00:52Aynı gün doğdular, aynı gün öldüler: 'Kimlerin parmağı varsa ortaya çıkacak'Ersoy, TBMM Genel Kurulunda, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Ağırladığı ziyaretçi sayısıyla 2017'de dünyada 8'inci sırada olan Türkiye'nin, 2023 itibarıyla 5'inci sıraya yükseldiğini belirten Ersoy, turizm geliri sıralamasında ise aynı dönemde Türkiye'nin, 15'inci sıradan 7'nciliğe çıktığını bildirdi.
Ersoy, bu yıl gerçekleşen turizm rakamlarında geçen senenin geride bırakıldığını kaydeden Ersoy, "2024 yılı Ocak-Ekim döneminde, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 8,8 oranında bir artış yakalayarak yaklaşık 55 milyon ziyaretçi ağırladık." diye konuştu.
Bakan Ersoy, bu yılın Ocak-Eylül döneminde turizm gelirinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artışla 47 milyar dolara yükseldiğini anımsatarak, bu sene sonu için 61 milyon toplam ziyaretçi ve yaklaşık 60 milyar dolarlık turizm geliri hedeflerine güçlü şekilde ilerlediklerini dile getirdi.
Sezonu 12 aya yayacak ve 81 ili kapsayan yeni yol haritaları belirlediklerini anlatan Ersoy, "hep devletten değil, devletle beraber" mottosuyla devlet ile sektörün birlikte hareket ettiğini, bu kapsamda 2019 yılında kurdukları Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile yaklaşık 200 ülkede yayın yapan global kanallarda 2024 yılı sonunda 37 bin 839 spot gösterimi ile 130 televizyon ve dijital program yayınına ulaşmayı öngördüklerini bildirdi.
Ersoy, turizm bölgelerinde halkın rahat ve konforu için hayata geçirdikleri 17 ücretsiz halk plajı sayısını 2025'te 22 plaja çıkartacakları bilgisini de paylaştı.
Müze Kart uygulamasının bugüne kadar 27 milyon kişi tarafından kullanıldığını aktaran Ersoy, "Müze ve ören yerlerimizin 2024 yılı Kasım ayı itibarıyla ağırladıkları toplam ziyaretçi sayısı 31,1 milyon kişi seviyesine gelmiştir." ifadelerini kullandı.
Tarihi eser kaçakçılığıyla mücadelede Türkiye'yi, UNESCO ve diğer uluslararası platformlarda belirleyici, kural koyucu ve takip edilen bir ülke konuma getirdiklerine dikkati çeken Ersoy, "Titizlikle yönettiğimiz iletişim, diplomasi ve hukuk süreçleri neticesinde, 2002-2024 yılları arasında ülkemize iadesini sağladığımız toplam eser sayısı 12 bin 213 olmuştur." diye konuştu.
"YIL SONUNA KADAR 197 ESERİN ONARIM VE RESTORASYONUNU TAMAMLAYACAĞIZ"
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, deprem bölgesinde Bakanlığa tahsisli yapıların onarımlarını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi ve Elbistan Müzesi deprem sonrası onarım çalışmalarında bugüne kadar 3 milyar lira ödenek kullandık." diye konuştu.
Ersoy, gelecek yıl Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep Arkeoloji Müzesi ile Şanlıurfa Kalesinde ve Hatay Arkeoloji Müzesi'nde onarımları tamamlayacaklarını bildirdi.
Vakıf eserlerinin restorasyon, inşa ve ihya çalışma sayısının, 1992-2002 yılları arasında sadece 46 olduğuna işaret eden Ersoy, "2002-2024 yılları arasında yürüttüğümüz çalışma sayısı ise tam 5 bin 913'tür. Neredeyse 130 kat artmış bir çalışma oranından bahsediyoruz. Yıl sonuna kadar 43'ü yurt dışında toplam 197 eserin onarım ve restorasyonunu da tamamlamış olacağız." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin yazma eser varlığıyla dünyadaki sayılı ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Ersoy, "Mevcut yazma ve nadir matbu eser sayımız 739 bine çıkmış, kütüphanelerimizde bulunan yazma eserlerin yüzde 98'i sayısallaştırılmış; yazma ve nadir matbu eserlerden künye bilgileri çıkarılanların oranı yüzde 90'a ulaşmıştır." dedi.
