01:11Cizre’de sağanak etkili oldu, cadde ve sokaklar göle döndüTicaret Bakanı Ömer Bolat açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Hükümetimiz 3 Haziran tarihinde açıklandıktan sonra Ticaret Bakanı olarak atandık. Covid döneminden başlayarak gerek tedarik krizleri, gerekse lojistik krizleri nedeniyle dünyada arz talep dengesizliğinden dolayı anormal artış ve yüksek enflasyon dalgası meydana geldi. En çarpıcı alanlarından birisi otomotiv sektörüydü. Baktığımızda araç bulunamaması sıfır araçların ortada olmaması, bunların büyük ölçüde stoklandığı ihbarları, müşterilere karşı araç yok deyip anormal taleplerde bulunmak, çeşitli haksız ticari uygulamalar gibi düzenlemeler oldu. Hükümetimiz 1.5 yıl önce 6 ay 6 bin km sınırlaması getirmişti.
Araç sıkıntısı olduğu için bugün araç al üstüne yüzde 30-40 koy sat gibi uygulamaları önlemek amacıyla yapılmıştı. Göreve geldikten sonra önce denetimlerimizi artırdık, hükümet olarak Cumhurbaşkanımızın bize verdiği talimat piyasaları toparlayın olmuştu. 6 ay 6 bin km sınırlaması sadece yetkili satıcılar için söz konusuydu biz bunu bireysel satıcılar için de 1 Temmuz itibarıyla uygulamaya başladık.
İlan sitelerini sorumlu tuttuk. İlan yasağına uymayanlara ciddi para cezaları uygulayacağımızı ilan ettik. İhlal edenlere de uyguladık.
‘2 AY SÜRE VERDİK, 1 KASIM’DA UYGULANMAYA BAŞLAYACAK’
İlanlarda birinci elden daha yüksek ikinci el satış fiyatı yazamayacaklarını getirdik. Son olarak da 31 Ağustos’ta emlak piyasası ve oto piyasasında sahte ilanlar yoluyla fiyatları şişirme çalışması içinde olan uygulamalara karşı ilan sitelerini sorumlu tutan yönetmelik değişikliği yaptık. 2 ay süre verdik 1 Kasım’da uygulanmaya başlayacak. Burada amacımız piyasanın denetlenmesi, adil, istikrarlı bir şekilde satışların alışların düzene gelmesi.
‘FİYATLARDA YÜZDE 15’E VARAN DÜŞÜŞLER VAR’
Bir de baktık ki stoklar ortaya çıktı. 3 ay 6 ay sonrasına araç gelebilir denilirken şimdi 3 saat. 24 saat sonrasına araç teslim ediliyor. Bunlar güzel gelişmeler. Fiyatlarda köpük kalktı. İkinci elde fiyatlarda yüzde 15’e varan düşüşler var. Bu devam edecek, birinci el sıfır araçlarda da yüzde 10-20'ler arasında kampanyalarla indirimler yapılıyor, rekabet başladı.
Otomotiv piyasası kampanyalar anlamında önemli bir dönem. Piyasanın normale dönmesi alıcılar için de satıcılar için de artık anormal uygulamaların ortadan kalkmasını başarmak önemliydi. Biz bunu başardık. Amacımız piyasaların regüle olması, düzenli işlemesi.
NE KADAR CEZA KESİLDİ?
6 ay 6 bin km’den kaynaklı cezalar sadece 2023’te 126 firmada 52 milyon TL, ilan kısıtlamasını getirdik oradan buna uymayanlarla ilgili olarak 253 kişi ve işletme 67.5 milyon TL, stokçuluk faaliyeti ile alakalı kestiğimiz ceza 103.5 milyon TL, fahiş fiyat cezaları da 357 firma için 86 milyon TL olarak oto sektöründe bu cezalar kesildi.
‘EMLAKTA KÖPÜK KALKTI’
Emlakta da satış fiyatlarında köpük büyük ölçüde kalktı. Sahte ilan yoluyla fiyat şişirmelerine karşı cezai, caydırıcı tedbirler içeren yönetmeliğimiz 1 Kasım’da yürürlüğe girince piyasanın daha da gevşeyeceğini göreceğiz. Bir ekip kurduk ekibimiz çok sayıda ilanları takip ediyor, kısa süre içinde köpürten fiyat artışları ile ilgili kontrollerini yapıyor. Bir iki güne kadar da onun sonuçlarını açıklayacağız.
