Oynatma Listesi
HABERLER

Atina'nın ABD ve Fransa ile anlaşması ne anlama geliyor?

Yunanistan, ABD ve Fransa ile anlaşmalar imzalıyor. Atina yönetimi milyarlarca dolarlık anlaşmalara imza atıyor. Peki bu anlaşmaların anlamı ne? Gazeteci Bünyamin Aygün CNN TÜRK'te bu konuyu değerlendirdi.

Gazeteci Bünyamin Aygün konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

Yunanistan'a biz ne diyoruz Avrupa'nın şımarık çocuğu diyoruz. Hayır Avrupa'nın şımarık ülkesi değil. Avrupa'nın kullanışlı ülkesi. Şu anda Fransa ve ABD için en kullanışlı ülke Yunanistan. 1974'ten bu yana en ciddi krizi yaşıyoruz. Son 3 yıldır ülkenin gündeminden düşmüyor. Özellikle Yunan basını anlamadığımız bir şekilde savaş çığırtkanlığı yapıyor. Türkiye'nin bir Mavi Vatan çıkışı oldu. Türkiye bunu haklı temellere dayandırıyor. Ama diğer taraftan Yunanistan 1947 Paris Anlaşmasına aykırı hareket ederek en az 20 adayı askeri üs haline getirdi. Bunu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da defaatle dile getirdi, bundan vazgeçin dedi. Aksine silahlanmaya devam ediyor ne yapıyor Fransa ile bir anlaşma yapıyor. Son yılların en ciddi bütçesini ayırdı bütçenin yüzde 40'ını savunma ve silahlanmaya ayırıyor.

BU ANLAŞMALAR NEYİ AMAÇLIYOR?

Fransa öteden beri Osmanlı döneminde de öyle, Akdeniz'de güç olma yolunda. Türkiye son yıllarda özellikle savaş gemisi ve denizdeki gücünü artırınca Fransa paniklemeye başladı. Panikleyince Yunanistan'ı kullandı hem silah satıyor hem Türkiye'nin üzerine kışkırtıyor. Amerika tırnak içinde söylüyorum Türkiye'yi hizaya getirmeye çalışıyor Yunanistan üzerinden. Bir taraftan Yunanistan ile bizi sıkıştırırken arka bahçemizi nasıl dizayn edeceğini bilmiyoruz Amerikanın çünkü Amerikanın işgalci olduğu suriye toprakları içinde silahlandırdığı PYD-PKK'ya bir devlet kurdurmaya çalışıyor, devlet kurdurma peşinde. Türkiye'yi Yunanistan ile Akdeniz ve Ege mevzusuyla oyalarken arkadan belki de bir devlet kurmanın hesabını yapıyor. dolayısıyla çok denklemli bir kriz bu aslında o yüzden kolay kolay çözüleceğini düşünmüyorum.

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER