Oynatma Listesi
HABERLER

ABD ve Çin arasında ipler gerildi

Washington yönetiminin Houston kentindeki Çin Başkonsolosluğu'nun boşaltılmasını istemesi gerilimi zirveye çıkardı. Kararı 'provokasyon' olarak niteleyen Pekin, misillemede bulunacağını duyurdu.

Koronavirüs salgını, Uygur Türkleri'nin kamplarda tutulması ve yaptırımlar nedeniyle son yılların en gerilimli ilişkisini yaşayan ABD ve Çin arasında, yeni bir kriz patlak verdi.

ABD, başkonsolosluk binası dışında belge imha edildiği ihbarının ardından Teksas eyaletinin Houston kentindeki Çin diplomatik misyonunun kapatılması talimatını verdi.

Yerel basındaki haberlere göre, görgü tanıklarının başkonsolosluk binası dışında açık tenekelerde belgelerin yakıldığı ihbarı üzerine polis ve itfaiye ekipleri bölgeye geldi.

 

Polis yetkilileri, ekiplerin giriş yetkisi bulunmayan başkonsolosluğun 24 Temmuz saat 16.00'ya kadar tahliye edilmesi talimatının verildiğini bildirdi.

Çin, tahliye kararını 'provokasyon' olarak nitelerken, talimatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, "Houston'daki başkonsolosluğun tek taraflı olarak kısa sürede kapatılması, ABD'nin son dönemde Çin'le gerilimi artırmaya yönelik eylemlerinin en fütursuzudur" dedi. Sözcü, ABD'nin kararını geri almaması halinde karşı tedbirlere başvuracakları uyarısında bulundu.

Washington yönetimi konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER