Kültür Sanat ‘Eşek Kulaklı’ Midas’ın şehri

‘Eşek Kulaklı’ Midas’ın şehri

29.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kral Midas’ın hakkında anlatılan rivayetleri duymayan yoktur, eşek kulaklı bir kral, dokunduğunu altına çeviren bir muhteris olarak tanırız kendisini.

‘Eşek Kulaklı’ Midas’ın şehri

Ancak yaşadığı şehir o kadar da bilinmez, en azından yakın zamana kadar öyleydi. Gordion Antik Kenti’nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla bu durum değişti. Bu başarının arkasında 2002 yılından bu yana arkeolojik kazılara ayrılan ödeneklerin 46 kattan fazla artırılmasının yanı sıra yılda ortalama üç ay süren arkeolojik kazıların 12 ay boyunca devam eden kazılara dönüştürülmesinin önemli payı var.
Gordion’un çevresinde, tarihi MÖ 9. ve 3. YY’a kadar uzanan, bir mezar ya da mezarlıklardan oluşan tümülüsler şehrin çekim merkezlerini oluşturuyor. Burada 80’in üzerinde tümülüs olduğu değerlendiriliyor. 50 metreyi aşan yüksekliği ile dikkat çeken mezarın ise ünlü Frig kralı Gordion’a ait olduğuna dair güçlü bulguların olduğu söyleniyor. 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olan Gordion Antik Kenti’nin kalıcı listeye alınması için uzun süredir çalışmalar yapılıyordu. UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan toplantısında alınan kararla, dünya mirası listesine kalıcı olarak katılan Gordion Antik Kenti Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan 20. kültürel miras varlığı oldu.