Milliyet Executive Teknolojide yetenek havuzu büyük, görünüm pozitif...

Teknolojide yetenek havuzu büyük, görünüm pozitif...

09.04.2023 - 04:26 | Son Güncellenme:

DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI organizasyonuyla Teknoloji Liderleri Zirvesi düzenlendi. Teknoloji liderlerinin bir araya geldiği zirvede, Türkiye’nin teknoloji alanında büyük bir yetenek havuzuna sahip olduğu belirtildi.

Teknolojide yetenek havuzu büyük, görünüm pozitif...

DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI Business School organizasyonuyla teknoloji liderleri bir araya geldi. ‘Resilience Reset’ temasıyla gerçekleştirilen Teknoloji Liderleri Zirvesi’nde teknolojide global trendlerin yanı sıra teknoloji liderlerinin gözünden dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve yapay zeka teknolojileri ele alındı. Zirvede, Türkiye’nin teknolojide büyük bir yetenek havuzuna sahip olduğu belirtilirken, teknolojide görünümün pozitif olduğu ifade edildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, teknoloji odaklı bir sunum yaptı. Sunumunda sürdürülebilir kalkınmaya değinen Mandal, “Sürdürülebilir kalkınma için karmaşık sistemlerde dönüşüm gerekli olup bu dönüşümde teknoloji liderlerimizin de katkı sağlayacağı stratejik yaklaşımlar ve etki odaklı süreç yönetimi gereklidir” dedi. Mandal, teknolojiyi üreten ile kullanan kurumların ilişkisinin doğrusal ve tek yönlü olmaması birbirini geri besleyen bir ilişki kurulmasıyla birlikte daha karmaşık olan sorunların çözülebileceğini kaydetti. Dönüşüm noktasının da teknoloji liderlerinin gündeminde olması gerektiğinin altını çizen Mandal, Teknoloji Liderleri Zirvesi’nde dijitalleşmeden döngüsel ekonomiye kadar ele alınacak çeşitli konuların güçlüklerin birlikte aşılarak yeşil ve dijital dönüşüme katkı sağlayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Teknolojide yetenek havuzu büyük, görünüm pozitif...

Bulut teknolojisi

McKinsey & Company Ortağı Dr. Henning Soller, dünyada tüm işlerin dijitalleştiğini ve dijitalleşmenin her inovasyonun parçası olduğunu açıkladı. Geleneksel olarak bilinen işlerin bile dijitalleşmek zorunda hissedildiğini dile getiren Soller, “Bu süreçte ana trendler neler? Biri bulut teknolojisi. Diğeri iş ekosistemini nasıl bir araya getireceğimiz konusu. Üçüncüsü de geleceğin petrolü kabul edilen veri. Tabii tüm bunlar için de insan kaynağına ihtiyaç var. Türkiye teknoloji alanında büyük bir yetenek havuzuna sahip. Türkiye açısından teknolojide görünüm çok pozitif” dedi. HPE Türkiye, Doğu-Güney Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya Genel Müdürü Güngör Kaymak, veri miktarının hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtirken, veri miktarının 2025’in sonuna kadar 175 zettabayta ulaşacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Teknolojide yetenek havuzu büyük, görünüm pozitif...

Eğitime destek

Zirvede bir sunum gerçekleştiren Insider CEO’su Hande Çilingir Insider’ın yola çıkış hikâyesini anlattı. “Dünyada çığır açan yazılım şirketlerinin Silikon Vadisi dışında da çıkabileceğini göstermek için Insider’ı kurduk” diyen Çilingir, “Insider olarak şirketin ilk yıllarından beri kârın, zamanın, maaşımızın yüzde 1’i ile kodlama/yazılım, kültür, dil ve iletişim dersleri konusunda destek veriyoruz. Biz artık bu fonu şu an için belirsiz bir süre için deprem bölgesindeki çocuklarımıza aktarmaya karar verdik” diye konuştu.

Teknolojide yetenek havuzu büyük, görünüm pozitif...

Sanayide teknoloji odaklı dönüşüm...

Global Pazarlarda Türk Teknolojisi adlı panelin moderatörlüğünü TFI TAB Gıda Yatırımları CTO’su Erman Karaca yaptı. MEXT Grup Direktörü Efe Erdem, MEXT’in amacının Türk sanayisinin değişim ve dönüşümünü hızlandırarak yeni teknolojilerle desteklemek olduğunu ifade etti. Erdem, bu yıl içinde teknoloji odaklı sanayi dönüşümü için bir proje de lanse edeceklerini söyledi. Evmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, İstanbul’da biyoteknoloji ihtisas OSB’nin onandığını belirterek, “Ekosistemi fizyolojik olarak bir alanda oluşturacağız. Bu projede yerli sanayiciler olacak hem de yabancı yatırımları da oraya çekeceğiz” dedi. Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi ise güneş enerjisi hakkında bilgi vererek, “Türkiye’de güneş ve rüzgârın toplam kurulu güce oranı yüzde 9 civarında. 2053 net sıfır hedefi açıklandı. Burada bu güneş ve rüzgârın da yüzde 60 seviyelerine gelmesi bekleniyor. Bunun için de Türkiye’nin her yıl bu alanda 7 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor” diye konuştu. Altınay Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, Avrupa’da Türk teknolojisini otomotiv sektöründe uzun yıllar içinde uğraşarak kabul ettirme hikayesini anlattı.

Haberin Devamı

Teknolojide yetenek havuzu büyük, görünüm pozitif...

Global trendler yatırımı nasıl etkiliyor?