Bakan Ersoy, Çanakkale, Kapadokya ve Uludağ Alan başkanlıkları uygulamalarının, söz konusu bölgelerin korunması ve doğru şekilde değerlendirilmesi noktasında "çok başarılı" sonuçlar verdiğini belirterek, Kapadokya Alan Başkanlığının kurulmasının ardından 854 kaçak yapının ortadan kaldırıldığını, yeni tespit edilen doğal ve kültürel 211 taşınmazın tescilinin yapılarak koruma altına alındığını anlattı.
"853 CEMEVİMİZİN AYDINLATMA GİDERLERİ KARŞILANMAKTADIR"
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının 148 milyon lira bütçe kullanarak, deprem bölgesindeki 97 cemevi için fiziki kapasitelerinin artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Bununla birlikte yıkılmış ve ağır hasarlı cemevlerinin yerine hizmet verecek olan 13 yeni cemevinin inşası için altyapı hazırlıkları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile işbirliğinde tamamlanmıştır. Başkanlığımıza 2023 ve 2024 yılları için toplam 258 milyon lira ödenek ayrılmış, bu kapsamda 355 cemevimizin bakım-onarım ve tefrişat talepleri karşılanmıştır. Bugün itibarıyla 853 cemevimizin aydınlatma giderleri de yine Başkanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Başkanlığımız, 176 sivil toplum kuruluşu ve cemevinin sosyal ve kültürel faaliyetlerine de katkı vermiştir."
Bakan Ersoy, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün 2023-2024 sanat sezonunda yüzde 90 doluluk oranına ulaşarak, Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attığını hatırlatarak, 2024 Aralık ayı itibarıyla sinema sektörüne 257 milyon lira destek sağlandığını belirtti.
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışından bu yana 2 milyon 800 bin sanatseverin katılım gösterdiği toplam 3 bin 500 etkinliğe ev sahipliği yaptığı bilgisini veren Ersoy, "Sadece 2024 yılı rakamlarına baktığımızda, 840 bin sanatseverin toplam 530 etkinlikte ağırlandığını görmekteyiz. Yeni konser salonunu inşa etmemizin üzerinden geçen 4 yılda 1700'den fazla etkinliğin gerçekleştirildiği Ankara CSO Ada, bu sürede 2 milyondan fazla insanımızı sanatla buluşturmuştur. Sadece 2024 yılında 300 etkinlikte yaklaşık 300 bin sanatsever ağırlanmıştır." diye konuştu.
Bakan Ersoy, Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin, bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil olmak üzere 53 milyar 202 milyon 392 bin lira olarak öngörüldüğünü de bildirdi.
PERİ BACALARI İLE İLGİLİ KARAR
Peri bacalarının bakımsızlığına ilişkin iddialara da cevap veren Ersoy, Kapadokya'da yıkılma, kaya düşmesi ve göçme tehlikeleri bulunan ve acil müdahale gerektiren peri bacalarını onarım çalışmaları kapsamında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Icomos Türkiye Milli Komitesi ile çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla Kapadokya Alan Başkanlığınca Eylül 2024'te çalıştay düzenlendiğini anımsattı.
Bu çalıştay sonucunda peri bacalarının doğal seyrine bırakılmasına karar verildiğini, ancak yerleşim yerlerine yakın olanları için onarım kararı alındığını belirten Ersoy, bunlardan ikisinin onarım çalışmasına başlandığını kaydetti.
