Kültür SanatNoel Baba zor durumda

Noel Baba zor durumda

03.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Noel Baba zor durumda

Noel Baba zor durumda





Noel Baba zor durumda
"The Santa Clause 2: The Mrs.Clause" - Yönetmen: Michael Lembeck / Oyuncular: Tim Allen (Noel Baba Scott Calvin ile oyuncak kopyası), Elizabeth Mitchell (Okul müdiresi Carol Newman), Eric Lloyd (Charlie), David Krumholtz (Perilerin başı Bernard), Spencer Breslin (İki numaralı peri Curtis), Judge Reinhold (Neal Miller), Wendy Crewson (Laura Miller), Liliana Mumy (Lucy) / 2002 ABD yapımı, 105 dakika.

Haftanın küçük izleyicilere yönelik diğer yapımı da bir devam filmi. Büyük ilgi görmüş olan 1994 yapımı ilk filmde kazara damdan düşerek hayatını kaybeden aslının yerini almış bulunan şaşkın Noel Baba’nın işi bu kez hayli zor. Bir yandan ergenlik çağına gelmiş bulunan oğlu Charlie’nin okuldaki haşarılıkları ile uğraşırken, öte yandan imzaladığı sözleşme uyarınca bekârlığına son vererek acilen yeni bir eş (yani ‘Noel Anne’) bulması gerekiyor. Bu arada, kutuptaki işlerine vekâlet eden oyuncak versiyonunun iktidar hırsı ortalığı iyice karıştırıyor.
Ünlü ‘Friends’dizisinin bazı bölümlerini de çekmiş olan televizyon kökenli Michael Lembeck’in ilk sinema çalışması olan bu yılbaşı eğlenceliği, orijinal yapıma kıyasla daha hareketli bir tempoya sahip. Sempatik oyuncu Tim Allen’ı bir kez daha Noel Baba olarak izliyoruz. Bilgisayar destekli ‘Periler Köyü’, ‘Noel Baba’nın Oyuncak Atölyesi’ ve ‘Uçan Ren Geyikleri’ tasarımları özellikle küçük izleyiciler için keyifli bir seyir vaat ediyor...


Tanınmış özel efekt uzmanı Pitof’un yönetmenlik denemesi, baştan sona dijital kamerayla çekilmiş ilk film.
"Vidocq" - Yönetmen: Pitof / Senaryo: Jean-Christophe Grange, Pitof / Oyuncular: Gerard Depardieu (Vidocq), Guillaume Canet (Etienne Boisset), Ines Sastre (Preah), Andre Dussolier (Lautrennes), Edith Scob (Sylvia), Moussa Maaskri (Nimier), Isabelle Renauld (Marine Lafitte) / 2001 Fransa yapımı, 93 dakika.

Ünlü özel efekt uzmanı Pitof’un çalışmalarını, Jeunet - Caro ikilisinin "Şarküteri / Delicatessen", "Kayıp Çocuklar Kenti / La Cite des Enfants Perdus" filmlerinden tanıyoruz. Sanatçı, Jeunet’nin Hollywood çıkartması ‘Yaratık’ serisinin dördüncüsü "Alien Resurrectionöda çalıştıktan sonra bu kez yönetmenliğe soyunmuş.
Filme adını veren özel dedektif Eugene Vidocq, 19. yy.’da yaşamış tarihi bir kişilik, ancak 1830 devriminin hemen öncesinin içten içe kaynayan Fransa’sında geçen öykü tamamen kurmaca. Vidocq şehre dehşet salan ‘Simyacı’ lakaplı seri katilin izini sürerken hayatını kaybedince, biyografisini yazan genç hayranı dedektifin notlarından cinayetlerin gizemini araştırmaya koyuluyor.
Hikâyesini ustaca kurulmuş geriye dönüşlerle anlatan Pitof, esinini Fransız sinemasının polisiye geleneğinden, Louis Feuillade’ın sessiz filmlerindeki gizemli dedektif öykülerinden almış. Gelişmiş teknoloji ürünü kameralarla yaratılan 1800’ler Paris’inden görünümler çok etkileyici. Doğaüstü güçlere sahip ayna maskeli katilin kim olduğu sorusu heyecanı finale kadar ayakta tutuyor. Ancak Pitof çok marifetli dijital oyuncakların büyüsüne fazlaca kapılmış. Omuzda dolaşan oynak kameranın özel efekt bombardımanı zaman zaman hikâyenin önüne geçiyor. Marc Caro’nun grafik tasarımını yaptığı tiplemelerle çizgi roman estetiği taşıyan yapım, "Matrix" ya da Hong Kong tarzı dövüş sahneleri ve ürkütücü seri cinayetleriyle, Amerikan filmlerine alternatif olmaya çalışan Fransız sinemasından ilginç bir örnek.