Global Trendlerin, Şirketlerin Teknoloji Stratejilerine ve Yatırımlarına Etkisi adlı panelin moderatörlüğünü McKinsey & Company Yardımcı Ortağı Cengiz Ulubaş yaptı. Aydem Enerji, Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı & GDZ Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Engin Kavas, yenilenebilir enerji santrallerinden elektrik üretimiyle birlikte birçok kurumun GES altyapısı kurarak kendi enerjisini üretmesi fazlasını da satmasının mümkün olduğunu dile getirdi. Yıldız Holding Bilgi Teknolojileri Başkanı Gül Erol, ajandalarının ilk maddesinin sürdürülebilirlik olduğunu belirtirken, teknoloji grubu olarak bunu nasıl destekleyebileceklerini ele aldıklarını anlattı. TAV Havalimanları Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı & TAV Technologies Genel Müdürü M. Kerem Öztürk ise, faaliyet alanlarını anlatırken, bilgi güvenliği ve siber güvenlik konusuna da değindi. QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Dr. M. Kürşad Demirkol, bankaların yapay zekayı uzun yıllardır kullandığını belirtirken, Dijital Köprü platformlarında verdikleri hizmetleri de anlattı.

Haberin Devamı

Teknolojide yetenek havuzu büyük, görünüm pozitif...

‘Yapay zeka artık hayatın vazgeçilmezi...’

Döngüsel Ekonomiye Teknoloji ile Sektörel Bakış adlı panelin moderatörlüğünü Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney yaptı. Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir, döngüsel ekonomi, sürdürülebilirlik stratejilerinin teknoloji olmadan yapılmasının mümkün olmadığını açıklarken, bütün şirketlerin hangi iş kolunda faaliyet gösterirse göstersin aynı zamanda bir teknoloji şirketi olmak zorunda olduğunun altını çizdi. Logo Yazılım CTO’su İsmail Duran, yapay zekanın artık hayatın vazgeçilmezi olduğunu söylerken, “Var olan meslekler yok olmayacak ama şekil değiştirecek” dedi. KP Law Yönetici Ortağı Av. Onur Küçük, yapay zekanın sorumluluk meselesinin hukuk alanını da ilgilendirdiğini aktardı. DeFacto Online Genel Müdürü Önder Şenol, salgından sonra dijitalleşmenin hızlandığını belirtti. Şirket olarak teknoloji alanında yaptıkları çalışmaları anlatan Şenol, metaverse ile ilgili bir projelerini de iki ay içinde duyuracaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Teknolojide yetenek havuzu büyük, görünüm pozitif...

Değişen dünya ve yetenek gelişimi...

Yapay Zeka Teknolojilerinin Kullanımı: Teknoloji Akışı ve Değerlendirme Kriterleri adlı panel AITR Eş Başkanı Prof. Dr. Altan Çakır moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Türkiye İş Bankası Yapay Zeka Bölüm Müdürü Gökhanalp Arslan, bankaların dijitalleşmeyle ilgili kas hafızasının olduğunu ve pandemiyle birlikte dijitalleşmenin arttığını kaydetti. Ford Otosan Dijital Ürünler ve Servisler Lideri Hayriye Karadeniz, dönüşüm programını bütünsel olarak ele aldıklarını belirterek, “Müşteri beklentileri, değişen dünya, ürünlerdeki değişimlerle birlikte yetenekleri geliştiriyor olmamız lazım. Bir süredir bu konuyla ilgili çalışmalar da yapıyoruz” dedi. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan ise yapay zeka Türkiye etkinliklerinde ve yürütme kurullarında yapay zeka etiği konusunun üzerinde durduklarını söyledi.

‘Her şirket dijital kimliğe bürünmeli’

CIO’ların Gözünden Dijitalleşme Yolculuğu paneli SnA Consulting Yönetici Ortağı Ömer Nadirler moderatörlüğünde düzenlendi. CarrefourSA Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Handan Karakuş, şirketin dijital yolculuğunun yıllar önce başladığını belirterek, “10 yıl önce dijitalleşme konuşuyorduk ama artık diyoruz ki her şirket dijital bir şirket kimliğine bürünmek zorunda” dedi. Eczacıbaşı Topluluğu Bilgi ve İletişim Sistemleri Grup Başkanı Hilmi Koçak ise Eczacıbaşı Bilişim’in hem topluluk içine hem dışına hizmet verdiğini belirtti. Enerjisa Enerji Bilgi Teknolojileri ve Dijital İş Yönetimi Bölüm Başkanı Mehmet Fırat da, enerji sektörünün hızlı bir şekilde dönüşüm gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Büyüme beklentisi için iyimserler

PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, Liderlerin Ajandası: PwC 26. Küresel CEO Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre CEO’ların önemli bir kısmı şirketlerinin mevcut yapısı ile 10 yıl içinde ekonomik varlığının devam edemeyeceğini düşündüğünü dile getiren Ulu, “Türkiye’de bunu düşünen CEO’ların oranı yüzde 35 iken, küresel CEO’larda bu oran yüzde 40. Herkes bir dönüşüm peşinde. ABD’de bu oran yüzde 20 civarında” dedi. CEO’ların sektörlerinde kârlılıkla ilgili birçok zorluk olduğunu düşündüğünü belirten Ulu, araştırmanın çıktıları ile ilgili şu bilgileri verdi: “CEO’ların yüzde 18’ine göre ekonomik büyüme artacak. CEO’ların kendi şirketlerinin büyümesine duydukları güven azalsa da ekonomik büyüme beklentilerine göre CEO’lar daha iyimser.”