Dünya Bu güzelliğe kıymayın! Renklerini kaybediyorlar

Bu güzelliğe kıymayın! Renklerini kaybediyorlar

26.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Meksika Körfezi’ndeki rengarenk mercan resifleri serin ve derin bir yerde oldukları için bu yıl ağarmadı. Ama küresel ısınma önlenmezse kurtuluş yok!

Bu güzelliğe kıymayın Renklerini kaybediyorlar

Okyanuslarda, denizlerde canlı organizmaların ürettiği aragonit (karbonat minerali) yapılara “mercan resifi” deniliyor. Dünyadaki deniz ekosisteminin temel bir unsuru olan mercan resifleri de “küresel ısınma”dan payını alıyor. İklim değişimi nedeniyle okyanus ve deniz suları da ısındığı için mercan resiflerinin bünyesine aykırı bu gelişim, onların renklerinin ağarmasına neden oluyor. Sarı, turuncu, pembe resiflerin rengi bembeyaz oluyor.  En sıcak yıl ilan edilen 2023’te, 35 ülkeyle bölgede kitlesel mercan resifi ağarması meydana geldi.

Haberin Devamı
İlginizi Çekebilir

Renklerini kaybediyorlar

Çok ısınan sulardaki mercan resifleri renklerini kaybederek beyazladı. Ama Meksika Körfezi’nde, Teksas kıyılarından 160 km uzaktaki “ulusal deniz koruma alanı”ndaki resifler, derin ve serin bir bölgede olmaları nedeniyle bu sıcaklıktan etkilenmeyerek ağarmadılar, renklerini korudular. Geçen hafta buraya dalış yapanlar da petrol platformlarının altında sarı, turuncu, pembe mercan resifleriyle kaplı denizaltı dağlarını seyrettiler. Ancak bu güzelliğin, küresel ısınma önlenemezse diğer tüm mercan resifleriyle birlikte 2040 yılından itibaren yok olacağı belirtildi. Okyanustaki canlıların yüzde 25’inin resiflerde yaşadığı düşünülürse tehlikenin boyutu ortada.