'KÜLTÜR VE SANAT VADİSİ HALİNE GELECEK'
Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ilişkin de Ersoy, "Haydarpaşa ve Sirkeci de kültür ve sanat vadisi haline geliyor. Sürecin sonucunda gar özelliğini koruyacak, tren aktiviteleri devam edecek ama onun dışında özellikle müze, kütüphane, sergi evi, fuar alanları, gösteri sanat merkezleri, tiyatro salonu, açık hava müzesi, atölyeler, eğitim birimleri ve arkeoport uygulamalarıyla benzersiz sosyal ve kültürel yaşam alanına kavuşmuş olacak. Çok isteriz ki Haydarpaşa'da da Sirkeci'de de bir İKSV olsun, İstanbul Modern Müzesi olsun, bir Eskişehir Odunpazarı olsun, bir İş Sanat olsun, bir AK Sanat olsun. Çünkü müzeler para öğüten sistemlerdir. Yani, ticari değildir. Verdiğinizden çok daha azını alırsınız. Sübvanse edilmesi gereken faaliyetlerdir." değerlendirmelerinde bulundu.
06:09Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs milli davamızdır, duruşumuz her zaman nettir
00:312'nci kattan düşen kediyi polis kurtardı
02:4211. Yargı Paketi Meclis'e sunulacak! Suça sürüklenen çocuklarla ilgili düzenleme çıkarıldı
04:35İstanbul'da 84 noktada hız sınırı değişti! İşte cadde cadde yeni hız limitleri
01:11Görülmemiş düğün! Gelin ve damada paradan yelek, dolarlı taç takıldı
00:32Balkon duvarının bir bölümü yıkılan 2 katlı bina boşaltıldı
01:088 yıldır sarmaşıkların arasında kaybolmuştu! İzmir’deki gizemli araba için harekete geçildi
01:48Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman'ı resmi törenle karşıladı
02:22Burada ekmek 7 TL! Metrelerce kuyruk oluyor
05:18PFDK, 102 futbolcunun cezasını açıkladı
02:04Adalet Bakanı Tunç: 'Rojin Kabaiş'in ölümünde cep telefonunun çözülmesi kritik öneme sahip'
00:37Ankara’nın göbeğinde yıkım paniği! Bina bir anda çöktü, faciadan dönüldü
02:1035 yıldır kimliksiz yaşıyor, soybağını kanıtlayamıyor: Bana 'Sen yoksun' diyorlar
01:09AK Parti Sözcüsü Çelik'in dayısının cenazesi Adana'da defnedildi
01:42İstanbul'da 84 noktada hız sınırı değişti! İşte cadde cadde yeni hız limitleri
01:05Rusya’nın yapay zekalı insansı robotu tanıtımda yere kapaklandı! O anlar kameraya yansıdı
07:19Meteorolojik şartlar uçak kazasını etkilemiş olabilir mi? Orhan Şen'den açıklama
00:31İsrail, Hizbullah’a ait silah deposunu ve yer altı tesisini vurdu
01:25Galatasaray'dan transfer yanıtı! Başkan Dursun Özbek'ten Fenerbahçe'ye Süper Kupa göndermesi
00:31Diyarbakır'da yolcuların olduğu tramvaya yıldırım isabet etti
02:17Markette 'şeker dökme' dehşeti! 3 kişi tutuklandı
02:37'Muslukları neden açık bıraktın' kavgasında kan aktı! Sabıkalı baba oğullarıyla dehşet saçtı
03:06Google'da bile cevabı yok! 'Bulunmaz' denileni başardı: Türkiye'de 35 yıldır arayanlar var
00:49Meclis’te gülümseten anlar! CHP kırmızı kart gösterdi, Bakan Bak’tan anında cevap geldi
00:34Bahçelievler’de 9 araca çarpan cipin 5 metreden boşluğa düştüğü kaza kamerada
09:065 dakikada 3 deprem? Prof. Dr. Pampal'dan kritik uyarı: 'Asıl tehlike burada' diyerek açıkladı
04:31MSB'den Gürcistan'da düşen uçakla ilgili 7 kritik soruya cevap! Bakımları yetersiz miydi?
00:35Kumkapı'da komşular arasında kavga! Darbedip pencereden attılar
00:52Evlat katili baba "Oğlum çıplak dolaşıyordu, psikolojisi bozuktu" dedi! Kız kardeş: Ağabeyim cennete gitti