KİRALIK İLANLARDA FAHİŞ FİYATLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA OLACAK MI?
Kiralar konusu Adalet Bakanlığı’mız, arz yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, vergisel olarak da Hazine ve Maliye Bakanlığımızın birlikte çalıştığı bir konu. Aynen oto ve emlak fiyatlarında olduğu gibi maalesef ilan siteleri, kayıt dışı emlakçılık yapan, vergi ödemeyen kişilerin fiyatı şişirdiklerini görüyoruz. İlan uygulamamız emlakçılar arasında da sevinçle karşılandı. Dün MASFED diye bir kuruluş var. 40 vilayetten başkanları ile beraber Ticaret Bakanlığı’na geldiler teşekkür ettiler. Sermayemiz eriyordu, hükümet olarak bizi kurtardınız sektörü toparladınız, hükümetimize çok teşekkür ediyoruz dediler.
Türkiye Emlak Komisyoncuları Müşavirleri Federasyonu da aradı. Ayın 16’sında gelecekler. Bu uygulamalar yasal, kayıtlı, işini kayıtlı yapan emlak müşavirleri açısından da çok olumlu bir düzenleme getirdi. Biz de hükümetimize teşekkür etmek istiyoruz diye ziyaret yapacaklar.
Kira konusu şundan kaynaklandı. Kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar 2011’den bu yana 3 milyonun üzerinde bağımsız bölümün kentsel dönüşümü yapıldı.
Bir apartmandaki onlarca daireyi boşalttığı zaman 2 sene sonra o daireye dönecekler, o kadar daire sahipleri kiracı olarak dışarıya çıkıyorlar. Bu önemli bir talep oluşturuyor.
İkincisi deprem felaketinden hemen sonra oralarda da kiralarda 2-3 katı artışlar oldu.
Aşırı bir talep yükselmesi olunca bu noktada çok da yüksek fahiş kira ücreti talebi ortaya çıktı. Bu noktada hükümet olarak geçen yıl ve bu yıl 1 Temmuz itibarıyla yüzde 25 sınırlamasına gittik konutlarda.
İş yerlerinde ise TÜFE ortalaması ile bu uygulama yapılıyor. Arz artırılarak bu noktada bir dengeleme yapılmaya çalışılıyor. Başka tedbirler konusunda 3 Bakanlığımız ortak çalışmalarına devam ediyorlar.
STOKÇULUK VE FAHİŞ FİYAT HAKKINDA
Halkı mağdur edecek şekilde uygulamalara karşı merhametimiz yok. Cumhurbaşkanımızdan biz ekstra denetimler için kadro istedik 1500 memur kadrosu aldık 1 ay içinde kadroları aldıktan sonra il ticaret müdürlüklerimize gönderip iş başı yaptırıp yoğun piyasa denetimlerini artıracağız.
Çürük elmaların ayıklamasın noktasında ilgili sektör kuruluşların yardımcı olması lazım. Bu tür kişi ve kuruluşların ayıklanması önemli bizim amacımız caydırıcılık, vatandaşın mağdur edilmemesi.
Biz stokçuluk denetimi yapıyoruz. Fahiş fiyat denetimi yapıyoruz. Tespit ettiğimiz uygulamaları Haksız Fiyat Düzenleme Kurulu’na arz ediliyor. Kurul kanunda yazan cezaları uyguluyor. Güvensiz ürünlere karşı cezalar var, aldatıcı ürünlere karşı cezalar var, e-ticarette ürün aldatmalarına karşı cezalar var, gramajda etiket farkına cezalar var, raftaki fiyat, kasadaki fiyat farklılığına cezalar oluşuyor.
‘1500 KİŞİLİK İLAVE DENETİM ORDUSUNU SOKMAK ÜZEREYİZ’
81 ildeki il ticaret müdürlüğü ekiplerimiz üzerinden bu denetimleri yapıyoruz, vatandaşlardan gelen ihbarlar üzerine denetim yapan ekiplerimiz var. 1500 kişilik ilave denetim ordusunu sokmak üzereyiz. Halkımız denetimleri ve etkisini piyasada görecekler.
