Kültür Sanat Türkiye, ‘hazineleri’ni keşfe çağırıyor

Türkiye, ‘hazineleri’ni keşfe çağırıyor

25.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Türkiye’nin Hazineleri” adlı dijital koleksiyon Türkiye’nin kültür ve mutfak mirasından seçkilerin dünyanın her yerinde artık erişebilmesine olanak sağlıyor. Koleksiyonda Bettany Hughes imzalı belgesel serisi de yer alıyor.

Türkiye, ‘hazineleri’ni keşfe çağırıyor

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ -Türkiye’nin Hazineleri”, Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyaya açılıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Google iş birliğinde hayata geçirilen “Türkiye’nin Hazineleri” adlı dijital koleksiyon ile Cumhuriyet’in kurulduğu topraklarda bin yıllara dayanan mutfak ve kültür mirasından seçkiler erişime açıldı. Google Arts & Culture platformunda oluşturulan koleksiyon ile tarihi eserlerimiz, ören yerlerimiz, sanat ve el sanatlarımız ile yemek kültürümüzün dünyaya tanıtılması amaçlanıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın sağladığı içeriklere pek çok uzman ve müze müdürü katkıda bulundu. 70’den fazla hikâye, yazılı ile görsel içerikler, 10 videodan oluşan belgesel serisi ve Türkiye’de ilk kez kaydedilen 17 yeni “Street View” çekiminin yer aldığı koleksiyon; dünyanın en eski yapılarından biri olan Göbeklitepe’den 12 bin yıl önceki Anadolu Medeniyetleri’ne; Nemrut’un Güneş, Ay ve tanrılarının gizemli mirasından Yenikapı batıklarına geçmişi su üstüne çıkarmaya çağırıyor.

Haberin Devamı

Öğretici deneyim

Kültür mirasının dijitalleşmesine katkı sağlamak için gerçekleştirilen Google Street View teknolojisi ile çekimi yapılan ören yerleri ve müzeler arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Galata Kulesi, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Nemrut Ören Yeri, Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Efes Müzesi, Göbeklitepe, Troya Müzesi, Sagalassos, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Göreme Ören Yeri ve Tunceli Müzesi yer alıyor. Dijital olarak ziyarete açılan bu yapılar, bilgi notları ile keyifli olduğu kadar öğretici de bir deneyim sunuyor. “Türkiye’nin Hazineleri”ne artsandculture.google.com/project/treasures-of-turkiye adresi üzerinden ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye, ‘hazineleri’ni keşfe çağırıyor

Koleksiyon, ören yerlerinden mozaiklere, müzelerden halılara bir tarihin izini kültürel varlıkladan yemek kültürüne kadar topyekün sürmeye davet ediyor.

Mini röportajlar

Ülkemizin gizli kalmış pek çok zenginliğinin detaylarını sunan koleksiyondaki videolar ise dünyaca ünlü tarihçi ve belgesel yapımcısı Bettany Hughes imzasını taşıyor. Belgesel serisi kapsamında; “Osman Hamdi Bey”, “Ölümden Sonra Hayat”, “Mevlânâ ve Mirası”, “Troya ve Efsaneleri”, “Bir İnanç Merkezi Olarak: Efes”, “Mozaikler”, “Osmanlı Çini ve Halı Sanatı”, “Cumhuriyet ve Atatürk”, “Antik Çağlardan Günümüze Mücevher” ve “Yenikapı Batıkları” mercek altına alınıyor. Seri kapsamında İlber Ortaylı, Mevlânâ’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Zeynep İnankur, Fatma Acun, Sevan Bıçakçı, Refika Birgül gibi tarihçi ve uzmanların bahsi geçen kültür varlıklarıyla ilgili mini röportajları videolarda hem İngilizce hem Türkçe altyazıyla meraklılarıyla buluşuyor. Hughes tüm bunların yapım sürecini, “Paydaşlarımızla da istişarede bulunarak destansı anıtlardan mozaiklere, zarif mücevherlerden Cumhuriyet’in doğuşuna kadar çok geniş bir yelpazeden yararlanarak seri oluşturduk” sözleriyle ifade ediyor.