Kültür Sanat Tarihimiz ‘ışıkla’ aydınlanıyor

Tarihimiz ‘ışıkla’ aydınlanıyor

13.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarihin ışıkla buluştuğu Hierapolis Antik Kenti ziyaretçileriyle gece buluşmak için gün sayıyor. Türkiye’nin ışıklandırılarak gece müzeciliğine kazandırılan ikinci ören yeri olan Hierapolis, ışık ve gölgenin gücüyle etkileyici tarihini gözler önüne seriyor.

Tarihimiz ‘ışıkla’ aydınlanıyor

Melisa Vardal - Milattan önce 2. YY’da Bergama Krallığı’nın iz bıraktığı topraklarda tarih eski görkemine kavuşuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Hierapolis Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gece müzeciliği projesi kapsamında ışıklandırıldı. Efes Antik Kenti’nin ardından Türkiye’ye kazandırılan ikinci gece müzeciliği projesi olan Hierapolis, antik çağların gizemini ve görkemini gecenin karanlığında da ziyaretçilerle buluşturacak.

Haberin Devamı

Pamukkale’nin simgesi olan travertenler, gece ışığında adeta birer balerin gibi dans ederken travertenlerin üzerinde uzanan renkli ışıklar, ziyaretçileri büyüleyici bir atmosfere sürüklüyor. Geçmişte gladyatör dövüşlerine ve tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapan antik tiyatro ışıklandırma ile ziyaretçileri taş basamaklara oturup, antik çağların ruhunu hissetmeye çağırıyor. Antik kentin sosyal ve ticari merkezi olan agora da bu ruhun bir parçası oluyor. Dükkânların, tapınakların ve hamamların aydınlatılmış siluetleri, antik kentin canlılığını gözler önüne sererken bölgenin mezarlığı olan Nekropol, ışıklandırma ile gecenin karanlığında geçmişin sesini fısıldıyor.

Hierapolis gece müzeciliği, Türkiye’nin turizm potansiyeli açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu proje ile antik kentin tarihi ve kültürel değerlerinin daha geniş kitlelere ulaşması ve bölge turizmini önemli bir ivme kazanacağı düşünülüyor. Gece müzeciliğiyle yaz aylarında gündüz sıcağından bunalan turistlerin gece serinliğinde gezme fırsatı sunuluyor. Bu sayede, bölgeye daha fazla turist çekilmesi ve turizm sezonunun uzaması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Yakın zamanda ziyaretçilere açılması planlanan gece müzeciliği, ilk başta haftada birkaç gün olacak şekilde ziyaretçileriyle buluşacak. Geniş bir alana yayılan antik kent geceleri güvenlik sebebiyle daha sınırlı bir ziyaret imkânı sunacak.

Tarihimiz ‘ışıkla’ aydınlanıyor

Gece müzeciliğiyle yaz aylarında gündüz sıcağından bunalan turistlerin gece serinliğinde gezme fırsatı sunuluyor.

Cehennem Kapısı da açıldı

Hades’in Kapısı ya da Cehennem Kapısı olarak bilinen Plütonyum, iki bin yıllık sessizliğinden sonra özel bir ışıklandırma ile yeniden canlanıyor. 2013 yılındaki kazılar sonucunda ortaya çıkan Plütonyum, zehirli gaz yaydığı gerekçesiyle kapalı kaldığı günleri geride bırakarak girişinde yer altı tanrısı Hades ve üç başlı bekçi köpeği Kerberos’un heykelleriyle ziyaretçilerini bekliyor. Özel ışıklandırması sayesinde tarihi yapının gizemli atmosferini ve heybetli heykellerin ayrıntıları vurgulanırken; ışık ve gölgenin ustaca kullanımı ile Hades’in karanlık krallığına açılan bir kapı hissi yaratılıyor.