Milliyet Executive Bodrum'da turizm 12 aya yayılmalı

Bodrum'da turizm 12 aya yayılmalı

09.08.2023 - 05:36 | Son Güncellenme:

Kültürel, tarihi ve gastronomik açıdan çok önemli yerel değerlere sahip olan Bodrum deniz, kum, güneş üçgeninden çok daha fazla potansiyel barındırıyor...

Bodrumda turizm 12 aya yayılmalı

ASLI ÖKTENER- Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, Bodrum'un yalnızca otelleri ve gece hayatıyla değil, kökü tarihe uzanan bir marka kent kimliğiyle tanınmasının önemine dikkat çekti. Kentin kültürel, tarihi ve gastronomik açıdan çok önemli yerel değerlere sahip olduğunu belirten Girgin, kentin deniz, kum, güneş üçgeninden çok daha fazla potansiyel barındırdığını söyledi. 

Haberin Devamı

Bodrum denilince akla 'denizkum-güneş'ten fazlasının gelmesi için gerçekten yoğun çaba harcadığınızı biliyoruz. Peki sizce kent, misafirlerine başka neler sunuyor ya da sunabilir?

 Çok değerli bir tarihi mirasa sahibiz. Bir kere Bodrum dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi'ne ev sahipliği yapıyor. Sadece bu mozolenin restore edilerek kente kazandırılması bile dünyanın gözünün üzerimize çevrilmesini sağlar. Biz de Halikarnas Mozolesi'nin bir replikasını otelimizin lobisinde konuklarımız için sergiliyoruz. Ege kültürünü yansıtan mimarisi insanının yapısı, zeytinyağı, üzüm bağları, belediyenin kente kazandırdığı lavanta tarlaları ve yerel lezzetleri şehrimizin önemli artıları. Dünyanın en büyük su altı müzesi de Bodrum Kalesi içinde sergileniyor.

Haberin Devamı

Kış nüfusu 500 bin 

Pandemiden sonra Bodrum'da yerleşik hayata geçenlerin sayısı da arttı. Kent nüfus, trafik, alt-üst yapı gibi pek çok yükü taşıyabiliyor mu sizce? Bu durumun uzun vadede turizme etkisi ne olur?

 Geçtiğimiz günlerde kentin geleceğine yön vermek, bir rota çizmek adına arama konferansı gerçekleştirildi. Burada önemli olan tedaviyi belirlemekten çok bu tedaviyi yaşama geçirmek. Kentin yerel yöneticileri, sivil toplum kuruluşları iş insanları ve diğer önemli aktörler aynı amaç için ortak paydada buluşmak zorundalar. Kentin kış nüfusu 90-100 bin iken pandemiden sonra bu rakam 500 bine yükseldi. İnsanların ikametleri farklı kentlerde olduğu için kayıtlı rakam çok daha düşük oluyor. Altyapı ve üstyapı anlamında eksikler bulunuyor. Şu anda kentimiz yüzde 40'lık bir imar alanına daha sahip. Bodrum'un bu kadar büyümesi kente nasıl sonuçlar doğurur, bunların planlanması lazım. Bodrum'un yerel zenginlikleri ve kent dokusunun daha çok sahiplenilmesi gerekir.

60 ülkeden turist

Bodrum'un yatak kapasitesi nedir?

 Geçtiğimiz yıl 60 ülkeden 950 bin turisti ağırlayan kentin yatak kapasitesi 90 bin civarında. Bu rakam, yüzde 60 dolulukla bile iki katına yükselebilir. Bunun için kentte bütüncül bir pazarlama stratejisi belirlememiz gerekli. Turizm sezonu kalite, hizmet ve personel devamlılığı açısından 12 aya yayılmalı. Yıl boyunca insanları kente çekecek farklı turizm alternatifleri yaratılmalı. Tesis, hizmet kalitesi ve fiyat anlamında iyi bir durumdayız. Fakat son ekonomik koşullar fiyat anlamındaki rekabet gücümüzü de zayıflatmaya başladı. Şu anda resmi rakamlara göre Bodrum'un yatak kapasitesi 90 bin civarında. Buradaki ev sahipleri evlerini sezonluk olarak kiraya veriyor. İkincil konutların kapasitesini bilmiyoruz. Devlet vergi alamıyor, güvenlik açığı oluşuyor. Otelcilik sektörü ve diğer yatırımcılar da olumsuz etkileniyor. Bodrum daha niş bir pazar. Oda kahvaltı konsepti yaygın. Bu durum yerel esnafın kalkınması için de çok önemli. Bodrum'daki turist Türkiye ortalamasının üzerinde para harcıyor. Ortalama 1 milyar dolar gibi bir rakam olduğunu düşünüyorum. Bodrum'un gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasıyla birlikte bu rakamın çok daha fazla olması da mümkün.

Haberin Devamı

Bodrium Hotel&SPA da tarihi bir bölgede yer alıyor değil mi?

Haberin Devamı

 Evet, Büyük İskender'in kente giriş yaptığı rivayet edilen tarihi Myndos kapısının yanındaki Büyük İskender Caddesi'nde bulunuyoruz. Yanımızdaki antik kent ve çevresi restore edildi. Bodrum tarih gastronomi, doğal turizm ve diğer yerel zenginlikleri deneyimleyebileceğiniz imkânlar sunuyoruz. Ayrıca sosyal sorumluluk anlayışıyla sponsorluklar da yapıyoruz. Ulusal ve uluslararası fuarlara katılarak tanıtım yapıyor ve sektör trendlerini takip ediyoruz. Bodrum önemli bir marka; hem otelimizi hem de Bodrum'u daha çok kişiyle buluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Restoranınızda hangi lezzetleri sunuyorsunuz?

 Bodrium Hotel&SPA bünyesinde hizmet veren Tyro Italiano Pizzeria Ristorante, İtalyan ve Türk lezzetleriyle konuklarını ağırlıyor. Her şey mevsiminde ve ağırlıklı olarak yerel üreticilerden alınıp kullanılıyor. İtalyan lezzetlerine sadık olmakla birlikte sürekli olarak yeni lezzetlerle mönümüzü güçlendiriyoruz. Bodrum'un yerel mantar avcılarından Süleyman Yıldırım'ın dağlardan topladığı mantarları artık menümüzde bulabileceksiniz. Körek mantarı, Türkiye'de şeflerin mutfağında kral mantarı, yurt dışında şeflerin mutfağında king oyster, mikologlar arasında Pleurotus Eryngii olarak bilinen bir mantar türü. Bodrum'un en önemli yerel lezzetlerinden olan körek mantarlı pizzamız damaklarda yeni tatlar bırakıyoruz.

Haberin Devamı

Bodrumda turizm 12 aya yayılmalı