Kültür Sanat Öğretmenim

Öğretmenim

05.02.2013 - 16:06 | Son Güncellenme:

"Tekmeyi yer yemez kapaklandım. Eltopu kaptanımız Emel’di vuran."

Öğretmenim

Bu unutulmaz iki cümleyle pat diye başlar Öğretmenim.

Haberin Devamı

1950’li yılların başında Akdeniz’in büyülü gerçeği, acının ve umudun kıtası efsane Çukurova’da geçer her şey.

Yazarın Tarsus’ta geçen yoksul, dramatik, haşarı, mizahlı ve eğlenceli çocukluğu ile Öğretmenim, yayımlandığı 1976 yılından bu yana, adeta Türk edebiyatının "Şeker Portakalı"dır...

Ülkemizde 1979’da yayımlanan Şeker Portakalı’ndan üç sene önce dönemin efsanevi çocuk yayınları Milliyet Çocuk Kitapları'nca basılan bu roman ülkemizin bütün yetişkinlerinin çocukluk romanıdır, tam anlamıyla.

Güney'de geçen yoksul, acılı, ama saf çocukluğunu yıllar önce Öğretmenim romanıyla dile getirmişti öğretmen-yazar H. Zekâi Yiğitler. 2004 senesinde kaybettiğimiz yazar çok sevdiği çocuklar ve günün birinde kendi çocukluğunu keşfedeceklerine emin olduğu çocukları için yazdığı Öğretmenim ve bütün eserleriyle kültür dünyamızda yeniden yerini alıyor.

Haberin Devamı

H. Zekâi Yiğitler, 1940 Karaman doğumlu olan Yiğitler eğitim hayatına Akşehir İlköğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Denizli’nin Ahıllı Köyü’nde başöğretmenlikle başladı. 1960 yılında İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü’nde edebiyat bölümü öğrenimine devam eden H. Zekâi Yiğitler 1962’de bu okuldan mezun oldu ve sırasıyla Elbistan, Tarsus, Balıkesir, Edremit, İstanbul ve Ankara’da görev yaptı. 1989’da FRTEM’den emekli olan yazar zengin ve yoğun çalışma yıllarının ardından 2004'te aramızdan ayrıldı.

Yazarlık yaşamına İstanbul’daki öğrenim yılları sırasında Varlık dergisinde başlayan H. Zekâi Yiğitler, yaşamı boyunca pek çok şiir kitabına, çocuk romanına ve halk edebiyatı araştırmalarına imza attı, birçok ödül kazandı. Yazarın 70’li yıllarda yazdığı ve ilkokul öğretmeni Keleş Öğretmen’e adadığı “Öğretmenim” adlı çocuk romanı (Milliyet Çocuk Yayınları, 1976) çocuk edebiyatımızın en özgün eserlerinden biri olarak yerini aldı. Yiğitler’in 1978’de yayımlanan “Savaşın Soluğu” adlı şiir kitabı, toplumcu gerçekçi şiirin kendi dönemi içinde önemli eserlerinden birisidir.

Yazarın son kitapları “Mevlâna ve İnsan", "Mevlâna ile Şems", "Sadi" ve "Hayyam Rubailer"dir.

Haberin Devamı

Öğretmenim

KAFEKÜLTÜR Yayıncılık/Yeni Cep Kitapları
H. ZEKÂİ YİĞİTLER
ISBN 978-605-5237-14-1
15,00 TL
220 sayfa