Konut Gelişen Kentler Zirvesi Konya'da başladı

Gelişen Kentler Zirvesi Konya'da başladı

02.11.2010 - 13:34 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin gayrimenkul platformu GYODER’in, gelişen kentlerdeki yatırım fırsatlarını sektör temsilcileriyle buluşturmak ve bu kentlerin gelecekteki yatırımlardan daha fazla pay almasını sağlamak amacıyla düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi’nin ikincisi 1 Kasım 2010 tarihinde başladı...

Gelişen Kentler Zirvesi Konyada başladı

Türkiye’nin gayrimenkul platformu GYODER’in, gelişen kentlerdeki yatırım fırsatlarını sektör temsilcileriyle buluşturmak ve bu kentlerin gelecekteki yatırımlardan daha fazla pay almasını sağlamak amacıyla düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi’nin ikincisi 1 Kasım 2010 tarihinde başladı. 3 gün boyunca Konya’nın doğal güzellikleri, tarihi dokusu, Türkiye ekonomisine yön verme potansiyeli ve değerlerinin ön plana çıkarıldığı Zirve’de gündem maddeleri önemli konuşmacılar tarafından ele alındı. Zirve kalabalık bir katılımcı grubunu ağırladı.

Kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalar ve düzenlediği etkinliklerle gayrimenkul sektörünün gündemini oluşturan GYODER, ilkini 7-8 Ocak 2010 tarihlerinde Bursa’da düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi’nin ikincisini, Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 1-3 Kasım 2010 tarihlerinde de Konya’da gerçekleşti.

Sanayi ve turizm başta olmak üzere birçok alanda güçlü bir potansiyel barındıran Anadolu kentlerini ön plana çıkarmak, söz konusu kentlerin yükselen değer olduğuna dikkat çekmek amacıyla yola çıkan GYODER, dünya kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Konya’da kalabalık bir yatırımcı grubunu ve yerel yetkilileri kentin gayrimenkul değeri üzerine konuşmak üzere bir araya getirdi.

En önemli hedeflerinden biri gayrimenkul sektörüne yönelik yatırımların dengeli bir şekilde Türkiye geneline yayılmasını sağlamak olan organizasyonda, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve Türkiye ekonomisine yön verme potansiyeli olan Konya’nın karakteristik özelliklerine değinildi. Zirve programında yer alan antik, kültürel, tarihi alanlara geziler ve Sema ayini de ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.

Açılış konuşmasını GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes’in yaptığı Zirve’de sırasıyla Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK, T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan BAYRAKTAR, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat AKGİRAY ve Konya Valisi Aydın Nezih DOĞAN birer konuşma yaptı.

Konuşmasına organizasyona katkılarından dolayı SPK, TOKİ ve tüm sponsor firmalara ve Gelişen Kentler Zirvesi’nin ikincisinin Konya’da düzenlenmesine yönelik işbirliğinden ötürü Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başlayan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes şunları söyledi: “Yaklaşık 10 bin yıl önce o zamanın insanını Çatalhöyük’te yerleşim yeri kurmaya iten Çarşamba nehriyle sulanan Konya Ovası’nın verimli arazisi idi. Yüzyıllar bu topraklara veriminden bir şey kaybettirmedi. Aksine bugün Türkiye’nin en büyük tarım havzası olan Konya, son teknoloji kullanılarak yapılan tarım sayesinde güçlü bir tarım kenti olarak öne çıkıyor. Konya’nın bereketli toprakları bolluk ve yaşam vaad ederek adeta insanları buraya yerleşmeye davet ediyor. Konya’nın tarihi zenginliğinin bir diğer ifadesi de Topkapı Sarayı’ndan sonra Türkiye’de en fazla ziyaret edilen Mevlana Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Hoşgörünün temsilcisi Mevlana ile birlikte anılan Konya her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kollarını açmakta, ziyaretçilerini manevi havasıyla da büyülemektedir. Kültür ve inanç turizmiyle beraber alternatif doğa sporları ve termal turizmi için de elverişli koşullara sahip olan Konya’daki otel ve yatak kapasitesinin de her geçen yıl arttığını gözlemliyoruz. Son 5 yılda 500 bin turist sayısı 2.5 milyona çıkan Konya için önümüzdeki yıllarda hedeflenen yıllık turist sayısı 5 milyondur.”

Konya’nın dünyayla bağlantı noktasının sadece turizm ile sınırlı olmadığına da değinen Tanes, “Bugün dış gümrüklerle beraber 1.5 milyar dolarlık ihracat rakamlarını yakalamış olan Konya, dünyadaki 148 ülke ile ticaret ağı kurmuş, küresel dünyanın gereklerini yerine getiren modern bir sanayi ve ticaret kentidir. Hızlı sanayileşme sürecini sürdüren iller arasında bulunan Konya, küçük ve orta özellikteki sanayinin gelişme merkezi konumundadır. Bölgedeki konumuyla ulaşımda bağlantı noktası olarak öne çıkan kentte, Ulaştırma Bakanlığı’nın Lojistik Köy Projesi’nin hayata geçmesi ile mevcut durumda yılda yaklaşık 634.000 ton olan taşıma miktarının 1.679.000 tona çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu değerli kente gayrimenkul sektörü açısından bakınca da tarihi, kültürel zenginliklerle yoğrulmuş, sanayi, ticaret ve tarım sayesinde daha da verimli hale gelen bereketli topraklarının yerleşimciler için bir cazibe merkezi konumunda olduğunu görüyoruz. Bu nedenle Konya, Türkiye genelinde en çok bireysel konut kredisi kullanılan on üçüncü il konumundadır. 80 bin öğrencisi bulunan Selçuk Üniversitesi’nin öğrencilerinin yanı sıra 2010-2011 öğretim yılında faaliyete geçen Mevlana Üniversitesi’nin kente yeni gelen öğrencileri de kenti ticari anlamda hareketlendirecek ve konut arzını artıracaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yatırım Dünyası'ndaki gelişmeler için tıklayınız!