Kültür Sanat “Doğu’nun öyküsü” ödülüne kavuştu

“Doğu’nun öyküsü” ödülüne kavuştu

15.10.2008 - 01:40 | Son Güncellenme:

Haldun Taner Öykü Ödülü, önceki akşam düzenlenen törenle Hasan Özkılıç’a verildi. Özkılıç, “Yazdıklarımda yaşadıklarımın, ülkemin yaşadıklarının, doğduğum, büyüdüğüm, toplumun izleri var” dedi

“Doğu’nun öyküsü” ödülüne kavuştu

Bu yıl 22.si düzenlenen Haldun Taner Öykü Ödülü, önceki akşam Pera Müzesi’nde düzenlenen bir törenle Hasan Özkılıç’a verildi. Özkılıç ödülü, “Öykücülüğün yeni bir düzeyini göstermesi, dilini gitgide yetkinleştirmesi ve doğunun hikayesini özenli, abartısız ve kendine özgü ayrıntılarla anlatması” nedeniyle “Gönlümün Şirazesi Bozuldu” adlı kitabıyla kazandı.
Milliyet gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen törene Doğan Hızlan, Doç. Dr. Füsun Akatlı, Prof. Dr. Nüket Esen, Semih Gümüş, Prof. Dr. Şara Sayın, Demet Taner, Prof. Dr. Tahsin Yücel ve Sibel Türker’den oluşan Seçici Kurul’un yanı sıra Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın, Reklam Grup Başkanı Viki Habif ile edebiyat, sanat ve basın dünyasından isimler katıldı.

‘Tuğrasını vurdu’
Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışına katılmak üzere Frankfurt’ta bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise bir tebrik mesajıyla katıldı törene.
Pınar Esen’in sunduğu tören, Haldun Taner’le ilgili kısa bir filmin gösterilmesiyle başladı. Ardından mikrofona Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin geldi. Ergin, “Haldun Taner 20. yüzyıl Türk edebiyatı ve tiyatrosunun anıt isimlerinden biri. Yaklaşık 14 yıl süreyle fıkra yazarlığı yaptığı Milliyet’in kimliğinin şekillenmesine de tuğrasını vurmuş olan bir isim. Bu ödülü sürdürmek Milliyet camiası için büyük önem taşıyor. Eski bir yazarımıza olan gönül borcumuzun olduğu kadar, Milliyet olarak sanata, kültüre verdiğimiz önemin de bir göstergesi” diye konuştu. Ergin, Seçici Kurul’a ve ödülün koordinasyonunu üstlenen Milliyet gazetesi yazarı Nail Güreli’ye de teşekkür etti.
Ergin’in ardından mikrofona gelen Seçici Kurul Başkanı Hızlan ise Haldun Taner’in yapıtlarının güncelliğine değindi:
“Geçenlerde yeniden ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ oyununa baktım ve şöyle bir karara vardım. Evet, gözlerini kapayanlar hâlâ var ama vazifesini yapanlar yok! Gözlerini de bir şeye tanık olmamak için kapıyorlar.”

‘Doğucu değil doğulu’
Hızlan, bu yılki ödülü kazanan Özkılıç için ise şunları söyledi:
“Bir uzun havalar toplamını dinlemiş Özkılıç ve onların çağrışımlarıyla imgelerinden bir öykü kitabı oluşturmuş. Demet Taner’in güzel bir tespiti vardı, onu aktarayım: Doğucu değil, doğulu bir yazım. Gerçekten de Özkılıç o uzun havaların insan ve yaşamla bağlantısını olağanüstü bir güzellikte örmüş.”
Hızlan’ın konuşmasının ardından sahneye davet edilen Hasan Özkılıç, ödülünü Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner’in elinden aldı. Özkılıç; Sabahattin Ali, Halit Ziya Uşaklıgil, Sait Faik, Orhan Kemal, Haldun Taner geleneğini izlediğini söyledi önce. Haldun Taner ile ortak paydasını ise şöyle açıkladı:
“Yazdıklarımda yaşadıklarımın, ülkemin yaşadıklarının, doğduğum büyüdüğüm toplumun izleri var. Taner de aynı şeyi söylüyordu.”
30 yıldan fazla bir zamandır emek verdiği öykü dalında Haldun Taner adına konmuş bir ödülü almanın kendisi için önemine değinen Hasan Özkılıç, “Çok mutluyum, onur duyuyorum” dedi.

Haberin Devamı

“Doğu’nun öyküsü” ödülüne kavuştu

Viki Habif, Güneri Cıvaoğlu, Hanzade Doğan Boyner, Haldun Taner’in eşi ve seçici kurul üyesi Demet Taner, Doğan Hızlan ve Faik Açıkalın da Hasan Özkılıç’ı kutlayanlar arasındaydı.

“Doğu’nun öyküsü” ödülüne kavuştu

‘Türkiye’nin gizli gücü’
Sedat Ergin, konuşmasında bu yıl ödüle başvuru sayısının rekor düzeye ulaştığını vurguladı. 2004’te 138, 2005’te 125, 2006’da 168 dosyanın katıldığı yarışmaya bu yıl tam 291 aday katıldı. Bu sayının hem ödülün güçlendiğini hem de Türkiye’de öyküye gönül vermiş insanların sayısının arttığını gösterdiğini söyleyen Ergin, “Bence bu 291 öykücü Türkiye’nin gizli gücü. Büyük bir maddi karşılığı olmayacağını bilerek, bir odaya kapanıp sabaha kadar öykülerini yazıyorlar” dedi.

“Doğu’nun öyküsü” ödülüne kavuştu

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Vedat Türkali de Özkılıç’ın heyecanını paylaştı.

Haberin Devamı

“Doğu’nun öyküsü” ödülüne kavuştu

Haldun Taner Öykü Ödülü Seçici Kurulu üyesi Doç. Dr. Füsun Akatlı da törendeydi.

“Doğu’nun öyküsü” ödülüne kavuştu

Prof. Dr. Tahsin Yücel ve Ahmet Oktay da törenin ardından verilen kokteylde sohbet ettiler.