Oynatma Listesi
HABERLER

ABD basını 18 gün sonra ifşa etti! Ukrayna ordusu kendi halkını vurdu

6 Eylül tarihinde Kostiantynivka'ya düşen ve Rus ordusu tarafından atıldığı öne sürülen füzenin kaynağını ABD basını yazdı. New York Times'ın haberine göre Kiev yönetimi, hatalı bir atış sonucu günün en yoğun olduğu saatlerde kendi halkından 17 kişiyi öldürdü.

Ukrayna, Cuma günü Rusya'nın Karadeniz filosunun Kırım'daki karargahına yapılan füze saldırısı sırasında Moskova'nın deniz kuvvetleri yetkililerinin toplantı halinde olduğunu açıkladı. Ukrayna ordusu yaptığı kısa açıklamada saldırının ölümlere ve yaralanmalara neden olduğunu iddia etti ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Moskova Cuma günü saldırı sonrasında bir askerin kayıp olduğunu açıkladı. Liman kenti Sivastopol'da bulunan filo, Rusya'nın en iyi donanması olarak görülüyor. BBC'ye konuşan Ukraynalı bir askeri kaynak, Cuma günkü saldırıda İngiltere ve Fransa tarafından tedarik edilen Storm Shadow füzeleri kullanıldığını söyledi.

ÜST YÖNETİM VURULDU

Ukrayna ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "filonun üst yönetimi de dahil olmak üzere onlarca ölü ve yaralı işgalcinin" saldırıdan etkilendiğini iddia etti. Kiev'in istihbarat şefi Kirilo Budanov, füze saldırısında iki Rus komutanın ağır yaralandığını öne sürdü. Ukrayna'nın Sivastopol'u hedef alan saldırısı Cumartesi günü de devam etti. Kente Rusya tarafından atanan Vali Mihail Razvojayev, hava savunma sistemleri tarafından düşürülen bir füzenin enkazının iskele yakınına düştüğünü söyledi.

KARŞI TAARRUZDA SON DURUM

ISW tarafından paylaşılan verilere göre Ukrayna ordusu Verbovoy yakınlarındaki Rus savunma hattını geçemedi. Ruslar burada ormanın içine kurdukları mevzilerle Ukrayna askerleri ile çatışıyor. ISW'ye göre her ne kadar Ruslar bu bölgeyi tutabilse de uzun vadede Ukrayna ordusunun burayı geçme becerisine sahip olduğunu hatırlattı.

'HATALI BİR FÜZE'

Öte yandan Eylül ayının ilk haftasında Ukrayna'nın Konstantinovka şehrine yapılan bombalı saldırıda 17 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırı günün öğle saatlerinde şehrin en işlek caddelerinden birine yapıldı. Daha önce de 3 kez hedef alınan şehirle ilgili korkunç bir iddia ise ABD basınından geldi.
New York Times'ın haberine göre 17 kişinin ölümüne yol açan füze, Ukrayna ordusu tarafından bir hata sonucu bölgeye düştü.

Gazete tarafından yapılan analizlere göre füzenin hedefi konusunda yapılan bir yanlışlık sonucu felaketin yaşandığı belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı: 'Füze parçaları, uydu görüntüleri, görgü tanıklarının ifadeleri ve sosyal medya paylaşımları, feci saldırının, Ukrayna ordusu tarafından ateşlenen hatalı bir füze olduğunu gösteriyor'

YANSIMALAR ORTAYA ÇIKARDI

Gazetenin incelediği güvenlik kamerası görüntüleri, "füzenin Kostiantynivka'ya Rus hatlarının gerisinden değil, Ukrayna kontrolündeki topraklar yönünden uçtuğunu" gösteriyor. Yaklaşan füzenin sesi duyulduğunda, en az dört yayanın aynı anda başlarını Ukrayna'nın elindeki bölge yönünde gelen sese doğru çevirdiği görüldü. Gazete ayrıca, saldırıdan birkaç dakika önce, füzenin kuzeybatıdan geliyormuş gibi görünen iki park halindeki arabanın üzerinden geçerken yansımasını gösteren bir video da yayınladı.

New York Times ayrıca, saldırıdan dakikalar önce Ukrayna ordusunun Kostiantynivka'nın 10 mil (16 km) kuzeybatısındaki Druzhkivka kasabasından Rus cephe hattına iki füze fırlattığını gösteren videolara da yer verdi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER