Kültür Sanat Türkiye hatırası mı eser kaçakçılığı mı?

Türkiye hatırası mı eser kaçakçılığı mı?

29.09.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Belçika’nın Antwerp kentinde yaşayan Kim ve Warre Mergits çifti, tatil için geldikleri Antalya’dan aldıkları taşların tarihî eserler olduğu iddiasıyla havaalanında gözaltına alındı Kim ve Warre Mergits çifti valizlerinde şüpheli üç taşın bulunmasının ardından mahkemeye sevk edildi.

Türkiye hatırası mı eser kaçakçılığı mı

Çiftin bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanması bekleniyor. Taşları evlerindeki akvaryuma götürmek içn aldıklarını iddia eden çift tarihî eser kaçakçılığı iddialarını reddetti. Skynews’in Kim Mergits’in ağlayarak masum olduğunu söylediği videoyu X’te -eski ismiyle Twitter- paylaşması üzerine haber kanalının Türkiye’yi suçlayıcı dili, tepkilerin hedefi oldu.

Haberin Devamı

Türkiye hatırası mı eser kaçakçılığı mı

‘​TESADÜF DEĞİL’

Kim Mergits’in “Taşları boş bir arazide buldum. Kesinlikle bir tapınağın sütunu falan değildi” ifadelerini eleştiren kullanıcılar ören yerinden alınan taşların tarihî eser çıkmasının ‘tesadüf’ olmadığını savundu.  Bazı kullanıcılar olayı “İngiltere’nin British Museum’u ‘süslemek’ için Mısır ve Anadolu’dan ‘taş almasına’ benzeterek hicvetti. Tarihçi Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan da tartışmalara dahil olarak “Tarihî alandan alınan taş kesinlikle bir eserdir. Bu, bir bankayı soyup üzerinde rakamlar ve sayılar olan birkaç kâğıt parçası aldığınızı söylemeye benzer. Bu dünyanın her yerinde ciddi bir suçtur” paylaşımında bulundu.