Robert Rodriguez’in marifetli küçük ajanları, bu kez kayıp düşler adasının gizemli yaratıklarıyla mücadele ediyor.
"Çılgın Çocuklar 2 - Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams" - Yönetim, Senaryo ve Görüntü: Robert Rodriguez / Oyuncular: Antonio Banderas (Gregorio Cortez), Carla Gugino (Ingrid Cortez), Alexa Vega (Carmen Cortez), Daryl Sabara (Juni Cortez), Matthew O’Leary (Gary), Emily Osment (Gerti), Steve Buscemi (Dr.Romero), Mike Judge (Donnagon Giggles), Ricardo Montalban (Büyükbaba), Holland Taylor (Büyükanne), Danny Trejo (Izzy amca), Cheech Marin (Felix) / 2002 ABD yapımı, 99 dakika

Olağanüstü düşük bir bütçeyle kotardığı "El Mariachi"nin ardından aynı projenin gösterişli Hollywood versiyonu (Desperado, 1995) ve Quentin Tarantino’nun senaryosundan çektiği (bu arada üstadı da oynattığı) vampir güzellemesi "Günbatımından Şafağa / From Dusk Till Down" ile tanınan Meksika asıllı Robert(o) Rodriguez, geçtiğimiz yıl keşfettiği ‘Casus Çocuklar’ madenini işletmeyi sürdürüyor. Ajan ana babanın çocukları Carmen ile Juni’nin yolu bu kez Dr.Romero’nun Madagaskar kıyısındaki gizemli adasına düşüyor. Amerika Başkanı’ndan çalınan çok gizli elektronik cihazın peşindeki küçük Cortezler, ajan çocuğu rakiplerinden önce cihazı ele geçirme mücadelesi verirken, Romero’nun (meslektaşı ‘Moreau’ misali) tehlikeli genetik deneyleri sonucu devleşen melez yaratıklarıyla başa çıkmaya çalışıyorlar.
Rodriguez’in devam filmi ilki gibi hareketli, uçuk, aynı zamanda komik. İki başlı deniz canavarı, örümcek maymun, uçan domuz gibi devasa yaratıklar, rakip ajanların mücadelesini alkışlarıyla destekleyen canlı (!) iskeletler korkutmak yerine mizah unsuru olarak kullanılmış. Antonio Banderas’ın bir kez daha baba Cortez’i canlandırdığı filmde, 40’lı yılların ‘Latin âşığı’ Ricardo Montalban büyükbaba kompozisyonuyla, mahkûm olduğu tekerlekli iskemleden bizleri selamlıyor. Eliçabuk Rodriguez’in çekimlerini tamamlamak üzere olduğu serinin üçüncü filmi ise önümüzdeki yıl gösterime girecek.





































KEŞFETYENİ
Survivor yarışmacıları birbirine girdi! 'Sende karakter yok'
Survivor yarışmacıları birbirine girdi! 'Sende karakter yok'

Cadde | 04.06.2025 - 11:06

Canlı yayında açıklamalarda bulunan İsmail'e Asena'dan jet hızında yanıt geldi.

Yazarlar