Kültür SanatŞairlerin yürek çarpıntısı üzerine

Şairlerin yürek çarpıntısı üzerine

19.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Necatigil Şiir Ödülü’nü alan Hüseyin Peker, “Şairlerin çarpıntısı fazladır. Kalbimizden, duymaktan, acı çekmekten vazgeçmek, yazmaktan vazgeçmek demektir” diyor

Şairlerin yürek çarpıntısı üzerine

Miraç Zeynep Özkartal

Haberin Devamı

1979’dan beri verilen Necatigil Şiir Ödülü’nün bu yılki sahibi Hüseyin Peker oldu. Ödülü Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan “Tek Vuruş” adlı kitabıyla alan Peker, İzmir’de yaşıyor.
1946 doğumlu şair, 19 yaşında başlar şiirlerini yayımlatmaya. Ancak araya bankacılık girer, bir süre ara verir. Emekli olunca geri döndüğü edebiyat yaşamına iki roman, dört şiir kitabı sığdırır.
“Tek Vuruş” şiirini, Nişantaşı’nda 'tek vuruş’ adını verdikleri, 'az ile yetinmeyi’ savunan bir felsefe doğrultusunda yaşayan gençleri anlatan haberden esinlenerek yazar. Ödül töreni için İstanbul’a gelen Hüseyin Peker ile “Tek Vuruş”u ve şiirini konuştuk.
Öncelikle şiirin ülkemizde çok okunan bir edebiyat türü olmadığına dikkat çekiyor Peker: “Şiir, dinlenmiş bir beyin, ona alışmış bir okur ister. Yaşadığı ekonomik yorgunluk sürecinde halk bu eğitimi sağlayamıyor ve şiiri anlamıyor.
Bana daha düz yaz diyorlar, ama ben şair olarak dolaylı anlatmak ve bu şekilde çağrışım patlamaları yaratmak zorundayım.”
“Tek Vuruş” şairin ödüllendirilen dördüncü şiir kitabı. Ya ödüle ismini veren Behçet Necatigil? Tanışmışlar mı bu büyük ustayla?
“Çok istedim ama tanışamadık. Şiirlerini çok sevdiğim, yüzde yüz benzemesem de yaşama biçimi olarak çok yaklaştığım, yakın durduğum bir şair. Onun adını taşıyan ödülü aldığım için sonsuz mutluyum.”
Hüseyin Peker, ödülün kendisine verilme gerekçesinde yer alan “Hayatın gündelik ayrıntılarını şiirleştirmede gösterdiği ısrar ve başarı” ifadesindeki “gündelik hayat” sözüne itiraz ediyor:
“Ben şiirimi sadece gündelik hayat kavramının içine sığdırmak istemiyorum. Biraz daha düşünce adamı olduğumu düşünüyorum. Benim şiirimin ana planı düşünce.”
Peker’in şiiri, İkinci Yeni akımından izler taşıyor. O da bunu onaylıyor:
“Kesinlikle İkinci Yeni’nin devamı olmak isteyen bir şairim. İkinci Yeni ölmedi, öldürmeyelim diye savaş veriyorum. Ahmet Oktay’ın şiirine çok yakın buluyorum kendimi. İlhan Berk çok şiir kokuyor, hani süt şişesini açarsın süt kokar, onun gibi. Ben Ahmet Oktay gibi düşünce kokmak istiyorum.”
Hüseyin Peker’in şiirlerinden birinin ismi “Şairler çok yaşamıyor”. Diyor ki, “Şairlerin çarpıntısı fazladır. Kalbimizden, duymaktan, acı çekmekten vazgeçmek, yazmaktan vazgeçmek demek. Zaten birkaç gündür bu ödül haberiyle mutluluktan hiç yazamaz oldum.”
Ödülü aldığının açıklanmasından sonra başlayan, “Tek Vuruş”un ödül şartnamesine uygunluğuyla ilgili tartışma için ise “Beni çekemeyenlerin uydurması” diyor Peker.

Haberin Devamı

Tek Vuruş
(...)
Sırtına kanat çizdiren biriydim
ayrılık korkularında
Öyle ya, çabuk koşturan sofra servisinde
Tek vuruşla indirmişken tuz, biber,
yağ ve şarap yerinde mi diye sorduk
(...)
Başladı bende iç kanama
Eldivensiz yönet kolumdaki dövmeye; çizgileri
Gül renginde bir kumsalda tek vuruş
Balık posterlerine banzedik şimdi
(...)

KEŞFETYENİ
Tanışma hikayesini ilk kez anlattı! İtirafı herkesi şaşırttı
Tanışma hikayesini ilk kez anlattı! İtirafı herkesi şaşırttı

Cadde | 23.05.2025 - 07:13

Son dönemin en popüler oyuncularından biri olan Sıla Türkoğlu, iş insanı sevgilisi Ata Ayyıldız ile tanışma hikâyesini ilk kez anlattı.

Yazarlar