Oynatma Listesi
HABERLER

Araç alacaklar dikkat! Matrah düzenlemesi fiyatlara nasıl yansıyacak?

Otomobil piyasasında son günlerde ÖTV indirimi beklentisi oluşmuştu ki Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den konuyla ilgili bir açıklama geldi. ÖTV'de indirim olmayacağını açıklayan Bakan Nebati, matrahlarda düzenleme yapılacağını söyledi. Peki bu durum araç fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

Araç alacak vatandaşlarda uzun süredir ÖTV indirimi beklentisi oluşmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise yaptığı açıklamada, "ÖTV indirimi ile ilgili bir çalışma yok. Matrah artırımı ile ilgili çalışıyoruz" ifadelerini kullandı .Peki matrah düzenlemesi araç fiyatlarını nasıl etkileyecek? Hangi araba ne kadar ucuzlayacak? İşte detaylar...

 

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan  Vergi Uzmanı/Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "ÖTV’ye tabi araçlar genel itibarıyla 1. el araçlar olduğu için ve hem enflasyon bazında hem de döviz kurları bazında araç fiyatları arttığı için araç satışına ilişkin talepte kısmi bir azalma mevcut. Burada sektör temsilcileri ÖTV indirimi için zaman zaman talep düştüğünde gündem oluşturmaktadır.

Piyasada bilinen ve zaman zaman yapılan sıfır benzinli ve dizel araçlarda ÖTV indiriminin söz konusu olmadığı ancak matrah düzenlemesi yolu ile araç alımındaki ödenecek ÖTV'nin kademeli olarak azalacağını belirtti.
Şu an ki düzenlemeye göre:

1600cm3’den düşük motor hacmi için

120binden düşük %45

 

120bin-150bin %50

150bin-175bin %60

175bin-200bin %70

200binden fazla %80 ÖTV uygulanıyor.

Buradaki 120 bin rakamı yurtdışından gelen arabanın vergisiz bedelidir. 120 bin tutarına %50 ÖTV uygulanırsa 60 bin ÖTV tutarı, ÖTV dahil olan 180 bin tutarı üzerinden de 32.400 KDV alınıyor. Yani 120 binlik bir araç 60 bin ÖTV ve 32.400 KDV ile birlikte 212.400 tutarına yükseliyor.

Şu anda ise hem dövizde yaşana yükselme hem yurtdışı enflasyon ve fiyat artışlarıyla birlikte 120 bin TL tutarına bir araç alınamıyor. Hatta otomobil piyasasında 200bin altında ise sıfır araç kalmadı. Haliyle de bahsetmiş olduğumuz hesaplamadan da görüleceği üzere tüm araçlar %80 ÖTV ye ve bunun üzerinden de %18 KDV'ye tabi.

ANCAK DOLAYLI ÖTV İNDİRİMİ NASIL OLACAK?

Açıklanan Ekim ayı ÜFE oranlarına göre yeniden değerleme oranı %122 oranında olacak. Eğer Sayın Cumhurbaşkanı ÖTV matrahlarında uygulanacak olan yeniden değerleme oranını azaltmaz ve %122 olarak uygular ise dolaylı olarak araç fiyatlarında bir düşme olacak.

Şöyle ki 120 bin olan matrah %122 artarsa 266.400 tutarına yükselecek ve bu tutar üzerinden %45 ÖTV alınacak. Ancak ÖTV matrahlarına yeniden değerleme yapılmazsa; 266.400 tutarına %80 ÖTV uygulanması gerekiyordu. Yani araç fiyatlarında ÖTV den kaynaklı (%80-%45=)%35’lik bir azalış olacaktır diyebiliriz.

 

"200 BİNİN ALTINDA HİÇ ARAÇ KALMADI"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milliyet Gazetesi Yazarı Levent Köprülü şu ifadeleri kullandı: "Matrah dediğimiz şey aracın vergisiz fiyatından bahsediyoruz aslında. Bu vergisiz fiyatına bağlı olarak da ÖTV oranları değişiyor. ÖTV matrahı güncellenmediği için yüzde 80'nin altında 4 tane seviye vardı. Fakat bunlar kullanılmıyor. 200 binin altında hiç araç kalmadı.

Bunlar fiilen etkisiz durumda. Piyasanın tamamı yüzde 80'den satılıyor. ÖTV indirimi olmasını beklemiyordum. Araç ve döviz fiyatları arttığı için matrahta bir güncelleme yapılması bekleniyordu.

Bu düzenleme sıfır araçlar için geçerli olacak. Çıplak fiyatı 200 bin lira olan bir aracın üzerine yüzde 80 ekliyorsunuz. 200 bin üstü bir matrahta ise yeniden yüzde 80 olarak ekliyorsunuz.  Yeni düzenleme yapılırsa sıfır araç fiyatlarında düşüş olacak.

"ARAÇ FİYATLARINDA YÜZDE 20'YE VARAN İNDİRİMLER OLABİLİR"

Genellikle ucuz modelleri etkileyecek bir gelişme. En çok tercih edilen modelleri etkileyecek bir gelişme. Araç fiyatlarında yüzde 20'ye varan indirimler olabilir.

 

1 milyona kadar olan araçlarda kademeli olarak değişimler olacaktır. 1 milyonun üzerindeki araçlarda çok değişiklik olacağını sanmıyorum.

Belki 1 milyon 200 bin TL'lik bir araç 900- 950 bin lira bandına düşebilir. Ancak bu uzun süreli olacak bir durum değil.

İKİNCİ EL PİYASASINDA NASIL BİR DÜZENLEME YAPILABİLİR?

İkinci el piyasası kendi düzenlemesini kendisi yapacak. Buradaki durum bireysel satıcılar tarafından belirleniyor. Son 2-3 aydır piyasada bir miktar düşüşler gerçekleşti. Bir miktarda durgunluk olduğu söyleniyor. Bu düzenleme 2. el piyasasına sınırlı olarak yansır."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER