Kültür Sanat Sanatta kavga! Eleştiri bombardımanı: Sen kimsin!

Sanatta kavga! Eleştiri bombardımanı: Sen kimsin!

26.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’li eleştirmen Jerry Saltz, dijital medya sanatçısı Refik Anadol’un eserleri için “Derme çatma, bir yutturmaca, ekran koruyucu” dedi. Refik Anadol ise “Sen kimsin?” diye çıkıştı.

Sanatta kavga Eleştiri bombardımanı: Sen kimsin

“New York” dergisinin Pulitzer Ödüllü sanat eleştirmeni Jerry Saltz, Türk dijital medya sanatçısı Refik Anadol’un ABD’deki sergisini eleştiri bombardımanına tuttu. Saltz, X’te şunları yazdı: “Refik Anadol’un milyonlarca dolarlık sıkıcı vasat gösterisi, derme çatma ve aynalardan oluşan bir salondan ibaret. Kısaca yutturmaca bir sanat! Müziği keserseniz sadece sıradan bir ekran koruyucu.” Refik Anadol da şöyle karşılık verdi: “Sözlerinin hiçbir anlamı yok. Benimle konuşmadın, stüdyomu ziyaret etmedin, kim olduğuma, nasıl sanat yarattığıma dair fikrin yok. Eserlerimi kalbimle yaratıyorum. Bunu öğrenmen için çalışmalısın, araştırmalısın, konuşmalısın. Dünya değişti. Yeni dünyanın kapıları yok ve kapsayıcı. Herkes için sanat yapıyorum. Ben herkesim. Ama sen hiç kimse değilsin!” 

Haberin Devamı

Sanatta kavga Eleştiri bombardımanı: Sen kimsin

‘Çok vasat buluyorum’

Saltz, “Sen kimsin?” diyen Anadol’a şu yanıtı verdi: “Canlarım, hakkında yazmadan önce sanatçıyı ziyaret etmem, sanatçıyla konuşmam. Ayrıcalıklı olmayan diğer izleyiciler gibi gördüğümü söylerim, aynı fikirde değilsen tamam. Ayrıca Refik Anadol’un çalışmalarını sevmiyorum. Yapay zeka sanatını, teknolojiyi seviyorum. Ama bu sanatçıyı vasat buluyorum.” Saltz’ı stüdyosuna davet eden Refik Anadol ise “İnsanlar, Jerry Saltz ile güzel bir diyalog içinde olduğumuzu bilmiyor. Dijital alanda çalışan sanatçılara iyi dileklerimi sunuyorum. Gelecek parlak” dedi.