Kültür Sanat Bir tiyatrodan çok daha fazlası

Bir tiyatrodan çok daha fazlası 

01.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kübalı çocuk tiyatrosu “La Colmenita/ Küçük Arı Kovanı” konuğumuz oldu. Dünyaya sevgi ve dayanışma ‘ballarını’ ulaştırmayı hedefleyen La Colmenita, Türkiye’de bir kovan kurmayı planlıyor.

Bir tiyatrodan çok daha fazlası

Melisa Vardal - Kübalı çocuk tiyatrosu La Colmenita, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Ankara’daki Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali için Türkiye’ye geldi. İstanbul’da da, AKM’de seyirciyle buluştu. “La Colmenita”, İspanyolca “Arı Kovanı” anlamına geliyor. Bu isim, tıpkı arıların kolektif çalışarak bal üretmesi gibi La Colmenita’nın da kolektif bir ruhla sanat ve dayanışma içinde sanatsal üretimlerde bulunmasını temsil ediyor. La Colmenita’nın kurucusu ve şefi Carlos Alberto Cremata, çocukların seslenişiyle Tin topluluğun 1990’da Fidel Castro’nun isteğiyle bir araya geldiğini söylüyor. 

Haberin Devamı

Gelelim kuruluş hikâyesine; Tin, küçükken babasının bir kovanın yöneticisi olduğunu, kendisinin de bu ortamda büyüdüğünü anlatıyor. Babasını bir suikastte kaybeden Tin, babasının Castro’dan öğrendiği ve kendisine de öğütlediği “Nefret çoğalmaz, sevgi çoğalır” öğüdünü hatırlayarak sevgiyi ve dayanışmayı yaymak için La Colmenita’yı kurmaya karar veriyor. La Colmenita bir tiyatro topluluğundan çok daha fazlasını temsil ediyor. Küba Sağlık Bakanlığı’nın halk sağlığına katkıda bulunma görevi verdiği La Colmenita, UNICEF İyi Niyet Elçisi ünvanını alan tek tiyatro topluluğu olma ayrıcalığına da sahip. 34 yıllık serüveni boyunca La Colmenita; Küba’nın yanı sıra İspanya, Arjantin, Meksika, Nikaragua, Panama Kanada, Kolombiya ve Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin yoksul mahallerinde ‘kovanlar kurarak’ çocuklara sanat sevgisi aşılıyor. Tinn, Haiti ve Türkiye’de La Colmenita kurmayı uzun süredir planladıklarını ve bu konudan Raul Castro’nun da haberinin olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

‘Kimi zaman sahnenin ışıltısı kimi zaman araba farı’

La Colmenita’nın çalışma prensibi oldukça özel. Topluluk çocuklara sadece tiyatro eğitimi vermekle kalmıyor, aynı zamanda iyilik, yardımseverlik, dayanışma ve minnettarlık gibi en önemli değerleri de öğretiyor. Topluluk, yüzlerce kişilik sahnelerde ışıkların altında oynadığı gibi bir araba farının önünde, kasırganın vurduğu bir eyalette veya çetelerin hüküm sürdüğü bir mahallede de sahnesini kurabiliyor. 

Bir tiyatrodan çok daha fazlası

La Colmenita, AKM’de ve Ankara Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Festivali’nde “Küçük Hamamböceği Martina” ve “The Beatles ve Külkedisi Müzikali” adlı oyunlarıyla sahnedeydi.