Kültür Sanat Perdenin en sevimli oyuncuları

Perdenin en sevimli oyuncuları

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bazen filmin başkahramanlarından rol çalan, bazen de başrolün ta kendisi olan köpek dostlarımız arasında kimler yok ki…

Perdenin en sevimli oyuncuları

Müjde Işıl - TRT’nin tek kanal olduğu yılların vazgeçilmez dizisine adını veren sevimli köpek Lassie, yeni bir macerayla perdeye gelirken biz de sinemanın sevimli kahramanlarını hatırlayalım dedik.

Haberin Devamı

Hachi: “Hachi: A Dog’s Tale”e adını veren dostumuz, inanılmaz bir sadakat öyküsünün gerçek kahramanı. Bir profesör ile istasyonda bulduğu köpeğin dostluğunu anlatan filmin starı Richard Gere olsa da Akira cinsi köpek hikâyeyi sürüklüyor. İsmi ‘sekiz’ anlamına gelen Hachi’nin hem Japon kültüründe hem de hayvanseverler nezdinde yeri bambaşka.

Hooch: Bizde “Dikkat Köpek Var” ismiyle vizyona giren “Turner & Hooch”ta başrolleri Tom Hanks ile paylaşan Beasley adlı köpeğin (Dogue de Bordeaux cinsi) canlandırdığı Hooch, bir cinayetin tek görgü tanığı. Ve onunla iletişim kurmak durumunda kalan polis memurunu epeyce zorluyor. Ama sonunda öyle güçlü bir dostluk kuruyorlar ki gözler yaşarıyor. Tom Hanks’in ‘baba’ rollere geçmeden önceki dönemden hoş bir örnek…

Haberin Devamı

Beethoven: Ağzından akan salyalara rağmen, özellikle ‘90’larda herkesin yanında ya da evinde olmasını istediği devasa dostumuzun maceraları hâlâ izleniyor. St. Bernard cinsi bu köpeğin hem yaramazlıkları hem de sevimliliğiyle sinema dünyasında ayrı bir karizması var.

Uggie: Oscarlı “The Artist”te başrollerdeki Jean Dujardin ve Bérénice Bejo’dan rol çalan Jack Russell Terrier cinsi kahramanımız gerçek bir profesyonel. O kadar ki adına yazılmış bir kitabı, ödül adaylıkları ve Cannes’dan kazandığı özel bir ödülü bile var. Pek çok filmde rol almış olsa da “The Artist” ile özdeşleşti daha çok.

Daisy: Son dönemin en iyi aksiyon serisini bir köpeğin başlatabileceğini kim tahmin edebilirdi? Vefat etmiş eşinden yadigâr kalan köpeği Daisy ile münzevi bir yaşam süren John Wick’in evini basan çete onun köpeği öldürünce Wick de intikam için dünyayı hepsine dar ediyor. Bir ata krallığını verenlerden köpeği için dünyayı yakanlara… Filmde çok kısa görünse de Daisy sinema tarihine damgasını vurdu.

Snoop: Belki de son dönemde adından en çok söz ettiren dostumuz (Border Collie cinsi) o. Neredeyse almadık ödül bırakmayan, Oscar’da da hayli iddialı olan “Anatomy of a Fall”da çok fazla olmasa da kritik bir rolü vardı kendisinin. Ailenin görme engelli oğluna kılavuzluk yapan Snoop rolündeydi Messi. Oscar davetlerine ve yemeğine getirilmesi sempati oluşturduğundan haksız rekabete yol açtığı yönünde şikâyet de aldı ama törende ödül alanları alkışladığı (koltuğunun altına uzanan bir görevli yapay köpek kollarıyla alkış yaptı) anlar ve Ryan Gosling’in ona hayranlığı, hafızalarda.

Haberin Devamı

Chaplin: Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) tarafından 2023’ün en iyi filmi seçilen “Fallen Leaves/Sararmış Yapraklar”ın afişinde başkahramanların üç sıra arkasında tatlı tatlı bakan Alma’yı fark etmemek mümkün mü? Filmde Chaplin ismi verilmiş olsa da başroldeki Alma Pöysti ile aynı ismi taşıyor kendisi. Yönetmen Aki Kaurismaki’nin sokaktan sahiplendiği kendi köpeği. Filmin sımsıcaklığında bu dokunuşun da etkisi var.