Oynatma Listesi
HABERLER

21 puan farkla ikinci tura! 'Yunanistan'da 'büyük zafer' boşa gitti'

Başbakan Miçotakis liderliğindeki YDP Yunanistan'da 2007'den bu yana en büyük oy oranına ulaştı, ana muhalefet lideri Çipras kendi köyünde bile kaybetti. Anketlerin çöpe gittiği görülürken, Yunan medyası ikinci turun kodlarını veriyor.

Yaklaşık 10 milyon seçmenin bulunduğu Yunanistan hafta sonu sandığa gitti, merakla beklenen sonuçlar tüm anketlerin alt üst olmasına yol açtı. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Hareketi (YDP), en yakın rakibine 21 puan fark atarak ipi göğüsledi. Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı haritaya göre, Başbakan Miçotakis'in partisi YDP bir yer hariç tüm seçim bölgelerinde yarışı ilk sırada bitirdi.

Pazartesi sabah itibariyla oyların yüzde 99,6'sı sayıldı. Buna göre, muhafazakar YDP'nin yüzde 40,7'ye ulaştığı seçimde, ana muhalefet SYRIZA ancak yüzde 20 alabildi.

Sosyalist PASOK oylarını artırarak yüzde 11,5 oranı ile üçüncü büyük parti konumundaki yerini korudu. Komünist Parti KKE yüzde 7,2 ile dördüncü ve milliyetçi LISY partisi 4,4 ile beşinci parti olarak parlamentoya girme hakkı kazandı.

Yunanistan'da seçim öncesi yapılan anketlerde Miçotakis'in YDP'sinin yüzde 32 oranında oy alacağı tahmin ediliyordu. 21 Mayıs akşamı ortaya çıkan tablo, anketlerin neredeyse 10 puan yanıldığını gösterdi.

Pazar akşamı sonuçların belli olmasıyla seçmenlerinin karşısına çıkan Başbakan Miçotakis, ortaya çıkan tabloyu 'siyasi deprem' olarak niteledi. Seçmenin partisine dört yıllık bir hükümet için yetki verdiğini gösterdiğini belirten Miçotakis, zafer konuşmasında "Halk, Yunanistan'ın çoğunluk hükümeti ve başkalarının yardımı olmaksızın Yeni Demokrasi Partisi tarafından yönetilmesini istedi" dedi.

Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon'da (SYRIZA) ise sonuçlar büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER