Milliyet Executive Yapay zeka, pek şirin olmayabilir

Yapay zeka, pek şirin olmayabilir

07.04.2023 - 03:45 | Son Güncellenme:

“Devletler”, “şirketler” ve “bireylerin” yakın gelecekte birlikte çözmesi gereken önemli bir sorun var: “YAPAY ZEKA!” Bu üçlü birlik olmaz ise yapay zeka cephesinden tehlikeli bir atak gelebilir.

Yapay zeka, pek şirin olmayabilir

Şükrü Andaç/ Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü/ sukru.andac@milliyet.com.tr- ChatGPT ile yine gündeme gelen yapay zeka, son dönemin popüler konusu olmayı sürdürüyor. Keyifli, bir o kadar da yararlı özelliklerle bize kendisini tanıtan “yapay zeka”; bu kez iddialı bir tartışmayla karşımızda. Üstelik bu tartışmayı teknoloji ve ekonomi çevrelerinde etkin iki ismi başlatınca, “yapay zeka” konusuna biraz daha dikkatli kulak kabartmakta fayda var gibi görünüyor. Bu ikili, Bill Gates ile Thomas J. Friedman. Konu ise; “yapay zeka ve bizleri bekleyen savaş tehlikesi”. Türkiye’de yayın hayatına başlayan dünyaca popüler teknoloji sitesi Mashable. com, “Bill Gates’e göre yapay zekâlı bir gelecekte bizleri neler bekliyor?” başlıklı haberinde, tahminlerinin tutmasıyla bilinen Microsoft’un kurucu ortağının son yayımladığı mektubuna atıf yapıyor: “Yapay zeka teknolojisi ile ilgili endişeler sadece teknik değil. Örneğin, yapay zekâ ile silahlanmış insanların oluşturduğu tehdit var. Çoğu icat gibi yapay zekâ da iyi ya da kötü amaçlar için kullanılabilir. Hükümetlerin riskleri sınırlandırmanın yolları üzerinde özel sektörle birlikte çalışması gerekiyor.” İlerleyen zamanlarda ‘güçlü’ yapay zeka teknolojilerinin kendi hedeflerini belirleyebileceğini düşünen Gates, bunun için önümüzde bir hayli vakit olduğunu söylüyor: “Bu hedefler ne olacak? İnsanlığın çıkarlarıyla çatışırlarsa ne olacak? Güçlü bir yapay zekanın geliştirilmesini engellemeye çalışmalı mıyız? Bu sorular zamanla daha da önem kazanacak.”

Haberin Devamı

Yararları çok fazla!

Bill Gates, yapay zekânın gelişiminin son yıllardaki en önemli teknolojik ilerleme olduğunu belirtirken, yapay zekanın en önemli avantajlarını üç başlıkta topluyor. (1) Size yardımcı olacak beyaz yakalı bir asistan. (2) İnsanları diğer şeyleri yapmak için serbest bırakacak. (3) Sağlık çalışanlarının angarya işlerini üstlenecek. Yapay zekanın başarabileceklerinin henüz başında olduğumuzu da hatırlatan Gates, mektubunun finalinde, “Bu olağanüstü yeni teknolojiden en iyi şekilde yararlanmak için hem risklere karşı korunmamız hem de faydaları mümkün olduğunca çok insana yaymamız gerekecek” diyor.

Nükleerden sonraki...

Amerika’nın etkili gazetelerinden New York Times’ın dünyaca ünlü ekonomi yazarı Thomas J. Friedman ise, geçenlerde, “Nükleerden sonraki en büyük icat yapay zeka” başlıklı bir yazı kaleme aldı. “Tarihte bazı yeni araçların ilk kez kullanılmaya başlandığı bu gibi dönemlerde geçmişten öyle büyük bir kopuş ve ilerleme yaşanır ki, bir şeyi değil, her şeyi değiştirmek zorunda kalırsınız. Bu ölçekteki son büyük teknolojik icadımız nükleer enerjiydi. Yapay zeka da onun gibi iki amaçlı: Yararlı bir araç da olabilir, silah da. Kötü sonuçlardan kaçınmak için mesele tüm taraflarla tartışılmalı” diyen Friedman, makalesini şu tespitlerle noktaladı: “Yapay zekadan en iyi şekilde yararlanma ve onun en kötü yanlarından korunma yöntemlerini tanımlamak adına iş dünyası, hükümet, sosyal girişimciler, eğitimciler, rakip süper güçler ve ahlak felsefecilerinin bir araya geldiği bir “karmaşık adaptasyon koalisyonlarına” ihtiyacımız olacak. Bu koalisyondaki hiçbir aktör sorunu tek başına çözemez.”