Oynatma Listesi
HABERLER

Başak Cengiz'i vahşice katletmişti! Samuray kılıçlı caninin cezası belli oldu

İstanbul Ataşehir’de mimar Başak Cengiz’i yolda yürürken samuray kılıcıyla öldüren Can Göktuğ Boz'un yargılandığı davada karar açıklandı. Kararda Boz'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken mahkeme, katile iyi hal ve tahrik indirimi de uygulamadı. İşte dakika dakika duruşma salonunda yaşananlar...

Bir inşaat firmasında çalışan 31 yaşındaki Başak Cengiz 11 Kasım 2021 tarihinde hiç tanımadığı 28 yaşındaki Can Göktuğ Boz’un samuray kılıçlı saldırısına uğramıştı. Ataşehir’de sokakta yürüyen Başak Cengiz’in arkasından yaklaşan Boz, hiçbir şey söylemeden yerde hareketsiz kalana kadar bıçaklamaya devam etmişti.

 

Olayın ardından yakalanarak tutuklanan Can Göktuğ Boz hakkında, “tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme”, “silahla tehdit” ve “yasak bıçaklar ve diğer aletleri vahim miktarda bulundurma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Can Göktuğ Boz SEGBİS ile katıldı. Başak Cengiz’in ailesi de duruşmada hazır bulundu. Yoğun katılım nedeniyle duruşma adliyenin konferans salonunda yapılıyor.

AKIL SAĞLIĞI RAPORU MAHKEMEYE SUNULDU

Sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin avukatları tarafından alınan uzman bilirkişi raporları mahkemeye sunuldu.

'ANNEM CİN'

 

Sanığı 2017 yılında şizofreni tanısıyla tedaviye başlayan doktor mahkemeye bilimsel mütalaa gönderdi. Gönderilen raporda "Can Göktuğ Boz'un 13-14 yaşlarında şizofreni belirtileri başladığı, 17 yaşında hastaneye yatırıldığı, annesini cin olarak gördüğünü" söylediği anlatıldı. Raporda Boz'un ağır ilaç tedavisi ile hastaneden taburcu edildiği anlatıldı. Raporda 'Hastanın hiç tanımadığı bir kişiye böyle korkunç bir eylem yapmasının hastalığının devam ettiğini göstermektedir' ifadelerine yer verildi.

RAPOR MAHKEMEYE SUNULDU

Adli Tıp Kurumu Birinci İhtisas Dairesi Başkanlığı'nın sanığın cezai ehliyetin tam olup olmadığına dair nihai raporu dosyaya ulaştı. 

Raporda, dosya kapsamında alınan tüm raporların değerlendirildiği anlatıldı. Raporda şu ifadelere yer aldı: "Sanığın suçu işleme ve suça karşı kendini savunma mantığı, suç öncesi ve sonrası tutum ve davranışları değerlendirilmesi sonucu cezai sorumluluğu ortadan kaldıracak mahiyet ve derece de herhangi bir akıl hastalığı ya da geriliği saptanmadığı, sanığın suçu işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını idrak etme ve bu fiili ile ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneğini ortadan kaldıracak akli bir arızanın içinde olduğuna dair bir tıbbi bulgu ya da belgeye rastlanmamıştır" 

AKIL SAĞLIĞI YERİNDE

Raporda sanığın akıl sağlığının yerinde olduğu ve cezai ehliyetinin tam olduğu belirtildi.

 

Başak Cengiz'in ailesinin avukatı, sanık avukatları tarafından dosyaya sunulan bilimsel mütalaaların sanık hiç görülmeden hazırlandığını söyledi. Uzmanların sanığı bizzat görmeden rapor hazırladığını söyleyen avukat, "Sanıklar suçtan kurtulmak için akıl sağlığının yerinde olmadığını söylerler. Sanığın savunmalarından ve tavırlarından akıl sağlığının yerinde olduğunu görüyoruz. Bu mütalaaların gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz" dedi. 

"TÜRKİYE'DE BEYİN HÜCRELERİNDE EN ÇOK ZARAR OLAN KİŞİYİM"

Bu sırada sanık Sanık Can Göktuğ Boz gelen rapora ilişkin, "Benim söyleyecek bir şeyim yok. Benim internet ve televizyondan izlediğim kadarıyla Türkiye'de beyin hücrelerinde en çok zarar olan kişiyim"" dedi.

Duruşma avukatların beyanlarının alınmasıyla devam etti. Sanık avukatları ATK Üst Kurulu'ndan gelen raporu kabul etmediklerini ifade etti. Söz alan sanık avukatı; "Adli Tıp Kurumu hiçbir çelişkiyi gidermemiştir. Bütün raporları alt alta koyup sonuçta da akıl sağlığı yerinde demiştir. Sanık cezaevinde ilaç kullanmaya devam etmektedir. Hasta değilse neden ilaç kullanmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

 

Önceki celse verilen mütalaaya karşı diyecekleri sorulan Başak Cengiz'in babası Avni Cengiz, "Ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

'SIRA KENDİSİNE GELİNCE ŞEYTANI DİNLEMİYOR'

Söz alan anne Beyhan Cengiz, "Zalimin geçmiş hastalıkları ya da hayatı beni ilgilendirmiyor. Yıllarca plan kurup 1 metre kılıcını kuşanıp pusu kurup, habersiz birine acımasızca saldırıyor. Nasıl kuvvetli hafızası var ki sizin söylediklerinize hemen cevap veriyor; 'Şeytan yaptırdı diyor'. Madem şeytanın lafını dinleyip can alıyor. Kendi neden hala yaşıyor. Şeytan kendini öldür diyor diye savunma yapmıştı. Sıra kendisine gelince şeytanı dinlemiyor. En ağır cezayı almasını istiyorum. Başak Cengiz hayatında örnek bir insandı. Verilecek cezanın da örnek olmasını istiyorum" dedi"

SON SÖZÜ: SÖYLEYECEK BİR ŞEYİM YOK

Son sözü sorulan tutuklu sanık Can Göktuğ Boz, "Söyleyecek bir şeyim yoktur" dedi.

 

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık Can Göktuğ Boz'u, "canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanık Boz, "Silahla tehdit" ve "yasak nitelikte olan kesici ve delici alet bulundurmak" suçlarından da 5 yıl 50 gün hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Karar oy birliği ile alındı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER