Kültür Sanat Tuvaldeki şiirler

Tuvaldeki şiirler

13.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tuvaldeki şiirler

Tuvaldeki şiirler


Türkiye'nin en önemli suluboya ressamlarından Cafer Bater'i anma sergisi Sadberk Hanım Müzesi'nde açıldı


"Ömrümüzü mutlu geçirmemiz için, şairler, ressamlar, edipler, heykeltıraşlar, hep bize çalışmışlar... Bunlardan uzak ve habersiz yaşamak nankörlük değil mi?"
1994 yılında yitirdiğimiz, Türkiye'nin en önemli suluboya ressamlarından Cafer Bater, böyle yazmış günlüğüne. Sadberk Hanım Müzesi'nin yeni açılan galerisinde, 29 Mayıs tarihine dek izlenebilecek olan sergi, Cafer Bater'i "yaşatma sevincini paylaşmak üzere" düzenlendi.
"Dünyayı seviyorum. Ve bu sevgi yüzünden resim yapıyorum. Ne varsa bu dünyada güzel olan, ister doğa, isterse mimari, hepsi beni çekiyor," diyen Bater'in suluboyalarından taşıyor sevgisi. Sergide yer alan yapıtların çoğu İstanbul, Venedik ve Paris peyzajları. Mayorka, Pisa, Roma'dan birkaç izlenim, Provence'da uyuklayan yaşlılar, Poyrazköy'ün balıkçı tekneleri, Göksu'da, Haliç'te dinlenen kayıklar, Süleymaniye'nin görkemli kubbesi...
"Şiir konuşan bir resimdir. Tıpkı resmin de konuşmayan bir şiir olduğu gibi." Bater'in resimleri de yaptığı tanıma uyuyor. Bater'in günlüğüne yazdığı her söz de sanatseverleri sergiye çağırır nitelikte: "İnsanlar asılınca ölürler. Resimler asılınca yaşarlar. Bir resim bakan için birkaç dakika, yapan için bir bütün bir hayat."