaman izin verilmesi gerektiğini anlattı.

Ataoğlu’dan ilaç tepkisi

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu bütçeyle ilgili söz aldı.

İnsan sağlığına zarar veren zirai ilaçların ülkeye girişi ve satışının nasıl olup da önlemediğini soran Ataoğlu, bu durumun devlet otoritesinin sorgulanmasına yol açtığını kaydetti.

Ataoğlu, bu sorgulamaların halkı Güney’den alışveriş yapmaya ittiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Önlem alınmazsa vatandaş nezdindeki devlet algısının daha da zarar göreceğini anlatan Ataoğlu, denetim ve kontrollerin sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Fikri Ataoğlu, bu konunun Türkiye ile imzalanan protokolde de yer aldığını dile getirdi.