Kobi Yarım asırlık Norm’a startup dinamizmi

Yarım asırlık Norm’a startup dinamizmi

05.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Farklı sektörlerde yarım asrı geride bırakan deneyimi olan Norm Holding, dijitalleşme ve eklemeli imalatta faaliyet göstermek için klasik şirket yerine startup’ı seçti. Norm Holding, imalatta yer almak isteyen diğer startupların da odağına girdi.

Yarım asırlık Norm’a startup dinamizmi

EBRU SUNGUR - Yeni nesil girişimcilik, sadece yeni neslin değil, köklü sanayi gruplarının da tercihi. Türkiye’de imalatın farklı alanlarında öncülük üstlenen pek çok kuruluşun hem şirket içi girişimciliği desteklediğine hem de startuplara yatırım yoluyla inovasyonlarını artırdıklarına yönelik gelişmeler her geçen gün artıyor.

Haberin Devamı

Bunlardan biri de Norm Holding. Yarım asrı geride bırakan holding 4 binin üzerinde çalışanı, 24 şirketi, 18 üretim, 15 satış ve lojistik merkezi ile bağlantı elemanları, pazarlama ve ticaret, teknoloji, eklemeli imalat, kalıp ve sac şekillendirme, talaşlı imalat, kimya, makine ve otomasyon, sıcak dövme, tarım ve gıda alanlarında faaliyet gösteriyor. Otomotiv ana ve yan sanayi başta olmak üzere yedek parça, beyaz eşya, elektronik, mobilya, inşaat ve makine sektörlerine yönelik ürünleri Türkiye’nin yanı sıra Kanada, ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Polonya, Romanya ve Çin’de rağbet görüyor.

İşi hızlandırdı

İmalat ve ticaret hayatının içinde bunca köklü geçmişi ve sağlam bağlantıları varken dijitalleşme ve eklemeli imalat alanlarında faaliyet göstermek için klasik şirket kurmak yerine iki startup ile ilerlemeyi tercih etmiş. Böylece her iki alanda çok daha hızlı yol almış.

Haberin Devamı

Teknoloji ve dijital dönüşüm faaliyetleri yürüten Norm Digital ile eklemeli imalat startup’ı Norm Additive’ın dinamizmini Norm Holding CEO’su Nedim Uysal anlatıyor:

“Norm Additive sektörde kısa sürede elde ettiği mühendislik ve üretim başarıları ile birçok teknoloji geliştiricinin ve üretimde yer almak isteyen çoğu start-up’ın dikkatini çekti. Büyük ve güçlü bir holdingin parçası olması avantajı doğrultusunda, uygun gördüğü nitelikli start-up ve firmalar ile birleşme ve satın alma çalışmalarını hızla sürdürüyor. Norm Digital ile de detaylı yazılım bilgisi gerekmeden, yaratıcılık ve üretkenlik ile uygulamaların geliştirilmesini sağlayan Kuika’ya yatırım yaparak hissedar olduk. Kuika platformunun, Norm Digital’den aldığı güçle low-code ekosistemi içinde hızla büyüyerek bilinirliğini ve kullanımını yukarıya taşıyacağına inanıyorum.”

Metal yakalı çalışan Normie

Nedim Uysal, Norm Digital ile ilgili olarak şunları söylüyor:

“SAP tarihinde işbirliğini en kısa sürede partnerliğe dönüştüren firma olma unvanını alan teknoloji şirketimiz Norm Digital, 15 farklı sektörde, 75 müşteri ve 7 iş ortağı ile faaliyet gösteriyor. 150 kişilik ekibimizle yazılım programları geliştiriyoruz. Aynı zamanda bu ekipte yer alan 25 kişi, tamamen yapay zeka tabanlı çözümler geliştiren mühendislerden oluşuyor. Robotik süreç otomasyonu (RPA) çözümü Normie, üretim yönetim sistemi Ocea’N, yapay zekâ destekli işe alım platformu Vinter ve en yeni ürünü low-code platform Kuika ile işletmelerin hayatını kolaylaştıran ve verimliliklerini artıran çözümler sunuyor. Metal yaka çalışan Normie, 30’un üzerinde şirkete, 500 süreçte destek oluyor. Normie sayesinde, Norm Holding bünyesinde 58 çalışanımızın rutin işlerden sıyrılarak katma değerli süreçlere vakit ayırabilmesini sağladık. Normie sadece bu yıl, holdingimiz kapsamında 40 bin saat aralıksız olarak çalıştı.”

Haberin Devamı

Eklemeli imalatta patent sahibi

Nedim Uysal, eklemeli imalat alanında faaliyet gösteren, üç boyutlu yazıcılarla metal ve plastik parçalar üreten Norm Additive ile ilgili şu bilgileri veriyor:

“Otomotiv, araştırma, makine imalatı, medikal, uzay, havacılık ve son kullanıcılar için hobi ve enstrüman sektörlerine yönelik birçok ürünümüz var. Biomedikal reçinelerle çalışıyoruz ve dental alanda çalışmalarımızı yoğunlaşıyor. Eklemeli imalat teknolojisi, tasarımdaki esneklik ve çoklu malzemeden oluşan parçaların imal edilebilmesini mümkün kılan bir imalat yöntemi. Verimi artırmak, ham madde kullanımını azaltmak, düşük adetli özel parçaların maliyet avantajlı olarak üretimini sağlamak, üretim ve tedarik sürelerini kısaltmak, ülkemize eklemeli imalat teknolojileri alanında ulusal bir üretim ve mühendislik yeteneği kazandırmak başlıca hedeflerimiz arasında. Norm Additive mühendislik, tasarım ve üretim çalışmalarının yanı sıra Eklemeli İmalat Teknolojileri Maliyet Hesaplama Sistemi geliştirdi ve patentini aldı.”