Oynatma Listesi
HABERLER

AP Türkiye Raportörü Amor: En kötü dönemi geride bıraktık

Avrupa Parlamentosu Türkiye Özel Raportörü Nacho Sanchez Amor, CNN Türk’ten Hilken Doğan Boran’a konuştu. Özel raportör, Türkiye-AB ilişkileri için "En kötü dönemi geride bıraktık" dedi. Amor, "Göç konusunda Türkiye'ye yardım etmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız." mesajı verdi.

"Geçmişten gelen bu gri havayı dağıtmak ve yeni bir döneme pencereler açan bir rapor hazırlamak istiyorum.“
Bu sözler, Avrupa Birliği Türkiye Özel Raportörü Nacho Sanchez Amor'a ait. Özel Raportör CNN Türk’e özel konuştu. Amor "İlişkiler geçtiğimiz yıla kıyasla daha iyi durumda" dedi. Amor, “Bu korkunç dönemi geride bıraktığımıza inanmak istiyorum. Çünkü sürekli bir şeyleri eleştirmek çok yorucu. Yeni bir ortamın yaratılmasına yardımcı olmak istiyorum. İki tarafın da taahhütleri var. Durum geçtiğimiz yıla kıyasla daha iyi diyebilirim.” ifadelerini kullandı.

 

"TÜRKİYE'Yİ TAKDİR ETMELİYİZ"

Amor, göç mutabakatının yenilenmesi hakkında da konuştu. Amor, “Bir kere açık ve net bir şekilde Türkiye’nin burada oynadığı rolü takdir etmeliyiz. Milyonlarca göçmene ev sahipliği yapıyor. Muazzam bir sorumluluk ve yük bu. Göçmenlere hizmet ulaştırmak için Türkiye’ye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama bunun büyük bir yük olduğunu unutma-malıyız. Avrupa Parlamentosu Türkiye’ye finansal destek sağlamak için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. Bunun farkındayız. Tabii nüanslar ve detaylar var ama siyasi olarak bu durumu yeniden ele alıp Türkiye’ye bu muazzam yükü kaldırma konusunda yardım etmeye hazırız. “ dedi.

"ZARAR GÖRMEMELİ"

Özel Raportör, Türkiye'nin adaylık müzakerelerinin yeniden başlaması gerektiğini vurguladı. Amor, “Türkiye’nin aday ülke statüsü AB’nin hiçbir kararı yüzünden zarar görmemelidir. Anlaşmazlık olabilir ama ilişkinin temeli adaylık süreci olmalıdır.” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ADAY ÜLKE OLMASINI İSTİYORUZ"

Amor, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin adaylığını desteklediğine dikkat çekti. Amor, “Geçtiğimiz aylarda aşırı sağ partiler tarafından ortaya atılan islamofobik ve hatta Türk karşıtı tasarılar öne sürüldü. Bazı meslektaşlarım “Adaylık süreci bitti, Türkiye’yle ilişkileri bitirelim” dedi. Bu tadilat önerilerinin hepsi net bir şekilde yenildi. Parlamento olarak müzakere sürecinin devam etmesini, Türkiye’nin aday ülke olmasını istiyoruz.” dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER