Kobi Mühendisler ve mimarlar için öneri

Mühendisler ve mimarlar için öneri

07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İnşaat sektöründe dört yıldır yürürlükte olan sınıflandırma kriterlerinin, sektör için çok faydalı olduğunu belirten Karmar İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, şimdi bu kriterlerde mimar ve mühendisler gözetilerek yeni bir düzenleme yapılırsa sektörde kalitenin daha ileri taşınacağını dile getirdi. Emrullah Yedikardeş konuyla ilgili önerilerini şöyle anlattı:

Mühendisler ve mimarlar için öneri

“Haziran 2019 tarihinde yayımlanan bir yönetmelikle yapı müteahhitleri mali yeterlilik ve tecrübeye ilişkin ağır kriterlere dayandırılarak A’dan H’ye kadar sınıflandırıldı. Amaç inşaat sektöründeki riskleri azaltmak adına mali yeterlilik ve tecrübesine göre müteahhitlerin yapabileceği proje büyüklüklerini belirleyerek, müteahhitlerin iş tecrübesine göre nitelikli konutları ortaya koymaktı. Yaklaşık 4 yıldır yürürlükte olan bu yönetmelik, sektör için çok faydalı oldu. Bununla birlikte yönetmelikte tecrübeli mimar ve mühendislerin iş yapma yetenekleri göz ardı edilmiş gibi duruyor.

Haberin Devamı

Örneğin yıllarca bir şirket ortağı ve yöneticisi olarak büyük projeleri yönetmiş bir mimar ya da mühendis, kendisi bir şirket kurmaya kalktığında onu yeni şirket kuran kasap veya manavla eş değer tutup G sınıfından başlatıyor. Oysa o mimar ve mühendis iş bitirme yeterliliğinde diğerlerine göre daha tecrübeli, en azından onları F ya da E grubundan başlatmalı. Bu yönetmelik mimar ve mühendisleri başkasının yanında çalışmaya mecbur bırakıyor.”