Kültür Sanat Rodin ile yontulmuş drama

Rodin ile yontulmuş drama

14.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tate Modern, 18 Mayıs’ta Fransız heykeltıraş Rodin’in heykellerinden oluşan sergiye ev sahipliği yapacak. Sergide, çoğu daha önce Fransa dışında görülmemiş 200’den fazla eser de yer alacak

Rodin ile yontulmuş drama

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Tate Modern, 18 Mayıs’ta Fransız heykeltıraş François-Auguste Rodin’in çalışmalarında alçının önemine odaklanan ilk sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Tate Modern’in basın bültenine göre 20. yüzyılın başında eserlerini üreten Rodin, modern çağın karmaşıklıklarını ve belirsizliklerini yansıtan bir insan vücudu görüntüsünü yaratmak için klasik heykelin kurallarını çiğneyen bir isim. “The EY Exhibition: The Making Of Rodin” isimli sergi ise sanatçının çalışmalarında alçının önemine odaklanan ilk çalışma. Sergi, en çok bronz ve mermer heykelleriyle tanınan Rodin’in kil ve alçı gibi esnek malzemelerle hareketi, ışığı, hacmi yakalayan bir modelle çalıştığı eserlerini görebilme imkânı sunacak. Ayrıca sergide Rodin Müzesi’nden ödünç alınmış ve birçoğu daha önce Fransa dışında gösterilmemiş 200’den fazla eser yer alacak.

Haberin Devamı

Sanatçının atölyesinde dolaşma hissi

Küratörlüğünü Nabila Abdel Nabi ve Chloé Ariot’un üstlendiği “The EY Exhibition: The Making Of Rodin” sergisi, Rodin’in alçı kullanımına derinlemesine odaklanıyor ve sanatçının 1900’de Pavillon de L’Alma’da kendi düzenlediği sergisinden ilham alıyor. Artlyst adlı internet sitesine göre sergi aynı zamanda Pavillon de L’Alma’nın ortamını da çağrıştırarak izleyiciye, sanatçının stüdyosunun hayali atmosferini sunuyor. Rodin’in Pavillon de L’Alma’daki alçı çalışmalarının yanında sergilemeyi seçtiği arşiv görüntüleri, vücut formları üzerinde çalıştığı bir dizi suluboya çiziminin de yer alacağı sergide sanatçının “Calais Burjuvaları” ve “Öpüşme” gibi bilinen heykelleri de sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Bu eserlerle birlikte de izleyiciler, sanatçının alçı gövde parçaları stoğu, parçalanma, tekrarlama ve mevcut parçaları alışılmadık şekillerde birleştirme konusunda sürekli olarak nasıl deneyler yaptığını da deneyimleyecek. Evening Standard yazarı Melanie McDonagh sergideki eserler hakkında “Esas olarak çalıştığı kil ile ilgili olan şey kilin dövülebilir olmasıdır. Bu yüzden mermer bronzun mükemmelliğinden ziyade akışkanlığı taşır. Kil modellerden yapılan alçı kalıplar genellikle toplanır ve kalıptaki dikişler temizlenir. Ancak burada devam eden işleri görüyorsunuz. İşin yapımını ve yeniden yapımını...” açıklamasında bulundu. Sergi, 21 Kasım 2021 tarihine kadar açık kalacak.

Haberin Devamı

Rodin ile yontulmuş drama

Heykelin büyük ustası İstanbul’dan geçti

Sakıp Sabancı Müzesi, 12 Haziran 2006 tarihinde “Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul’da” sergisine ev sahipliği yapmıştı. Sergide Rodin’in özel koleksiyonundan 20 antik heykel, 23 fotoğraf ve 58 desenin yer aldığı sergide sanatçının “Düşünen Adam”, “Öpüşme”, “Calais Burjuvaları”, “Yürüyen Adam”, “Victor Hugo Anıtı” ve “Cehennem Kapısı” heykelleri yer almıştı. Ayrıca sergide sanatçının yaşamı kronolojik bir biçimde fotoğraflar eşliğinde anlatılırken dönemin önemli olayları da izleyiciye sunulmuştu.