Kültür Sanat Patrick Hahn: Türkiye'de müziğe olan yüksek ilgi beni çok mutlu ediyor

Patrick Hahn: Türkiye'de müziğe olan yüksek ilgi beni çok mutlu ediyor

11.05.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Patrick Hahn geçtiğimiz günlerde 2021-2022 sezonundan itibaren Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) Sanat Danışmanı ve Daimi Konuk Şefi oldu. Geride bıraktığımız sezon boyunca BİFO'nun sekiz konserini yöneten 25 yaşındaki orkestra şefi halihazırda dünya genelinde de bu görevi üstlenen en genç isimlerden biri olma özelliği taşıyor. İlk olarak geçtiğimiz yaz Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleşen tek yüz yüze konserde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nı yöneten Patrick Hahn, Wuppertal Opera ve Senfoni Orkestrası'nın direktörlüğünü de üstlenen en genç isim olarak tarihe geçti. Tıpkı halefi Sascha Goetzel gibi Avusturyalı bir sanatçı olan Hahn, müzikal yolculuğuna çok genç yaşlarda korolarda başlamış. Müzikal tutkusunu asla kaybetmediğini ifade eden Patrick Hahn ile hem bu yolculuğu hem de BİFO ile önümüzdeki sezonda neler yapacakları üzerine konuştuk.

Patrick Hahn: Türkiyede müziğe olan yüksek ilgi beni çok mutlu ediyor

İhsan Dindar - milliyet.com.tr / ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

 

Her şeyden önce nasılsınız? Pandemi süreci müzikal çalışmalarınız dışında nasıl geçiyor? Kendini nasil hissediyorsun?

Genel olarak bu salgın sırasında çok şanslıydım. İlk iki veya üç ay her zamanki rutinime güzel bir ara verdi ve evde ailemle daha fazla zaman geçirme fırsatım oldu. Sezon boyunca elbette birçok konser iptal edildi. Ancak çok sayıda canlı konser veya kayıt prodüksiyonu yapabildiğim için yeterince şanslıydım. Şimdi sabırsızlıkla beklediğim performanslara yavaşça geri dönüyoruz. Ancak çoğu sanatçının bu kadar şanslı olmadığını ve sıkıntılı bir dönemde olduğunu çok iyi biliyorum.

 

Çok parlak bir kariyeriniz var. Genç yaşınızda çok önemli orkestraları yönettiniz. Başarıya giden yolculuğunuz nasıl başladı? Daha da özelleştirelim, yolunuz müzikle nasıl kesişti? Bir de çocuk korosu geçmişiniz var...

Haberin Devamı

Ülkemde küçük çocukların okulların çocuk korosunda şarkı söylemesi alışılmış bir şeydi. Daha sonra bir erkek korosuna katıldım ve piyano çalmaya başladım. Her iki kardeşim de şarkı söylüyor ve bir enstrüman çalıyordu ama onu mesleğe dönüştüren ve tutkusunu asla kaybetmeyen tek kişi bendim. Etrafımda beni doğru yöne yönlendiren harika öğretmenler olduğu için her zaman şanslıydım. Ayrıca kendileri müzisyen olmayan ailem de beni her zaman destekledi ve yapmak istemediğim şeyleri yapmaya zorlamadı. Bu gerçekten harikaydı!

Patrick Hahn: Türkiyede müziğe olan yüksek ilgi beni çok mutlu ediyor

Orkestra şefi olmanın yanı sıra piyanist ve besteci kimliğiniz de var. Hangisi sizi en çok heyecanlandırıyor?

Esas odağım ve tutkum tabii ki orkestra şefliği. Artık beste yapacak vaktim yok ve en azından şu anda bunu yapmak için yeterli seviyede tutkum yok. Piyano çalmaktan zevk alıyorum ama daha çok solistler ve enstrümantalistlerle yaptığım işlerde ya da oda müziğinde kullanıyorum.

 

Wuppertal Opera ve Senfoni Orkestrası'nın genel müzik direktörlüğü görevini de üstlendiniz. Almanya'da bu göreve atanan en genç şef oldunuz. Neler hissettiniz?

Bu orkestrayı ilk yönettiğimde o kadar büyük bir bağ hissettim ki, Genel Müzik Direktörü olarak daha yoğun bir iş birliği bakış açısıyla son derece mutluydum. Bu benim ilk şef pozisyonum bu yüzden beni nereye götürdüğünü görmek de beni heyecanlandırıyor. Genel Müzik Direktörü olmak demek sadece bir şeflik yapmaktan çok daha fazlası anlamına geliyor. Senfoni Orkestrası ve Opera Şirketi de dahil olmak üzere Wuppertal şehrinin sanat başkanısınız. Bu da müzikal olmayan becerileri de içeren birçok görev anlamına geliyor. Bunun içine dalmaktan büyük heyecan duyuyorum.

Haberin Devamı

 

Son dönemde dünya çapındaki orkestralardaki genel müzik yönetmenlerinin daha genç isimler arasından seçildiğini görüyoruz. Siz de onlardan birisiniz. Bu trend hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yaşın özellikle önemli olduğunu düşünmüyorum. Elbette genç şefler büyüklerle aynı deneyime sahip olmayacaklar. Ancak müziğe farklı bakış açıları ve yaklaşımları olabilir ve orkestraların farklı nesillerden girdi alması harika. Olağanüstü teknik ve müzikal uzmanlık, ister genç ister yaşlı olsun bu alandaki herkes için kesinlikle gereklidir. Şimdiye kadarki tecrübelerime göre, bir orkestra için yaş önemli değil. Bu noktada ortaya çıkan müzikal sonuçlar belirleyici unsur.