‘432 MİLYON TL CEZALAR UYGULANDI’
Otomotivde 6 ay 6 bin km düzenlemesinde 52 milyon TL ceza uyguladık. İlan kısıtlamasında 67.5 milyon TL ceza uyguladık. Stokçulukla alakalı 102.5 milyon TL ceza uyguladık. Fahiş fiyat düzenlemesi ile alakalı 86 milyon TL ceza uyguladık. Sözleşme yapılan tüketimler var. Orada 280 milyon TL ceza uyguladık. Piyasa gözetimi ürün güvensizliği alanında 5.5 milyon TL ceza uygulaması oldu, etiket farkı konusunda 23 milyon TL ceza uygulandı. 2022 ve 2023 yıllarında 432 milyon TL bu tür cezalar uygulandı.
15:13Galatasaray'da Okan Buruk'un isyanı! Nevzat Dindar: Kemerburgaz'da köstebek var
02:11Orta Doğu'da savaşı başlatan cümle! Ateşkes sonrası konuşmalar ortaya çıktı
00:41Çağrı Bey, Somali'de!
01:13İbrahim Tatlıses yoğun bakımda!
02:48İngiliz dergisinden dikkat çeken 'kartal' kapağı! ABD'yi bekleyen sonu yazdılar: 'Geri dönüşü olmayan bir yol'
00:39Şarkıcı Yusuf Güney gözaltına alındı
01:23Psikolojik bir sınav: The Traitors Türkiye!
00:44İnfaz emri aile meclisinden! Töre cinayetinde kan donduran detaylar: 3 çocuğunun babası amca çıktı
00:46Şampiyon Galatasaray'da İlkin Aydın ve Dursun Özbek'in prim pazarlığı: İkiye katlıyoruz başkanım | Fatih Terim cevabı
01:16Tatil aşka dönüştü! Van’a İskoçyalı gelin: Yöresel kıyafet giyip halay çekti
00:44ABD-İsrail-İran savaşının 41. gününde ateşkes kırılgan! Tahran'dan gözdağı: Gözümüz düşmanda, parmağımız tetikte
01:08Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde başkan vekili seçimi öncesi ortalık karıştı, CHP'liler binaya zorla girmek istedi
04:34Sadece birkaç saniye sürdü! Kırmızı ışıktaki bu karşılaşma Türkiye'yi duygulandırdı: Ne olur kayıtta olayım
02:56Eşref ölümün kıyısında! Yürekler ağza geldi
00:36Muhtarın yasak aşk dehşeti! 7 aylık hamile Bahar'ı öldürdü, buzları kırarak baraja attı
01:52Resmi Gazete'de yayımlandı! Standartlara aykırı araç plakaları ücretsiz yenilenecek
01:35Mahallede büyük panik! Her yerde cirit atıyorlar: Fare istilasına uğradık
01:42CHP Ankara İl Başkanı gözaltına alındı
02:21Birçok il nisan ayında karla uyandı: Sabah 04.00’ten beri bu manzaranın tadını çıkarıyorum
00:24Burası Amerika değil Türkiye! Şiddetli fırtına evin çatısını uçurdu
01:002 çocuk annesi direksiyon başında! Rize’de kadın taksici azmiyle takdir topluyor
01:25İsrail savaş bahanesiyle kapatmıştı! Mescid-i Aksa 41 gün sonra açıldı: Yüzlerce Müslüman saf tuttu
01:33İsrail saldırısı sonrası Lübnan'da bilanço ağırlaşıyor!
04:04Galatasaray'da Okan Buruk'tan Osimhen açıklaması! Döneceği maç belli oldu
01:28Dursun Özbek: "Galatasaray için kupa mevsimi başladı"
00:21Alexia loana Carutasu'nun maç sonu açıklamaları
01:23İsrail ordusu Beyrut'un Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi
02:57Barış Alper Yılmaz maç sonu açıklamalarda bulundu
00:53Beşiktaş'ta polis noktasına saldıran teröristlerin yeni görüntüleri! İki defa keşif yapmışlar