Kültür Sanat Hem kendilerini hem de seyirciyi şaşırtıyorlar

Hem kendilerini hem de seyirciyi şaşırtıyorlar

12.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemlerin en dikkat çeken komedi oyunu “Şaşırt Beni” düşmeyen temposu ve güncel diliyle seyirciyi olduğu kadar sahnedekileri de şaşırtıyor.

Hem kendilerini hem de seyirciyi şaşırtıyorlar

Seyhan Akıncı - Selçuk Aydemir, komedisi en sevilen yazar ve yönetmenlerden. İmza attığı başarılı işlerin ardından tiyatro onun için adeta bir meydan okumaydı. Modern Muzip Tiyatro ve KerkiSolfej’in ortak yapımı “Şaşırt Beni”, Aydemir’in sevdiğimiz mizahıyla bizi buluşturan oldukça başarılı bir oyun. Murat Akkoyunlu, Yasemin Baştan, Korhan Herduran, Tuna Kırlı, Adem Türker, Barış Yıldız gibi deneyimli oyuncuları kadrosunda bulunduran oyunda Pelin Karahan ve Çağdaş Onur Öztürk ise ilk kez tiyatro sahnesinde olmayı deneyimliyor. “Şaşırt Beni” kötülerle onlar gibi olmadan mücadele edilemeyeceğine karar verip karanlık tarafa geçmek isteyen genç bir yönetmenin olmadığı biri gibi davranmaya mecbur kalması ve kendini türlü komik durumların içinde bulmasının konu edinildiği bir oyun. İki perdelik oyun akrabaların buluştuğu sehpaları, masaları dantelli bir salonda açılıyor. Hepsi bir parça “arıza” olan karakterler bir matemi paylaşmakta. Evin babası hayatını kaybetmiş ve cenazeye gelenlerden anlıyoruz ki evin babası ayağına terlik gelen, elinde kumanda oturan birinden fazlasıdır... Tam “Bu ne demode bir şey böyle” derken oyun kesilir ve tam da adındaki gibi şaşırtmaca başlar. Çağdaş Onur Öztürk, yakın bir arkadaşı tarafından dolandırılan genç bir yönetmendir. Onu dolandıran arkadaşından intikam almak için İngiltere’ye gitmenin yollarını arar. Vize almak sandığı kadar kolay olmayınca dolandırılan biri olarak bu defa dolandıran olmaya karar verir. Dolandırdıkları ise en bi’ sevdikleridir... Öyle kötü niyetli de değildir hem... Bir tiyatro oyunu yazar ve rolleri akrabalarına dağıtır. Her birini sahne tozu yutmanın heyecanı sarar ve rollerine hiç olmadığı kadar asılırlar... Yönetmenimizin tek bir amacı vardır gösterimi gerçekleştirip oyun için Kültür Bakanlığı’ndan destek almak ve bu destekle İngiltere’de intikam zillerini çalmak…

Haberin Devamı

Oyunu canla başla çalışırken bilet satılması, oyunun hak ettiği ilgiyi görmesi için sahnede flaş bir ismin gerekliliğine karar verilir. Seçilen isim ise yönetmenimizin unutamadığı aşkı Aylin’dir... Aylin aşkta gurur yapmaz ve bu oyunun başarılı olması için elinden geleni yapar. İkilinin yakın çalışması eski duyguların yeniden yeşermesine ve kahramanlarımızın yüzleşmesine de yol açar. Komedi dili oldukça güncel, temposu hiç düşmeyen oyunun en şaşırtan tarafı iki saate yaklaşan süresine karşın aklınıza telefonunuza bakmayı asla getirmemesi. Tiyatro sahnesinde bir ilki yaşayan Pelin Karahan son dönemlerde ekrandan sahneye transfer olan isimler arasında yer alıyor. Karahan, komedi gibi zor bir türde deneyimli oyuncuların arasında hiç sırıtmayan başarılı performansıyla sahnede olmaya devam edeceğinin sinyallerini veriyor.

Haberin Devamı

“Keşke daha önce yapsaymışım”

“Şaşırt Beni” ile ilk kez tiyatronun tadını alan Selçuk Aydemir ve Pelin Karahan oyunla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Kötülerle mücadele, en sevdiğimiz mitlerden. Ve oyunun bu mücadele yöntemiyle ilgili ve hangi durumda aslında kazanmış sayılmamızla ilgili oldukça güçlü bir mesajı var. Peki, sonunda iyiler mutlaka kazanacak mı?

Selçuk Aydemir: Bence hiçbir zaman kazanan olmayacak. Bu mücadelenin kendisi kutsal. İyi ve kötü her zaman savaş hâlinde olacak. Birinin diğerini yenmesi, öbürünün gitmesi artık bu devranın dönmemesi demek. Bu yüzden iyinin olabilmesi için kötüye ihtiyaç var. Ve bu mücadeleye ihtiyaç var. Mücadelenin kendisi güzel. Yolun sonu değil, yolculuğun kendisi güzel. Buna inanıyorum. Bu yüzden bir kazananın olacağını düşünmüyorum.

İlk sahne deneyiminden bu kadar keyif almış olmak şimdiden bir sonraki rolü, oyunu düşündürtmeye başladı mı?

Pelin Karahan: Keşke daha önce yapsaymışım ve bunu yapmasaydım çok üzülürdüm, diyorum. Doğru yerde doğru zamanda seyirci karşısına çıktım bence. Ve bütün izleyicilerden ve arkadaşlarımdan aldığım tepki, “Sanki ilk değilmiş, hep sahnedeymişsin” şeklinde. Bu beni çok mutlu etti.