Haberin Devamı

Patrick Hahn: Türkiyede müziğe olan yüksek ilgi beni çok mutlu ediyor

Peki bunun klasik müzik ve gençler arasında daha yakın bir bağ kurmaya yardımcı olacağını düşünüyor musunuz?

Özellikle şef veya solist gibi pozisyonlarında genç neslin sahnede olması genç izleyicilerin ilgisini çekmeye yardımcı olabileceğine inanıyorum. Tüm klasik müzik sahnesi, bir süredir sahip olduğu “yaşlı ve muhafazakar” imajından kurtulmaya çalışıyor ve bence bu süreçte de bir takım büyük başarılar da elde edildi.

 

Türkiye'deki klasik müzik ortamını nasıl buluyorsunuz? Buraya gelmeden önce takip ettiğiniz festivaller ve Türk sanatçılar var mıydı?

Ne yazık ki Türkiye'ye ve BİFO'ya ilk ziyaretim koronavirüs salgınının ortasına denk geldi. Bu nedenle Türkiye'deki klasik müzik ortamını daha yakından incelemem gerekiyor. Yine de sanat ve müziğe olan yüksek kalite ve ilgi beni çok mutlu ediyor. İstanbul özellikle çok renkli bir sanat ortamına sahip; Mümkün olan en kısa sürede keşfetmeyi dört gözle bekliyorum. En önemli çıkışlarımdan birinde Münih Filarmoni Orkestrası'nın seslendiridiği bir Fazıl Say' senfonisinin icrasını yönetmiştim. Hem seyirciler hem de orkestra için çok eğlenceliydi. Çok sevmiştik.

Haberin Devamı

 

Sascha Goetzel'in ardından BİFO, yine bir Avusturyalı orkestra şefine emanet edildi. Öncelikle Türkçe söylemek istiyorum "hayırlı olsun". Bu yeni başlangıç hakkında ne düşünüyorsun?

Teşekkür ederim! Bu harika orkestra ile düzenli olarak vakit geçireceğim için çok heyecanlıyım. O kadar açık fikirli, çalışkan ve esnekler ki geçen sezon onlarla müzik yapmak büyük bir zevkti ve sonunda izleyicilerimizle de mümkün olan en kısa sürede tanışmaktan heyecan duyuyorum.

 

BİFO, Türkiye'nin en önemli müzik kurumlarından biri olma özelliği taşıyor. Burada ne yapmayı hayal ediyorsun? Odaklanmak istediğiniz besteciler ve dönemler var mı?

Seçkin solistler ve şeflerle birlikte, tanınmış ve daha az bilinen başyapıtların bir karışımını BİFO'ya ve izleyicilerine sunmaktan büyük heyecan duyuyorum. Birbirimizden öğrendiğimiz çok müreffeh bir ilişki olacağına eminim. Sonuçta her müzisyenin bireysel bir ruhu var ve hepimiz her zaman birbirimizden öğrenmeye çalışıyoruz. Odaklandığım belirli bir besteci veya dönem yok, kendimizi geliştirmeye ve olağan repertuarın ötesine geçmeye devam edeceğiz.

Patrick Hahn: Türkiyede müziğe olan yüksek ilgi beni çok mutlu ediyor

Türkiye'deki ilk performansınız, BİFO'nun geçtiğimiz yıl İstanbul Müzik Festivali kapsamında Harbiye'deki konseriydi. Pandemi şartlarında yüzlerce müziksever performansınızı oradan takip etmeye geldi. O gün hakkında ne söylemek istersiniz?

Harika bir haftaydı! Her şeyden önce, salgın olayından sonraki ilk gerçek konserimdi ve öncesinde her şey kapalıydı. Uzun zamandır hayranlık duyduğum Vikingur Olafsson ile ilk işbirliğim de buydu. Ve en önemlisi, BİFO ile harika bir ilişkinin başlangıcıydı. Hepimiz anında iyi bir bağ kurduk ve sanırım dinleyiciler de öyle hissettiler. Hepimiz sonunda tekrar müzik yapabildiğimiz için minnettardık. Gerçekten olağanüstü bir akşamdı.

 

Hepimiz canlı konserleri çok özledik. BİFO ile bu yaz bize verebileceğiniz bir açık hava konserinin müjdesi var mı?

Aslında yaz sonu için planlar yapma sürecindeyiz, ancak bu günlerde durum çok hızlı değiştiği için ayrıntılar için henüz çok erken. Bu planları yakında duyurabileceğimizi umuyoruz ve izleyicilerimizle tekrar buluşmayı dört gözle bekliyoruz.

 

Pandemi süreci aynı zamanda zihinsel olarak hepimizi yordu. Birçok insan daha iyi hissetmek için müzik dinlemeyi tercih ediyor. Bu noktada müzik severlere bir tavsiyen var mı?

Kendinizi iyi hissettiren her şeyi dinleyin! Her gün için müzik vardır. En önemlisi de şunu diyebilirim ki, herhangi bir türü veya tarzı kategorik olarak dışlamamak gerekir. Bu bağlamda dünyada var olan ve her birimiz tarafından ayrı ayrı keşfedilmeyi bekleyen geniş ve hiç bitmeyen farklı müzik türleri bizleri şaşırtabilir.

 

Diğer müzik türleriyle nasıl bir ilişki kuruyorsunuz? Klasik müzik dışında ne dinlersiniz?

Mevcut ruh halime ve durumuma bağlı olarak Caz veya Indie Pop veya geleneksel Avusturya halk müziği dinlemeyi seviyorum. Bach ve Mozart harikadır. Ancak kamp ateşinde iyi arkadaşlarla ve soğuk içeceklerle eğlenceli bir akşam geçirmek için ideal olmayabilir.

Yazarlar