Kültür Sanat Tiesto bir devri kapadı!

Tiesto bir devri kapadı!

13.07.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın 1 numaralı DJ'i, Kuzey Kıbrıs'ta konser veren dünyaca ünlü ilk isim oldu. Ünlü DJ Türkiye ve Kıbrıs'la ilgili ne düşünüyor? İşte ilginç röportaj...

Tiesto bir devri kapadı

Oshan SABIRLI DHA
 
DANS müziğinin en çok okunan dergisi Dj Magazine tarafından son üç yıldır dünyanın bir numaralı DJ’i seçilen Tiesto İstanbul, Antalya ve Kıbrıs konserleriyle yaklaşık 20 bini aşkın seyirciyle buluştu. Tiesto, DHA Lefkoşa Temsilcisi Oshan Sabırlı’nın sorularını yanıtladı. Dünyanın en ünlü DJ’i konserlerinde Kıbrıslı Türkler’in ve Rumlar’ın bir araya gelmesinden onur duyduğunu söylerken müziğinin toplumlar arasında bir köprü görevi gördüğünü de ifade etti.
DHA: Merhaba, ilk olarak Kıbrıs’a, Kuzey Kıbrıs’a hoş geldiniz, geçen yıl Güney Kıbrıs’a geldiğinizi biliyorum ve bu konser sizin Kuzey Kıbrıs’taki ilk konseriniz. Sizi burada bulunmanızdan dolayı tebrik etmek istiyorum. Çünkü siz ilk kez siyasi olmayan veya Türk olmayan çok ünlü birisi olarak Kuzey Kıbrıs’ta bulunuyorsunuz. Kıbrıs hakkında ne söyleyebilirsiniz?
TIESTO: Kıbrıs her zaman Avrupa’da en sıcak gündem maddelerinden birisini oluşturuyor. Özellikle adanın Rum ve Türk taraflarına ayrılmış olması nedeniyle. Ben buradayım, gayet rahatım burası ve diğer taraf arasında çok fazla bir fark yok.
DHA: Daha önce de Ada’ya gelmişmiydiniz?
TIESTO: Hayır yalnızca geçen yıl Rum tarafında bulundum ve bu benim ikinci gelişim. Öte yandan sınırların açılmış olmasından da mutluyum çünkü karşılıklı geçişler var.
DHA: Bu sizin 3’üncü konseriniz, İstanbul ve Antalya konserleriniz nasıldı?
TIESTO: Antalya gerçekten çok güzeldi ve İstanbul kesinlikle muhteşemdi. Kalede çalmak çok güzeldi, iyi bir kalabalık vardı, 10 bini aşkın seyirci vardı. Gerçekten çok çok iyiydi.
DHA: Gerçek isminizi söylermisiniz?
TIESTO: Benim adım Tiesto çünkü bu benim lakabım, benim gerçek ismim Tijs (Tays), Tiesto benim yarattığım bir lakap.
DHA: Peki bu hikaye nasıl başladı?
TIESTO: Her Dj bir lakaba ihtiyaç duyuyor veya lakabı vardır. Benim adım da biraz İtalyanca’ya benziyor.
DHA: Bu politik durum içerisinde siz Güney Kıbrıs’ta bulundunuz. Bende sizin konserinizdeydim. Birçok Kıbrıslı Türk’ü orada gördüm. Öte yandan sizin Kuzey konseriniz için birçok Kıbrıslı Rum’un bilet aldığını gördük. Bu konserin bir köprü olduğunu söyleyebiliriz, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında bir köprü. Bununla ilgili ne söyleyebilirsiniz?
TIESTO: Onur duydum. Ben her zaman insanları bir araya getirmeye çalışıyorum. Benim konserlerimin birleştirici olduğuna inanıyorum. Dünyanın dört bir tarafımdan konserlerime birçok kişi geliyor. Brezilya’dan Çin’den Japonya’dan Avrupa’dan. Parti yapmak ve Rumların ve Türklerin bir arada kutlaması gerçekten güzel.
DHA: Sizinle birazda müziğinizle ve kariyeriniz hakkında konuşmak istiyorum. Kariyerinize nasıl başladınız ve nasıl tüm dünyanın tanıdığı ünlü bir Dj oldunuz? Öte yandan sizin önceki zamanlarınızda Police ve Pink Floyd çaldığınızı da biliyoruz.
TIESTO: Ben ilk olarak kendi müziklerimi üretmeye başladım ve daha fazla ürettiğiniz müzikle ünlü bir DJ oluyorsunuz. Bunu hızlı yaparsanız bu oluyor, ünlü bir DJ olabiliyorsunuz.
DHA: Peki siz eğer Trans müzik popülaritesini kaybederse ne yaparsınız? Başka bir popüler müzik türüne geçer misiniz? Kendi müzik tarzınızı değiştirir misiniz ? 
TIESTO: Elbette, belki Türkçe müzik yapmaya başlarım. Yok hayır şaka yapıyorum. Ben zaten her şeyden biraz çalıyorum. Ben yalnızca Trans müzik çalmıyorum. Tiesto’nun müziği benim kendi müziğimdir. Bu trans müzik değil. Tekno veya club müziği değil.
DHA: Peki müziğinizin ismi ne?
TIESTO: "Sound of Tiesto." Tiesto’nun müziği, sesi.
DHA: Siz trans müziğin geleceğini nasıl görüyorsunuz ve bu alanda sizin rolünüz ne? Birçok kişi trans müziği sizinin müziğiniz sayenizde sevdi.
TIESTO: İnsanlar benim müziklerimi sevdi, çünkü ben birçok farklı müzik tarzını çalıyorum. Belki çok fazla trans müzik, yüzde 70 trans ve diğer müzikler çalıyorum. Yalnızca trans  müzik çalmış olsam; bu kadar geniş bir alana hitap edemeyecektim.